fredag 1 november 2013

Historiska händelser nu och då 1 November

1944 – Den nya svenska hembiträdeslagen träder i kraft.

Hembiträdeslagen var en lag i Sverige som infördes 1944 och reglerade hembiträdenas arbetsvillkor. 1970 ersattes Hembiträdeslagen från 1944 av lagen om husligt arbete, vilken trädde i kraft den 1 juli 1971. Lagen gällde bara för husligt arbete som utfördes i arbetsgivarens hushåll. Däremot gällde den inte arbete av huslig karaktär men som utfördes i och för arbetsgivarens rörelse, till exempel köksarbete i hotell, restaurang eller kafé, eller till exempel städningsarbete på ovan nämnda ställen eller exempelvis kontor.

Arbetstid

Den ordinarie arbetstiden skulle, om inte annat avtalats, sluta senast klockan 19.00 på kvällen. Bestämmelsen gällde dock inte hembiträden som bara hade som arbetsuppgift att sköta barn, det vill säga barnflickor.

Bostad

Inneboende hembiträden hade rätt till bostadsutrymme efter bestämmelserna i hälsovårdsstadgan om bostadsrum. Om de hade eget rum skulle det inte användas av arbetsgivaren eller andra medlemmar av dennes familj.

Fridagar

Även om annat avtalats, hade hembiträden rätt till fridagar:
  • Var tredje söndag eller annan allmän kyrklig helgdag eller efter klockan 13.00, varannan sådan dag.
  • En bestämd vardag varje vecka efter klockan 14.00.
  • Den 1 maj efter klockan 13.00, annan tid gällde om denna dag redan var annan fridag.
Avtalsstadgade fridag kunde, om arbetsgivaren och hembiträdet var överens, bytas ut mot motsvarande ledighet under annan tid.
Arbetsgivarna hade rätt att vid behov sätta hembiträderna i övertidsarbete.
Hembiträden hade också rätt till semester, vilket gav dem något ökad ledighet efter.
För hembiträden under 18 år fanns särskilda bestämmelser.

2009AIK vinner sitt elfte SM-guld i fotboll efter att ha besegrat IFK Göteborg på Gamla Ullevi.Allsvenskan vann man efter en ren finalmatch på bortaplan mot IFK Göteborg, det avgörande målet gjordes av Antônio Flávio 1–1 då en kvittering var allt AIK behövde för att bärga hem SM-vinsten. Dock fick trotjänaren Daniel Tjernström som då spelat i AIK elva säsonger spika matchen när några få minuter återstod av matchen. Matchen, som AIK vann med 2–1, blev historisk. Första laget i Allsvenskans årgång 2009 att besegra IFK Göteborg på Gamla Ullevi och i en direkt avgörande final.


Vi firar födelsedag:
1940Jon Skolmen, norsk skådespelare och författare.1942 – Larry Flynt, amerikansk porrmogul, grundare av Hustler.1962Anthony Kiedis, amerikansk musiker, sångare i Red Hot Chili Peppers.1972–  Jenny McCarthy, amerikansk fotomodell och skådespelare.1974Kim Kärnfalk, svensk sångare.
Vi lämnade er:
2003Anton Maiden, svensk musiker, känd för sina tolkningar av Iron Maiden.


2007Paul Tibbets, 92, amerikansk pilot och överste, kapten på planet som släppte atombomben över Hiroshima.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: