fredag 18 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 18 Oktober

HAR MÅNGA BESÖKARE MEN SAKNAR ERA ÅSIKTER

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1977Dödsnatten, varunder de tre fängslade RAF-terroristerna Andreas Baader, Gudrun Ensslin och Jan-Carl Raspe gemensamt begår självmord.

Dödsnatten i Stammheim var natten till den 18 oktober 1977 i Stammheimfängelset. En fjärde RAF-intern, Irmgard Möller, överlevde sitt självmordsförsök. Termen "dödsnatten" kommer från biografin Baader-Meinhof - sju år som förändrade Förbundsrepubliken av Stefan Aust (1985).

På morgonen den 18 oktober påträffades Baader och Ensslin döda i sina celler. Baaders kropp uppvisade bland annat skotthål i bakhuvudet, Ensslin hade hängt sig med en elsladd fastsatt i cellens fönstergaller. Raspe, som hade en skottskada i tinningen, avled senare på sjukhus.

Den officiella versionen av de nattliga händelserna är att Baader, Ensslin och Raspe begick självmord, men en del personer på framför allt vänsterkanten misstror myndigheterna och menar att de tre ledarna mördades med den västtyska statens goda minne. Det finns olika omständigheter som stödjer dessa teorier. Det är mycket oklart hur Baader fick tillgång till den pistol som han senare skulle ha skjutit sig med. Att Möller, som överlevde, lyckats hugga sig själv fyra gånger med en kniv nära hjärtat framstår också som egendomligt.


2008Ahmed Ibrahim Ali, Romario, mördas i Kista norr om Stockholm.Ahmed Ibrahim Ali, mer känd under smeknamnet Romário, född 1985, mördad i Kista i norra Stockholm den 18 oktober 2008, var en svensk-somalisk fotbollsspelare. Ali hade spelat i Djiboutis herrlandslag i fotboll, studerat på stipendium vid West Hills College i USA och fått anställning som idrottslärare. Han hade även varit delaktig i att öppna ett ungdomshus i Husby.

Ali spelade i många klubbar i Västerort; han började sin karriär i ungdomslaget FC Inter Orhoy. Han övergav spel i högre divisioner för att spela med sina vänner i division 6-laget Atletico Husby. I vad som kom att bli hans sista seriematch blev han matchhjälte när han i slutminuterna gjorde matchens enda mål mot Sollentuna och sköt upp sitt lag till division 5.

Efter ett gräl på Star Bar vid Fridhemsplan mördade ett gäng Ali på E4:ans Kistaavfart, och skadade två andra män allvarligt. Händelsen blev mycket uppmärksammad i svenska massmedier, som har dragit paralleller till dödsmisshandeln på Kungsholmen, och lett till stora manifestationer, framför allt en fotbollsturnering, Romarios cup.


Vi firar födelsedag:
1922Bengt Andersson, svensk skådespelare och tv-underhållare.


1926Chuck Berry, amerikansk rock-and-roll-musiker, sångare.1939Lee Harvey Oswald, amerikan, John F. Kennedys påstådde mördare.1956Martina Navratilova, USA-tjeckisk tennisspelare, flerfaldig Wimbledonvinnare (damer).1975Lars Winnerbäck, svensk sångare och låtskrivare.
Vi lämnade er:
1931Thomas Edison, amerikansk uppfinnare. Till hans uppfinningar hör fonografen och den första användbara glödlampan.


2000Inga Gill, svensk skådespelare.Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Camilla sa...

Hihihi...skrattar gott år telefonkioskerna. Dom minns man ju :)
Ja, och Staffan och Bengt minns man ju också ;)