1471 – Slaget vid Brunkeberg (på nuvarande Norrmalm) i Stockholm utkämpas.
Slaget vid Brunkeberg utkämpades den 10 oktober 1471 på Brunkebergsåsen, på nuvarande Norrmalm i Stockholm, mellan den unionsfientliga hären, under den svenske riksföreståndaren Sten Sture den äldres befäl (som kämpade för att lösgöra Sverige från Kalmarunionen), och den unionsvänliga, som leddes av den danske kungen Kristian I.
Slaget utkämpades huvudsakligen av svenskar på båda sidor men har i äldre nationalistisk historieskrivning framställts som en del av ett svenskt befrielsekrig där Danmark var huvudmotståndaren. Den huvudsakliga motsättningen var dock inte nationell (utom möjligen i propagandan), utan gällde snarare en kombination av maktpolitiska och ekonomiska intressen.
Torsdagen den 10 oktober 1471 omkring klockan 11 på förmiddagen kom Sten och Nils Bosson Sture med ryttare och fotfolk fram till trakten av nuvarande Hötorget i Stockholm. Sten Sture planerade att fånga de kungatrogna (anhängarna till Kristian I) i ett kniptångsliknande anfall. Han skulle anfalla från väster, Nils från öster, och Knut Jönsson Posse från Stadsholmen som vi idag kallar Gamla stan.
Skottlossningen blev livlig. Bland annat träffades Kristian I i ansiktet av en kula från en hakebössa. Han förlorade flera tänder och måste dra sig tillbaka. Slutstriden inleddes när Nils stora trupp bröt fram ur skogen norr om åsen och Knut Posse samtidigt anföll från Stadsholmen. Anfallet kom så plötsligt att de kungatrogna trupperna vid Sankta Klara kloster skars av från sin huvudstyrka och kunde oskadliggöras. Kung Kristian flydde med resterna av sin här mot skeppen på Käpplingen (idag Blasieholmen). Många kungatrogna drunknade när unionsmotståndarna förstörde bron dit. Sten hade därvid vunnit slaget. På slagfältet låg mängder av stupade och sårade.
Efter slaget vid Brunkeberg ansågs Sten Sture som en hjälte. Han dog år 1503 och begravdes i Strängnäs domkyrka. Herr Stens seger förevigades i skulpturgruppen Sankt Göran och draken i Storkyrkan. Sten symboliseras här av riddaren S:t Göran som räddar jungfrun Sverige från den danska draken Kristian. En kopia i brons finns på Köpmanbrinken i Stockholm. Ytterligare en version av motivet finns på taket till Stockholms stadshus. På Brunkebergstorg, i trottoaren utanför Riksbankens lokaler, finns fem brunnslocksliknande medaljer som påminner om slaget utförda av skulptören Bo Andersson, född 1946 (med signaturen KGBA).
1971 – London Bridge återinvigs i Lake Havasu City, Arizona, USA efter att ha flyttats dit (isärplockad) från London, Storbritannien.
London Bridge är en bro i London som spänner över Themsen från City of London till Southwark.
Bron ligger mellan Cannon Street Railway Bridge och Tower Bridge och utgör Pool of Londons västra del. Ursprungsbron med samma namn har gjort den nuvarande bron till en av världens mest kända broar.
London Bridge var den enda bron över Themsen tills Westminster Bridge öppnades för trafik 1750. Historiker tror att det funnits en bro på platsen alltsedan romarna invaderade området år 43. Det lilla samhälle, "Londinium", som romarna anlade vid brofästet, för att försvara bron, utvecklade sig så småningom till staden London. De första broarna byggdes i trä, ett material som gjorde bron känslig för brand och sabotage. Minst tre broar byggde romarna på platsen innan de lämnade London år 410.
Enligt historien var det vikingar som år 1014 rev ned bron, vilket är ursprunget till ramsan/sången "London Bridge is Falling Down". Den första stenbron började byggas under slutet av 1100-talet och stod i mer än 600 år innan den revs på 1830-talet och ersattes med en ny stenbro. Den medeltida bron genomgick ett flertal ombyggnationer och tillbyggnader. allt efter tidens krav. Under medeltiden var bron bebyggd med hus likt flera broar i Florens. Här fanns affärer, kyrkor och värdshus. Under 1700-talet försvann alla hus som fanns på bron. Tidens rena stilideal hade gjort bron alltför gammalmodig. När husen var borta kunde man även bredda körbanan för att möta den ständigt ökande vägtrafiken.
Den nuvarande London Bridge är byggd i betong och invigdes i november 1973. Den har tre filer i vardera riktningen. Den gamla bron från 1830 såldes 1968 till en rik och excentrisk amerikansk köpare som lät plocka ned bron bit för bit och bygga upp den igen i Lake Havasu City i Arizona.
På brons södra sida ligger Southwark Cathedral och London Bridge-stationen. På dess norra sida ligger The Monument, tunnelbanestationen Bank-Monument och S:t Magnuskyrkan som, till vissa delar, en gång utgjorde entrén till den medeltida bron för gående.
Vi firar födelsedag:
1944 – Claire Wikholm, svensk skådespelare.

1953 – Midge Ure, skotsk sångare och musiker, bland annat känd som frontfigur för det brittiska new romantic-bandet Ultravox.

1954 – David Lee Roth, amerikansk rocksångare, före detta lead vocalist i bandet Van Halen.

1959 – Kirsty MacColl, brittisk sångare.

1978 – Jodi Lyn O'Keefe, amerikansk skådespelare

Vi lämnade er:
1991 – Jacob Dahlin, svensk programledare.

2004 – Christopher Reeve, 52, amerikansk skådespelare.

Allt för nu
Vi är överallt
1 kommentar:
Så det var årsdagen av Stålmannens död igår?
Där ser man...
Kram!
Skicka en kommentar