onsdag 30 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 30 Oktober

1853 – Sångsällskapet Orphei Drängar (OD) grundas i Uppsala.

Sångsällskapet Orphei Drängar, OD, är en av Sveriges mest kända manskörer.
Kören bildades på kvällen den 30 oktober 1853 då ett dussintal sångarstudenter samlades vid Gamla Torget i centrala Uppsala. Nöjeslivet var vid denna tid något begränsat då Uppsala var en stängd stad på grund av koleraepidemin. En av sångerna som sjöngs den kvällen var Carl Michael Bellmans Hör I Orphei Drängar, som sedan blev lystringssång och upprinnelsen till den välbekanta kören och dess namn. Kören har också fått ge namn åt en adress i Uppsala, "Orphei Drängars plats". Ursprungligen stammar namnet från Orfeus, som fått representera musikkonsten och lyran inom den grekiska mytologin.

Under 1900-talet utvecklades Orphei Drängar till en framstående manskör, först under Hugo Alfvéns och senare under Eric Ericsons och Robert Sunds ledning. Den 6 maj 2008 valdes Cecilia Rydinger Alin till ny dirigent.

OD:s mest kända konserter är Capricerna. Capricerna har sedan starten 1962 blivit en av Uppsalas mest befästa traditioner. Biljettsläppet två veckor före föreställningen är en händelse i sig då många tältar en hel natt för att få biljetter. Fem, oftast utsålda, föreställningar ges under helgen kring andra advent i aulan i universitetshuset i Uppsala.

Caprice är en spektakulär show som går långt utanför vad man förväntar sig av en körkonsert: ljus, koreografi och variationsrik musik. Avslöjandet av en eller flera hemliga gäster är en viktig del av showen. Föreställningarna är omgärdade av hemlighetsfullhet och varken innehåll eller gästartister avslöjas i förväg.

Listan på gästartister genom åren är lång. Inte helt oväntat finns en lång rad "gyllene röster" representerade, som Håkan Hagegård, Peter Mattei, Barbara Hendricks, Anne Sofie von Otter, Mikael Samuelson, Malena Ernman och Emma Vetter för att nämna några. Men även flera mer folkkära artister och musiker har gästat Capricerna: Povel Ramel, Alice Babs, Sven-Bertil Taube, Robert Broberg, Ale Möller, Lena Willemark, Galenskaparna & After Shave, Toots Thielemans, Tommy Körberg, Lill Lindfors, Martin Stenmarck, Peter Carlsson & Blå Grodorna, Roger Pontare och Wille Crafoord.


1998 – 63 ungdomar omkommer och 200 skadas vid en brand i en festlokal vid BackaplanHisingen i Göteborg.

Diskoteksbranden i Göteborg var en brand med katastrofala konsekvenser som inträffade natten mellan den 29:e och 30 oktober 1998 i en lokal vid BackaplanHisingen i Göteborg, där ett diskotek hade arrangerats. 375 ungdomar i åldern 12–25 år befann sig i lokalen, som var godkänd för 150 personer av räddningstjänsten. 63 personer omkom och omkring 200 skadades.

Branden inträffade i en föreningslokal i Göteborg, på tredje våningen. Där hade ett diskotek anordnats för att fira halloween. Branden anlades i trapphuset som vette mot nödutgången. På grund av detta kunde nödutgången inte användas, vilket ledde till att ett enda trapphus var tillgängligt för utrymning. Många ungdomar hoppade ut från fönstren, men eftersom fönstren var placerade 2,2 meter över golvytan och fem meter över marken var detta svårt. Brandsäkerheten var generellt bristfällig i lokalen.

Det första nödsamtalet inkom klockan 23.42, men på grund av oväsen i lokalen tog det tid innan larmoperatören kunde uppfatta adressen. Klockan 23.45 gick ett så kallat stort larm på Lundby brandstation, som är belägen på Hisingen, och fyra minuter senare kom den första räddningsstyrkan till platsen. Senare larmades även sex andra brandstationer dit. Runt 60 ungdomar räddades av rökdykare, varav 40 genom trapphuset och 20 via fönstervägen. Andra tog sig ut själva.

63 ungdomar dog och 213 skadades, varav 50 allvarligt. Under lång tid var det osäkert huruvida branden var en olycka eller om den var anlagd. Inom några dagar spekulerades att branden, vars offer till största delen bestod av ungdomar med utländsk bakgrund, var anlagd av svenskar med främlingsfientliga eller rasistiska åsikter. Affischer sattes upp i Göteborg med texten "60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö". Det visade sig att de fyra gärningsmännen själva var invandrare från Iran, varav tre tidigare var dömda. 2008 hade endast en av gärningsmännen kvar sitt namn.


Vi firar födelsedag:
1947Sven Melander, svensk programledare, skådespelare och journalist.1959Glenn Hysén, svensk fotbollsspelare.1960Diego Maradona, argentinsk fotbollsspelare, kanske den bäste genom tiderna.1973Anna Le Moine, svensk curlingspelare.1986Emelie Lindström, innebandyspelare
Vi lämnade er:
2003Börje Leander, svensk fotbollsspelare back i AIK 1939-1953, sammanlagt 249 allsvenska matcher, samt 23 A-lagslandskamper OS-guld 1948.2007Robert Goulet, 73, amerikansk sångare och skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Tommy sa...

Sv: Haha ..ja det är inte lätt! Försöker fota mat ofta, då jag har läsare som älskar mina fotografier på mat och tycker om att få inspiration från all mat vi gör :)

Ha en fin kväll du med!