lördag 26 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 26 Oktober

1881Revolverstriden vid O.K. Corral utspelades i Tombstone, Arizona.

Revolverstriden vid O.K. Corral var en strid som utspelades i staden Tombstone, Arizona, USA den 26 oktober 1881 och som har givit upphov till flera Westernfilmer. Det var en onsdagsmorgon på en ledig tomt, tomt 2 i kvarter 17, bakom ett stall (corral på engelska) som nio män drabbade samman i en eldstrid som varade i 30 sekunder. På de sekunderna avfyrades 30 skott och tre av männen fick sätta livet till. Delar av striden utkämpades även på gatan Fremont Street framför tomten. De män som deltog var Wyatt Earp, Morgan Earp, Virgil Earp och Doc Holliday som stred mot Billy Claiborne, Frank McLaury, Tom McLaury, Billy Clanton och Ike Clanton. Frank och Tom McLaury samt Billy Clanton dödades.

Bakgrunden till eldstriden var komplicerad. Det fanns politiska och affärsmässiga orsaker såväl som ideologiska. Earpbröderna sågs av sina fiender som polisbricksviftande rufflare som obarmhärtigt genomdrev stadens affärsintressen. Clantonbröderna och deras gäng sågs av sina fiender som boskapstjuvar och mördare.

Den utlösande faktorn till skottväxlingen var ett diligensrån i maj 1881 där två människor dödades. Senare rymde även rånets huvudmisstänkta från fängelset. Flera anklagades för att ha varit delaktiga i rånet, bland annat Doc Holliday som utpekades av sin flickvän Big Nose Kate. Hon drog senare tillbaka anklagelsen. Wyatt ville ställa de skyldiga till svars eftersom detta skulle öka hans chanser att bli county-sheriff. Han försökte tvinga Ike Clanton att hjälpa honom gripa några av de anklagade. Att Clanton inte gick med på detta, ledde till större osämja mellan Earp- och Clantonbröderna.

Fler gräl mellan Earp- och Clanton-gängen ledde till händelsen 26 oktober 1881. Journalister rapporterade om flera cowboys som vid denna tidpunkt drev runt i Tombstone med vapen. Ike Clanton sades vilja ha en uppgörelse med Earpbröderna. Virgil Earp ville upprätthålla ordningen i staden genom obligatorisk inlämning av handeldvapen till de lokala myndigheterna. Han bestämde sig för att konfrontera Ike Clantons grupp för att få dem att överlämna sina vapen. Med hjälp av sina bröder Morgan och Wyatt, och senare av Holliday, begav de sig mot den lediga tomten vid stallet (corral).

Virgil tros ha sagt "Upp med händerna, jag vill ha era vapen", men efter det är ögonvittnenas berättelser vaga. Eldstriden började strax därpå och varade i 30 sekunder. Virgil och Morgan blev svårt skadade medan Holliday endast ådrog sig mindre skador. Wyatt klarade sig oskadd. Ike Clanton, som ville ha en uppgörelse, var ironiskt nog obeväpnad men lyckades fly oskadd från striden. Billy Clanton och bröderna McLaury sköts till döds.


1905Konventionen i Karlstad, som gör slut på den svensk-norska unionen, undertecknas.

Karlstadskonferensen var de förhandlingar som hölls i Karlstad mellan Sverige och Norge 31 augusti till 23 september 1905 i samband med unionsupplösningen.

Förhandlingarna grundade sig på de svenska kraven på en ordnad avveckling av unionen och resulterade i Karlstadskonventionerna där Sverige erkände Norges självständighet och villkoren reglerades. Bland annat skulle de norska gränsbefästningarna rivas, samernas rätt till renbete i Norge bekräftas och reglering av utnyttjandet av gemensamma vattendrag etc och kommande tvister skulle lösas av Internationella domstolen i Haag. Förhandlingarna var delvis hårda och dramatiska, bland annat om gränsbefästningarna, med en militär beredskap på bägge sidorna. I oktober 1905 godkändes förhandlingsresultatet av de bägge länderna och den 26 oktober undertecknades det av Sveriges utrikesminister, Fredrik Wachtmeister (Sverige), och Norges representant Thor von Ditten. Den svenska förhandlingsdelegationen bestod av statsminister Christian Lundeberg, utrikesminister Fredrik Wachtmeister, ecklesiastikminister Hjalmar Hammarskjöld och regeringens konsult, advokat Karl Staaff. Den norska delegationen leddes av Christian Michelsen, och bestod i övrigt av nämnde Jørgen Løvland samt statsrådet Benjamin Vogt och Stortingspresident Carl Berner.

I sitt slutskede höll förhandlingarna på att få ett snöpligt slut, då statsminister Michelsen hade glömt sitt sigill hemma i Kristiania. Lösningen blev att använda sigillet för den då nyligen avlidne borgmästaren i Karlstad, Carl Moberg, som ju hade samma initialer.


Vi firar födelsedag:
1900Karin Boye, svensk författare.1942Cecilia Torudd, svensk illustratör och serietecknare, Ensamma mamman.


1956Rita Wilson, amerikansk skådespelare och producent gift med Tom Hanks.1973Seth MacFarlane, amerikansk animatör, röstskådespelare, manusförfattare och producent har skapat TV-serierna Family Guy, American Dad och The Cleveland Show.1976Miikka Kiprusoff, finländsk ishockeymålvakt.Vi lämnade er:
1890Carlo Collodi (egentligen Carlo Lorenzini), italiensk sagoberättare, mest känd för Pinocchio.1941Masha Bruskina, rysk judinna, sjuksköterska och partisan, avrättad.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för dina fina lektioner :)