tisdag 8 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 8 Oktober

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn

1916 – Efter totalt 0–24 i fem möten kommer den första svenska segern i fotboll mot Danmark, 4–0

Danmark hade dittills vunnit alla möten länderna emellan sedan utbytet inleddes 1913.

Sverige vann landskampen som spelades på Stockholms Stadion med 4-0.
En av spelarna var: Rune Bergström
AIK och Rune Bergström föddes samma år, 1891. Därmed är Rune den tidigast födda allsvenske AIK-spelaren. Rune Bergström var en av svensk fotbolls allra största spelare i slutet av 1910-talet. Han gjorde totalt 26 landskamper, en mycket hög siffra på den tiden, och den mest omtalade var matchen mot Danmark 1916. Sverige hade inför den matchen fem raka förluster och 0-24 i målskillnad. Men Sverige, med Rune Bergström som en av de tongivande spelarna, vann med 4-0. Då hade högeryttern Rune redan blivit känd som "spela på Rune"


1958 – Den svenske kirurgen Åke Senning opererar för första gången in en pacemaker.

Åke Senning, född 14 december 1915 i Rättvik, död 21 juli 2000 i Zürich, var en svensk kirurg.

Senning är internationellt känd eftersom han var en av de läkare som genomförde världens första operation av en pacemaker avsedd att sitta inuti en patient. Det skedde den 8 oktober 1958Karolinska sjukhuset. Patienten hette Arne Larsson. Senning utvecklade i samarbete med bland andra Clarence Crafoord och Viking Björk hjärt-lungmaskinen.
Vi firar födelsedag:
1922Nils Liedholm, svensk fotbollsspelare.


1939Paul Hogan, australisk skådespelare, framförallt känd som Crocodile Dundee.


1949Sigourney Weaver, amerikansk skådespelare.


1968Emily Procter, amerikansk skådespelare Calleigh Duquesne i CSI: Miami1969Carl Einar Häckner (Charly Häckner), svensk, göteborgsk trollkonstnär och artist.
Vi lämnade er:
1972Prescott Bush, amerikansk senator för delstaten Connecticut och affärsman. Far till George H.W. Bush och farfar till George W. Bush.


1982Fernando Lamas, argentinsk skådespelare far till skådespelaren Lorenzo Lamas.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

JAg tycker det är intressant o se alla historiska berättelser inte alltid jag orkar läsa men på ett sätt har det blivt en bblog som rapporterar rhistoria, födelsedagar o dödsdagar, bloggen var roligare förrut när den innehöll mera varadag