måndag 28 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 28 Oktober

1704 – 3 000 svenska kavallerister ledda av Karl XII besegrar en sachsisk styrka i slaget vid Punitz.

I augusti 1704 marscherade Karl XII till Lemberg, som intogs efter en kort belägring. August den Starke, som slog läger i Sandomir, drog nytta av detta tillfälle genom att marschera till Warszawa, där han ockuperade staden och tillfångatog 1 500 svenskar. När Karl XII återvände till staden under oktober drog sig August tillbaka till Krakow. General Schulenburg försökte med 4 000 infanteri och 900 ryttare att korsa floden Oder och fly till Sachsen, men dessa blev jagade av Karl XII, som med 3 000 ryttare fölföljde dem till staden Punitz den 28 oktober.

Schulenburg hade tolv bataljoner fotsoldater och fyra skvadroner ryttare, totalt endast 4900 soldater som han hade bråttom att mobilisera. Han tog ställning på ett fält framför byn Janitz väster om Punitz. Sachsarnas vänsterflygel skyddades av Pynitz, och högerflygeln var skyddad av ett oframkomligt träsk. Centern skyddades av ett dike med en vagnborg bakom den. Mellan vagnborgen placerade Schulenburg sina kanoner. Karl XII hade fyra dragonregementen. Fem ytterligare regementen kunde inte nå slagfältet i tid, så kungen kunde endast uppbåda 3 000 ryttare av 7 000 i hans armé.

Först attackerade svenskarna det sachsiska kavalleriet, som snabbt jagades iväg. Det sachsiska infanteriet lyckades hålla tillbaka svenskarnas inledande anfall, tack vare att Schulenburg ställde upp sina soldater i en stor fyrkantsformation. När de fem svenska regementena anlände till slagfältet under kvällen anföll svenskarna på nytt. Sachsarna attackerades från alla håll, och svenskarna koncentrerade sig på att anfalla luckorna i fiendens led. Svenskarna sprängde den sachsiska häravdelningen, men sachsarna svarade detta med sina kraftfulla muskötsalvor. Vid detta tillfälle retirerar svenskarna till närliggande Punitz i skydd av mörkret. Sachsarna kunde då framgångsrikt dra sig tillbaka från striden.

Sachsarnas förluster uppgick till 500 man döda, sårade och tillfångatagna samt tre kanoner, medan svenskarnas uppgick till 100 till 300 döda och sårade. Svenskarna tillfångatog de sachsare som skadades under striden, samt erövrade sachsarnas kanoner och tross. Trots förlusterna lyckades sachsarna korsa floden Oder. Karl XII förföljde sachsarna till Glogau, för att sedan återvända till Polen för att slå vinterkvarter vid Ravitz på den sachsiska gränsen. Han hotade Sachsen och hindrade Augusti, som befann sig i Polen, för att få kontakt med Sachsen. Han skulle stanna kvar där i åtta månader.

1820Sveriges första sparbank öppnas av Eduard Ludendorff i Göteborg.

Eduard Ludendorff, född Ludindorff 10 juli 1790 i Stettin, död 28 juni 1824 i Göteborg, var invandrad till Sverige från Stettin, och grundade Sveriges första Sparbank 1820.

Den 28 oktober 1820 grundade han Sveriges första sparbank i Göteborg. Orsaken var att staden hade genomlidit svåra tider, och banken förmodades minska fattigdomen på sikt. Dess första lokal var Västra Hamngatan 15 (hörnet av Kungsgatan), Ludendorffs hem.

I det gamla bondesamhället var fattigdomen utbredd och maten ibland en bristvara. Utvecklingen stagnerade på grund av detta och det var en allmänt ohållbar situation. Regeringen uppmanade därför socknar, församlingar, härad och länsstyrelser att bilda sparbanker; banker som skulle uppmuntra sparande. Vinsten från verksamheten skulle gynna kunderna på ett eller annat sätt. Antingen sänktes utlåningsräntan eller så höjdes inlåningsräntan eller så skänkte man pengar till olika allmännyttiga verksamheter i verksamhetsområdet.

Den första sparbanken som bildas i Sverige var Göteborgs sparbank 1820, och var vid det laget den enda fristående banken i Göteborg, såväl som i resten av landet. Öppningsdagen den 28 oktober 1820 sattes 646 riksdaler banco in. Den allra första insättaren var den 3-åriga flickan Carolina Bernhardina Hammardahl, som satte in 12 skilling banco och fick kontonummer 1. Hennes bror som också satte in 12 skilling fick kontonummer 2. Deras far som var bokhållare kan ha fått pengar av någon av bankens stiftare, exempelvis Eduard Ludendorff, för att barnen skulle sätta in dessa i banken och uppmuntra till sparande.

Antalet sparbanker växte kraftigt under 1800-talet och 1901 när Svenska sparbanksföreningen bildades fanns det över tre hundra stycken sparbanker, de närmaste decennierna skulle ökade antalet till nära nog femhundra stycken. För att ytterligare stärka samarbetet bildades 1942 Sparbankernas bank vilken skulle verka som en "centralbank" för sparbanksrörelsen. Många sparbanker var fortfarande väldigt små vilket gjorde det svårt att driva verksamheten effektivt, men en ny sparbankslag 1955 gav för första gången möjligheten att slå samman små banker till större och mer funktionella enheter. Fram till 1990-talet hade antalet sparbanker minskat till runt 130 stycken.


Vi firar födelsedag:
1955Bill Gates, amerikanska företagare, medgrundare och styrelseordförande av Microsoft.



1963Eros Ramazzotti, italiensk popsångare.


1963Lauren Holly, amerikansk skådespelare.



1967Julia Roberts, amerikansk skådespelare.



1975Sara Alström, svensk skådespelare Rederiet,Vänner och fiender,9 millimeter,Vita lögner.




Vi lämnade er:
1993Doris Duke, amerikansk arvtagare och filantrop till tobaksmagnaten James "Buck" Duke, som var ägare till Duke Tobacco Inc.



1984Knut Nordahl, svensk fotbollsspelare. OS-guld 1948, VM-brons 1950.




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: