torsdag 31 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 31 Oktober

1878Eldkvarn brinner.

Eldkvarn kallades en ångdriven kvarn i Stockholm som skadades vid en brand torsdagen den 31 oktober 1878. Kvartersnamnet Eldkvarn påminner fortfarande idag om denna kvarn. På platsen ligger idag Stockholms stadshus.

Kvarnen byggdes 1805 åt akademiledamoten Abraham Niclas Edelcrantz och försågs med en 20 hk ångmaskin av fabrikat Boulton & Watt som drivkälla. Samuel Owen var anställd vid detta företag och kallades över till Stockholm för att hjälpa till med installationen och ingångkörning. Namnet Eldkvarn har sitt ursprung i att ångmaskinen, när den introducerades som drivmotor på slutet av 1700-talet, kallades "eld - och luftmachin", det vill säga drevs av eld och luft, där "luft" avsåg vattenånga. Den mer korrekta benämningen på kvarnen borde egentligen ha varit "ångkvarn", en benämning som dock började användas först i mitten på 1800-talet när ångdriften hade etablerat sig som den viktigaste drivkällan inom industrin och även för kvarnar för malning av spannmål.

Branden tros ha orsakats av en nerfallande gaslampa som antände mjöldammet. Den började strax före klockan 17, en eller två trappor upp i nordöstra hörnet av hus nr 1 vid HantverkargatanKungsholmen.

Kvarnen kunde dock fortsätta att mala även efter branden och användes ända fram till 1906. Byggnaden revs 1910. På Eldkvarnstomten, som fick kvartersbeteckningen Eldkvarn byggdes sedermera Stockholms stadshus. En stentavla i stadshusets portal påminner om det.

Händelsen har givit upphov till uttrycket ”inte sen Eldkvarn brann” i betydelsen för väldigt länge sedan.


1956Suezkrisen inleds. Israel invaderar Sinaihalvön och tvingar egyptiska stridskrafter ända till Suezkanalen. Franska och brittiska flygplan bombar Egypten för att framtvinga ett återöppnande av kanalen.

Suezkrisen kallas det krig där Israel, Storbritannien och Frankrike anföll Egypten i slutet av 1956. USA, Sovjetunionen och Förenta nationerna spelade avgörande roller för att tvinga Storbritannien, Frankrike och Israel att dra sig tillbaka

Efter det att Egyptens president Gamal Abdel Nasser nationaliserat Suezkanalen inleddes ett inofficiellt samarbete mellan Israel och de två västeuropeiska stormakterna Frankrike och Storbritannien.

Mindre än ett dygn efter att Israel invaderade Egypten utfärdade Storbritannien och Frankrike ett gemensamt ultimatum till Egypten och Israel, och började sedan bomba Kairo. Trots förnekanden av de israeliska, brittiska och franska regeringarna började bevis framkomma om att invasionen av Egypten hade planerats i förväg av de tre makterna. Brittisk-franska styrkor drog sig tillbaka före slutet av året men israeliska styrkor återstod till mars 1957 och förlängde därmed krisen. I april öppnades kanalen helt igen för sjöfart, men andra återverkningar följde.
Attacken följde Egyptens president Gamal Abdel Nassers beslut den 26 juli 1956 till nationalisering av Suezkanalen, efter tillbakadragandet av ett erbjudande från Storbritannien och USA om att finansiera byggandet av Assuandammen, som var svar på Egyptens nya band med Sovjetunionen och erkännandet av Folkrepubliken Kina under höjden av spänningarna mellan Kina och Taiwan.Syftet med attacken var främst att återvinna västs kontroll över kanalen och avlägsna Nasser från makten.

De tre allierade, särskilt Israel, lyckades främst uppnå de omedelbara militära målen, men påtryckningar från USA och Sovjetunionen i FN och annorstädes tvingade dem att dra sig tillbaka. Som ett resultat av yttre påtryckningar misslyckades Storbritannien och Frankrike i sina politiska och strategiska mål att styra kanalen och avlägsna Nasser från makten. Israel uppfyllde vissa av sina mål, till exempel att uppnå fri sjöfart genom Tiransundet. Som en följd av konflikten kom UNEF att övervaka den egyptisk-israeliska gränsen för att hindra båda sidorna från återuppta fientligheterna.


Vi firar födelsedag:
1920Gunnar Gren, ”Il professore”, svensk fotbollsspelare, OS-guld 1948, VM-silver 1958 bland annat.1934 – Prinsessan Margaretha, kung Carl XVI Gustafs syster.


1959 – Mats Näslund, svensk ishockeyspelare.1963Mikkey Dee, svensk trummis medlem i Motörhead.


1970Malin Berggren, svensk sångare.Vi lämnade er:
1926Harry Houdini, ungersk-amerikansk magiker.1993 – River Phoenix, amerikansk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Veiken sa...

Jaha, då är sonen antagligen på kalas idag! :)
Eldkvarn brann har man ju hört talas om och Eldkvarn med Plura också! Inte mina favoriter, men dom gör bra musik! Ha det gott!

madelein sa...

Yeay Mikkey Dee är cool :-)

Camilla sa...

Så det skiljer bara två dagar mellan Mikkey Dee och Jonas Gardell. Han fyller ju 50 år på lördag :)
(Och på söndag fyller min svåger 50 år) :)