onsdag 9 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 9 Oktober

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1847Slaveriet avskaffas i Sverige. De sista slavarna på svenskt territorium; i den svenska kolonin Saint-Barthélemy blir friköpta, totalt 595 st.

Saint-Barthélemy (även Saint Barts, Saint Barths, Saint Barth) är en fransk ö i Karibien. Den är en del av ögruppen Små Antillerna. Ön var åren 1784-1878 en svensk koloni, varefter den såldes tillbaka till Frankrike för 300 000 riksdaler av Oscar II.  Det svenska arvet på ön består av namngivningen av orter och gator samt öns vapen som bär de tre kronorna.  Huvudort är Gustavia, namngiven efter Gustav III.

Saint-Barthélemy upptäcktes av Christofer Columbus år 1492 och han döpte ön efter sin bror Bartolomeo. År 1648 annekterades ön av Frankrike som den tillhörde fram till 1784. Ludvig XVI av Frankrike överlät ön till Sverige 1784 och i gengäld fick fransmännen handelsrättigheter i Göteborg. Sverige bedrev viss slavhandel på denna ö under en stor del av tiden den var i svensk ägo (se den svenska slavhandeln) en del avTriangelhandeln.


1967Che Guevara avrättas i Bolivia.
Che Guevara, egentligen Ernesto Rafael Guevara de la Serna, född 14 juni 1928 i Rosario, Argentina, död 9 oktober 1967 i La Higuera, Bolivia, var en argentinsk marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare. Han samarbetade med Fidel CastroKuba.

1965 hade Guevara åkt till Bolivia, för att starta en socialistisk revolution. Hans uppehållsort förblev hemlig i två år, tills den bolivianska armén i september 1967 lyckades lokalisera och döda två grupper ur Guevaras gerilla, en gerilla som i början bestod av runt 120 personer. Guevaras försök till att störta den rådande samhällsordningen misslyckades på grund av hans felberäkning av det bolivianska stödet till kommunism. Guevara trodde att han skulle anfalla en dåligt tränad Boliviansk armé men han upptäckte att USA hade ställt upp på de angripnas sida. Förenade Staterna hade skickat ned CIA-agenter för att bistå den Bolivianska regimen. Guevara trodde att bolivianerna skulle välkomna honom som en befriare och att det Moskva-styrda kommunistiska partiet i Boliva skulle stödja honom, något som inte var fallet.

Bolivianerna fick reda på gerillans uppehållsort genom en uppgiftslämnare; enligt filmen Sacrificio - Vem förrådde Che Guevara? skulle detta varit den franske filosofen Régis Debray. Den 8 oktober omringades lägret och Guevara blev tillfångatagen när han ledde en patrull i närheten av La Higuera. Han gav upp efter att ha blivit sårad i benet och hans gevär förstörts av en kula. Bolivias president René Barrientos beordrade Guevaras avrättning efter att ha överlagt med amerikanska CIA som sökt efter honom sedan han lämnat Kuba. Guevara blev förd till en gammal skola, och dagen därpå klockan 13.10 lokal tid avrättades han av sergeant Mario Terán med nio skott; fem gånger i benet, en gång i höger skuldra och arm, en gång i bröstet och slutligen en gång i halsen.

Félix Rodríguez, CIA-agenten som hade lett jakten på Guevara i Bolivia, tog Guevaras Rolex (som han visade upp vid flera intervjuer senare), samt andra personliga föremål. De bolivianska myndigheterna gick den 11 oktober ut med att Guevara hade blivit skjuten och dödad när gerillan hade mött regeringens trupper den 9 oktober. Den 15 oktober erkände Castro att Guevara var död och utlyste tre dagars sorg. Guevaras död ansågs vara ett hårt slag för Sydamerikas socialistiska revolution.

1997 grävdes Guevaras kvarlevor upp och undergick DNA-test, varefter de skickades tillbaka till Kuba. Den 12 juli 1997 begravdes hans skelett på nytt i staden Santa Clara, platsen där han definitivt gav seger åt rebellerna under den kubanska revolutionen.


Vi firar födelsedag:
1940John Lennon, brittiskfödd sångare, kompositör, The Beatles.1952Sharon Osbourne, amerikansk skådespelare, programledare, sångare och manager för Ozzy Osbourne.1970Annika Sörenstam, svensk golfspelare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1995.1975Sean Lennon, amerikansk musiker, son till John Lennon.


1980Henrik Zetterberg, svensk ishockeyspelare.
Vi lämnade er:
1974Oskar Schindler, sudettysk industriman, räddade omkring 1 200 judiska arbetare från Förintelsen.1991Dagmar Lange, svensk deckarförfattare, pseudonym Maria Lang.Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Camilla sa...

Härligt med lite historia :)