tisdag 22 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 22 Oktober

HAR MÅNGA BESÖKARE MEN SAKNAR ERA ÅSIKTER

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1797 – Världens första fallskärmshopp genomförs av André-Jacques Garnerin; han landar säkert i Parc Monceau, Paris.

André-Jacques Garnerin, född 31 januari 1769 i Paris, död 18 augusti 1823 i Paris, var en fransk ingenjör, uppfinnare av den mjuka fallskärmen och pionjär inom ballongflygning med montgolfière. Garnerin var gift med flygpionjären Jeanne Labrosse.

Garnerin studerade fysik och blev ansluten till den Franska armén, under Napoleonkrigen blev han tillfångatagen och tillbringade tre år som krigsfånge i Ungern. För att sysselsätta sig inledde han teoretiska studier i luftens bärkraft och användandet av fallskärmar. På grund av fångenskapen kunde han inte genomföra några praktiska prov av sina idéer.

Han experimenterade som andra konstruktörer vid tiden, med fallskärmar konstruerade som ett paraply där ett flertal stag formar en kalott. Han kom på att om skärmen kostruerades som en ballong där den nedre delen var borttagen skulle fallskärmen fyllas av luft och att den med sitt tryck mot silkestyget skulle forma en kalott utan hjälp av stag.

Han genomförde sitt första hopp med den nya mjuka skärmen 22 oktober 1797, han hoppade från 1 000 meters höjd från en ballong över parc Monceau  i Paris. Hans hustru, piloten Jeanne Labrosse använde också skärmen. Hon blev därmed världens första kvinnliga fallskärmshoppare.

Den förste svensk som genomförde ett fallskärmshopp blev löjtnant Raoul Thörnblad den 9 juni 1920 . Förste svensk att räddas tack vare sin fallskärm blev löjtnant N. Söderberg den 7 juli 1926.


1909 – Fransyskan Raymonde de LaRoche blir den första kvinna i världen att genomföra en soloflygning.

Raymonde de LaRoche (eg. Élise Roche), född 22 augusti 1884, död 18 juli 1919, var en fransk kvinnlig flygpionjär.

Hon var ursprungligen skådespelerska och antog då den självpåhittade "titeln" Baronessan Raymonde de LaRoche.

Vid en middagsbjudning 1909 träffade hon flygplanskonstruktören Charles Voisin och denne erbjöd sig att lära henne flyga. Den 22 oktober 1909 blev hon den första kvinnan i världen att genomföra en soloflygning.

 Den 8 mars 1910 var hon likaledes den första kvinnan att erhålla flygcertifikat. Samma år, 9 juli 1910, skadades hon svårt vid en flyguppvisning i Reims, men efter en långvarig konvalescens återupptog hon flygandet.

1919 satte hon höjdrekord för kvinnliga flygare då hon med sitt plan flög på 15.700 fot.
Sommaren 1919 anmälde hon sig vid flygfältet LeCrotoy för att försöka bli världens första kvinnliga testpilot. Planet havererade då det gick in för landning och de LaRoche omkom.

Vid flygplatsen Le Bourget utanför Paris finns en staty av Raymonde de LaRoche.


Vi firar födelsedag:
1592Gustaf Horn, svensk greve, militär, fältmarskalk och riksråd, riksmarsk 16531657.1907Emilie Schindler hustru till Oskar Schindler1957Pär Sundberg, svensk barnskådespelare Tommy i filmerna om Pippi Långstrump.


1948Agneta Fagerström-Olsson, svensk regissör, producent, manusförfattare och fotograf regissör till bland annat Wallanderfilmerna.1967Ulrike Maier, österrikisk alpin skidåkare dog efter en våldsam krasch  i Garmisch-Partenkirchen.
Vi lämnade er:
2003Tony Renna, amerikansk indycarförare, avled efter en krasch på Indianapolis Motor Speedway, USA.2012Russell Means, 72, amerikansk aktivist för indianers rättigheter och skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

4 kommentarer:

Veiken sa...

Det är inte bara i nutid som det är fullt ös. Det var likadant förr! :) Ha det gott!

Tommy sa...

SV: Kul att du kommit i gång med bloggandet igen! :)

madelein sa...

Kul med många besök men inte kul med lite åsikter!
Jag tycker du har bra variation!

Anonym sa...

så nu har jag läst ikapp :)