torsdag 17 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 17 Oktober

HAR MÅNGA BESÖKARE MEN SAKNAR ERA ÅSIKTER

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1810 – Den första Oktoberfesten hålls i München, Bayern, Tyskland.

Oktoberfest är en stor ölfestival, som hålls i slutet av september och början av oktober varje år i den tyska staden München i Bayern. Oktoberfest arrangerades första gången år 1810 och anses numera vara världens största folkfest.
Festligheterna pågår under sexton dagar före den första söndagen i oktober på Theresienwiese, som förr var en äng.
Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl. Ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß, är bärnstensfärgat, och smakrikt. Det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa.

Under Oktoberfest bär kvinnor traditionellt Dirndl medan männen traditionellt bär Lederhosen, vilket fortfarande är vanligt förekommande.


1977 – Ett västtyskt specialkommando stormar ett kapat Lufthansaplan som står på flygplatsen i den somaliska huvudstaden Mogadishu, dödar flera av kaparna och befriar gisslan.

Lufthansa Flight 181 var ett flygplan av typen Boeing 737-230 Adv med namnet Landshut som kapades den 13 oktober 1977 av fyra medlemmar av Folkfronten för Palestinas befrielse (som kallade sig Commando Martyr Halime).

Flygplanet av typen Boeing 737-230 Adv ägdes och kördes i chartertrafik av tyska Lufthansa. Flygplanet har fått sin namn efter staden Landshut i Bayern och blev känt över hela världen i oktober 1977, då fyra medlemmar av PFLP kapade planet ovanför Marseille på rutten Palma de MallorcaFrankfurt. Kaparna, som tillhörde gruppen "Commando Martyr Halime", leddes av palestiniern Zohair Youssif Akache (1954-1977), som kallade sig själv "Captain Martyr Mahmud". De andra tre kaparna var palestiniern Suhaila Sayeh (född 1953), kallad Soraya Ansari, samt libaneserna Wabil Harb (död 1977), kallad Riza Abbasi, och Hind Alameh (död 1977), kallad Shanaz Gholoun.

Vid en mellanlandning i Rom, där planet tankades, tillkännagavs kaparnas krav. De krävde omedelbar frigivning av elva fängslade medlemmar av Röda armé-fraktionen samt frigivning av två i Turkiet internerade PFLP-medlemmar. Därtill begärde man 15 miljoner dollar. Planet landade slutligen i Somalias huvudstad Mogadishu, där det västtyska insatskommandot Grenzschutzgruppe 9 stormade planet och fritog gisslan. Tre av de fyra kaparna dödades under fritagningen. Suhaila Sayeh dömdes till 20 års fängelse av en somalisk specialdomstol, men släpptes efter knappt två år.


Vi firar födelsedag:
1956Anne-Lie Rydé, svensk sångare och skådespelare.1961Henry Bronett, svensk skådespelare och cirkusdirektör.1972Wyclef Jean, haitisk-amerikansk sångare.


1972Eminem (född Marshall Bruce Mathers III), amerikansk hiphop-sångare, låtskrivare.


1984Gottfrid Svartholm, svensk hacker medgrundare av webbplatsen The Pirate Bay
Vi lämnade er:
1993Criss Oliva, amerikansk gitarrist i Savatage.


1999Joan Hickson, brittisk skådespelare, känd som Miss Marple.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: