fredag 11 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 11 Oktober

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1984Kathryn D. Sullivan blir första amerikanska kvinna att genomföra en rymdpromenad.

Kathryn D. Sullivan, född 3 oktober 1951 i Paterson, New Jersey, USA, var den första amerikanska kvinnan att göra en rymdpromenad (11 oktober 1984).

Starten skedde klockan 07:03 (EDT) 5 oktober 1984 från Pad 39A vid Kennedy Space Center i Florida.
Landningen skedde klockan 12:26 (EDT) 13 oktober 1984 vid Kennedy Space Center i Florida.

Bland uppdragen för denna flygning kan märkas placering av Earth Radiation Budget Satellite (ERBS), Shuttle Imaging Radar-B (SIR-B) i omloppsbana, samt att bevisa att ett system för bränslepåfyllnad i omloppsbana, Orbital Refueling System (ORS) är fullt möjligt.

Detta var den första flygningen med två kvinnor, Kathryn D. Sullivan och Sally K. Ride, ombord. Sullivan blev den första amerikanska kvinnan att göra en rymdpromenad, när hon med Leestma tillbringade tre timmar utanför farkosten. Den sovjetiska Terra-3 lasern användes för att spåra Challenger i omloppsbana den 10 oktober. Detta fick till följd att viss utrustning ombord felade. USA utfärdade en officiell protest.


1996Radiostationen i Grimeton förklaras som byggnadsminne.
Radiostationen i Grimeton är ett industriminne, som sedan 2004 står på Unescos lista över världsarv. Den innehåller en fungerande elektromekanisk långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem från början av 1920-talet. Den är belägen i Grimeton, Varbergs kommun, Hallands län, cirka 15 km öster om Varberg. De sex 127 meter höga antenntornen står på rad och är väl synliga från motorvägen E6/E20. Radiostationen ägs idag av Stiftelsen Världsarvet Grimeton som är sammansatt av Länsstyrelsen i Halland, Varbergs kommun och Telia Sonera.

Riksdagen beslutade 1921 att upprätta en trådlös telegrafiförbindelse med USA. Grimeton valdes som sändarplats, radiostationen började byggas 1922 och stod färdig 1924. Ernst Alexanderson, svenskfödd chefsingenjör för RCA, konstruerade sändaren och sändarens antenn, medan stationsbyggnaden ritades av arkitekt Carl Åkerblad. I december 1924 öppnades den första direkta radioförbindelsen mellan Sverige och USA och den 2 juli 1925 invigdes stationen officiellt av Gustaf V. Denna första sändare med sin väldiga antenn fick identifieringssignalen SAQ.
Förbindelsen var ett resultat av ett samarbete med Radio Corporation of America (RCA). Grimeton fungerade som sändarstation, medan mottagarstationen låg i Kungsbacka. Själva telegraferandet skedde i det gamla televerkshuset på Kaserntorget i Göteborg. Där lämnade man in sina telegram. Telegrafisignalerna gick sedan på tråd till Grimeton där de automatiskt fortsatte ut i etern.
Ett nätverk av liknande 'storradiostationer' byggdes över hela världen under 1920-talet, men av dessa finns idag endast Grimeton kvar i fungerande skick.
Under andra världskriget spelade stationen stor roll för förbindelserna med USA då kabeltrafiken var avbruten. Marinens Radio har senare använt SAQ till kommunikation med ubåtar i undervattensläge, något som bara är möjligt med långvåg och i västerhavets salta vatten kräver den unikt långa våglängd som kännetecknar SAQ. Denna militära användning var anledningen till att sändaren bevarades till dess man lyckats väcka intresse för ett bevarande i bredare kretsar.


Vi firar födelsedag:
1858Nils Kreuger, svensk konstnär far till Ivar Kreuger.

Nils Kreuger photo.jpg

1937Bobby Charlton, brittisk legendarisk fotbollsspelare och tränare.1942Annika Hagström, svensk journalist, programledare.1943John Nettles, brittisk skådespelare, mest känd för svenska tv-tittare som Jersey-detektiven Bergerac och från serien Morden i Midsomer.


1965Luke Perry, amerikansk skådespelare.
Vi lämnade er:
1961Chico Marx, amerikansk komiker (Bröderna Marx).2012Hasse Tellemar, 88, svensk programledare och musiker.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: