söndag 13 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 13 Oktober

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1307 – Det av Filip den sköne organiserade överfallet på Tempelherreorden.

Tempelherreorden (Kristi och Salomos tempels fattiga riddare) var en medeltida orden som grundades av Hugo av Payens, Gottfrid av Saint-Omer och sju andra riddare så sent som 1119 för att skydda pilgrimer mot överfall då de färdades till Jerusalem under korstågen, och för att värna Korsfararstaterna. Möjligen instiftades orden 1118 (enligt Guillaume de Tyre) eller redan 1111-1112. År 1128 var de officiellt inbjudna till kyrkomötet i Troyes. År 1128 bekräftades orden av påven. Namnet kommer av att ordens högkvarter låg i Klippdomen, som numera är en muslimsk helgedom i Jerusalem och är belägen på platsen för det forna Salomos tempel.

Genom sin rikedom och sina vittgående privilegier blev orden en viktig maktfaktor och ådrog sig den franske kungen Filip IV, "Filip den skönes", vrede. Större delen av orden i Frankrike fängslades på order av Vatikanen fredagen den 13 oktober 1307 och avrättades. Den siste stormästaren Jacques de Molay brändes tillsammans med Geoffrey de Charneybål den 18 mars 1314. Med stöd av olika anklagelser (bland annat för heresi, avgudadyrkan och homosexualitet) och genom tortyr frampressade falska bekännelser lyckades kungen få påven Clemens V att den 22 mars 1312 upplösa orden i bannbullan Vox in excelso. Den så kallade Chinon-pergamenten, som finns bevarad i Vatikanens arkiv, visar att Clemens V år 1308 gav tempelriddarna absolution för anklagelserna, vilket betraktas som ett stöd för att påven åtminstone till en början strävade efter att bevara Tempelherreorden inom kyrkan.


1972 – Råkar ett passagerarplan ut för en snöstorm över Anderna. Ombord på flygplanet finns ett rugbylag med anhöriga. Det finns en film basserat på denna händelse Alive.

Uruguayan Air Force 571, även känd som katastrofen i Anderna eller miraklet i Anderna, var ett chartrat flygplan som fredagen den 13 oktober 1972 störtade i bergskedjan Anderna i gränslandet mellan Argentina och Chile. Ombord fanns medlemmar i ett rugbylag från Uruguay som var på väg till Chiles huvudstad Santiago de Chile för att spela en bortamatch, ombord fanns även ett antal vänner och familjemedlemmar till spelarna. Vraket efter planet tillsammans med 16 överlevande hittades den 22 december 1972, alltså två och en halv månad senare. De överlevande hade tvingats äta av sina döda medpassagerare för att inte svälta ihjäl.

Orsaken till olyckan har aldrig blivit helt klarlagd, mycket tyder dock på att hårt väder i kombination med en felnavigering från piloterna fick planet att störta.

Den 12 december gav sig tre av de överlevande, Fernando Parrado, Roberto Canessa och Antonio Vizíntin iväg för att försöka hitta hjälp. De stod inför en närmast omänsklig uppgift eftersom de dels var tvungna att ta sig till fots över 20 km och på den vägen skulle de bli tvungna att klättra över berg som var så mycket som 4 800 meter höga utan vare sig utrustning, syrgas eller tillräckligt skydd mot kylan. Men trots dessa svårigheter tog de sig fram och efter tre dagar fick Parrado syn på något långt bort mellan bergstopparna som han uppfattade som en dal. Vizíntin skickades tillbaka till det havererade flygplanet och de andra överlevande eftersom de tre började få ont om mat, Parrado och Canessa fortsatte i flera dagar och kom till slut fram till den plats Parrado hade sett från bergen, han visade sig ha haft rätt, det var en dal. De båda hittade en flod som de följde fram tills att de fick syn på en människa på andra sidan floden, åsnebonden Sergio Catalán, de två männen förklarade för Catalán om sin situation och bad honom hämta hjälp, morgonen därpå, den 22 december, var Catalán tillbaka med en hjälpexpedition. Samma dag skickade den chilenska regeringen ut två helikoptrar och ett räddningsteam till olycksplatsen men på grund av dåligt väder kunde inte alla överlevande räddas på en gång, utan 8 personer tvingades tillbringa ytterligare en natt i planet. De överlevande togs till ett sjukhus i Santiago de Chile där de behandlades för sina skador.

Av de totalt 45 personerna ombord på planet överlevde 16 stycken, på olycksplatsen finns idag ett minnesmärke över olyckan.


Vi firar födelsedag:
1941 – Paul Simon, amerikansk sångare och kompositör, Simon & Garfunkel.


1942Sven-Erik Magnusson, svensk musiker, sångare och kompositör, medlem i dansbandet Sven-Ingvars.1945Irene Lindh, svensk skådespelare och sångare.1962Kelly Preston, amerikansk skådespelare gift med John Travolta.1971Sacha Baron Cohen, brittisk komiker, spelar bland annat figuren Ali G.Vi lämnade er:
1985Tage Danielsson, 57, svensk komiker, författare, regissör och skådespelare.2011Barbara Kent, 103, kanadensisk stumfilmsskådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: