lördag 19 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 19 Oktober

HAR MÅNGA BESÖKARE MEN SAKNAR ERA ÅSIKTER

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1928Chinateatern i Stockholm invigs – då som biograf.

Chinateatern är en privatteater som ligger intill Hamngatan vid västra sidan av Berzelii park i stadsdelen Norrmalm i Stockholm.

Chinateatern tillkom på initiativ av byggherren och byggmästaren Carl Zetterberg som i förhandlingar med Charles MagnussonSvensk Filmindustri beslutat om att uppföra en storbiograf vid Berzelii park. Biografen som även skulle kunna användas som teater skulle ha namnet China och ges en kinainspirerad form. Som arkitekt anlitades Albin Stark som efter arbete i Kina var väl förtrogen med formerna som han anpassade till 20-talsklassicism. Byggnaden uppfördes 1927–1928. Över entréns joniska kolonner som krönts av lyktor placerade arkitekten en rektangulär stentavla med kinesiska tecken, som lyder Det fulländade seendets hus.

Einar Forseth och Ewald Dahlskog stod för den konstnärliga inredningen och hade i kupolen låtit fälla in inte mindre än 1.485 stjärnor. Det är en exakt kopia av stjärnhimlen vid vårdagjämningen 1870. Stjärnhimlen målades senare över, men återställdes vid restaureringen inför musikalen Cats 1987. Genom att bygga en enorm läktare kunde man till en början ta emot 1.486 åskådare. Platsantalet minskades senare till 1.245. På byggnadens tak utfördes en rund glaspaviljong för servering med takträdgård som kallades Berzeliiterrassen.

Chinateatern invigdes - som biograf - den 19 oktober 1928 med Greta Garbos sista stumfilm Anna Karenina. Den drevs då av Svensk Filmindustri. Redan 1929 spelade Ernst Rolf sommarrevy här och fortsatte med det i ytterligare två somrar. Varietéer var vanliga sommartid under många år, men på vintersäsongen var det biograf.

Här har spelats revy, musikaler, komedier, skolteater och även Dramaten har använt sig av teatern. 1980 slutade lokalen att fungera som biograf
Sedan slutet av 1980-talet arrangeras även kongresser i lokalen. En ny påbyggnad genomfördes 2001-2002 av Nyréns Arkitektkontor.

China är via en underjordisk gång förbundet med hotell- och restauranganläggningen Berns.


1979 – Den svenska socialstyrelsen avskaffar homosexualitet som psykisk sjukdom.

BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG


Vi firar födelsedag:
1921Gunnar Nordahl, svensk fotbollsspelare, en del av trion Gre-No-Li. OS-guld 1948.1935Agne Simonsson, svensk fotbollsspelare. Vann VM-silver 1958. Mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1959.1944Peter Tosh, jamaicansk reggaesångare.1980Anna-Karin Kammerling, svensk simmare.1980Hakim Transby, svensk radioprofil.
Vi lämnade er:
2009Joseph Wiseman, 91, kanadensisk skådespelare, spelade den allra första Bond-skurken Doktor Julius No.2011Lars Sjösten, 70, svensk jazzmusiker.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: