onsdag 28 augusti 2013

Isterband på S:T Clara

I måndags så var vi och såg Isterband spela unplugged på puben S:T Clara i Gamla stan här i Stockholm


Isterband var en skola band bestående av studenter från Vanstaskolan i Ösmo, nära Nynäshamn i Sverige.. Det bildades 1978, när Roland Hermin började arbeta där som musiklärare. Roland var en gitarrist och basist, som på 1970-talet hade turnerat och spelat in tillsammans med Ted Gärdestad, Magnus Uggla, Harpo och Banana band , bland andra. Redan från början, frågade Roland sina elever om de ville starta ett band.  Efter tre år, registreras de elever som hade spelat under åren några låtar på band för att hålla som ett minne.
Tejpen råkade spelas på en lokal radiostation, och i slutet av 1981 Isterband undertecknades av Rixi - en under etiketten Mariann Records.

De släppte en singel som innehöll låten "Röda skor", som blev en hit, trots att det togs ner av kritikerna
Isterband bestod av 13 medlemmar - de flesta av dem är födda 1965: Maria Lindberg (sång på "Johan och JAG"), Roger Olkerud (bas, sång på "Röda skor"), Karin Delvert (sång på "13 År"), Per (piano på "Unga Starka Man"), Bengt Johansson (slagverk), Lena Martinelle (piano), Mary-Ann Borg (sång), Maria Gustavsson (sång på "Superstar"), Katarina Örtlund (sång på "Femte Hjulet" ), Maisi (piano, flöjt och sång på "Gott NYTT År"), Gerhard "Kuno" Kunosson (gitarr), Kenneth "Kenta" Söderberg (skrev låtar), och Johan Tigenius (spelade trummor, och han var den enda kvarvarande medlemmen från bandets ursprungliga set-up)

1982 Isterband släppt ett album med låtar som hade skrivits genom åren. Roland Hermin hade skrivit musiken (utom för en låt som är skriven av Kuno), och Kenta Söderberg skrev texterna. Jan Svensson (mer känd som Harpo ) gjorde vissla på "Röda skor". Isterband skrev också en bok om sitt arbete, vilket inkluderade Musik ark för alla låtar med på albumet.

Isterband nästa singel "Johan och JAG" var, liksom "Röda skor" mycket spelad på radion.


1984 Mariann började att främja en ny tonårs band som hette "The Pinks", och som kan förklara den plötsliga frånvaron av Isterband
The Pinks fick även en hit med "Helena OCH JAG", vilket var en retitled cover av Isterband s "Johan och JAG".
Några av bandmedlemmarna har fortsatt sin musik karriärer

 Johan Tigenius har spelat trummor med Örjan Stenbom (alias Simon Rowe), Janne Bark och Ulf Lundell, Gerhard Kunosson arbetar för närvarande vid Rikskonserter (organisera konserter i Sverige).
Roland Hermin är (2010) fortfarande arbetar som musiklärare i Nynäshamn.

Bilder från kvällen:

                                       


Kvällen var fantastisk och tror att bandet och publiken hade det lika roligt


Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar: