lördag 12 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 12 Oktober

Vill veta vad ni tycker är bra och dåligt i inläggen och vad ni vill ha mer och mindre av kommer att svara på allas kommentarer bra som dåligt och som vanligt för er utan blogg så skriv ert namn så svarar jag här på bloggen

1915 – Den brittiska sjuksköterskan Edith Cavell avrättas av en tysk exekutionspluton i Bryssel under Första världskriget.
Edith Cavell, född 4 december 1865 i Swardeston, Norfolk, England, död 12 oktober 1915 i Bryssel, Belgien (avrättad); brittisk sjuksköterska och hjältinna under första världskriget.

Cavell utbildade sig vid London hospital och arbetade där som sjuksköterska i flera år, innan hon 1907 kallades till föreståndare för en nyinrättad utbildningsanstallt för sjuksköterskor i Bryssel. Vid första världskrigets utbrott togs skolan över av Röda korset, och ombildades till ett lasarett. Tillsammans med några belgier hjälpte hon hundratals sårade brittiska och allierade soldater, samt värnpliktiga belgare att fly från det ockuperade Belgien över gränsen till Nederländerna. Hon arresterades av tyskarna i augusti, ställdes inför krigsrätt och dömdes tillsammans med 4 medhjälpare till döden. Tre av de dömda benådades, men Cavell och belgaren Philippe Baucq avrättades av en exekutionspluton i gryningen den 12 oktober 1915. Hennes sista ord var: "Att vara patriot är inte tillräckligt. Jag får inte känna vare sig hat eller bitterhet mot någon."

Hon förråddes av en man vid namn Armand Jeanns, och han dömdes till döden 1922 av en domstol i Belgien. Efter kriget fördes hennes kropp till England. 19 maj 1919 hölls en minnesgudstjänst i Westminster Abbey i närvaro av kung Georg V av Storbritannien och sedan fördes hon med ett specialtåg till Norwich där hon begravdes på nytt i stadens katedral. Varje år, lördagen närmast den dag hon blev avrättad, äger en kort gudstjänst rum vid hennes grav i katedralen.

Edith Cavell står staty på St. Martin's Place nära Trafalgar Square i London. Ett berg i kanadensiska Klippiga bergen (i Jasper National Park) uppkallades efter henne 1916, och i Bryssel finns ett sjukhus som bär hennes namn.


2002Terroristattentat med flera bomber dödar cirka 202 personer på Bali, Indonesien (utfört av Jemaah Islamiyah, en fundamentalistisk muslimsk grupp med kopplingar till Al Qaida), se Bombdåden i Bali 2002.
Bombdåden på Bali 2002 var tre bombattentat som utfördes på kvällen den 12 oktober 2002 i Kuta på ön Bali i Indonesien av den islamistiska terroristgruppen Jemaah Islamiyah. Två av bomberna, en bilbomb och en ryggsäcksbomb buren av en självmordsbombare, detonerades i eller nära nattklubbar i den turisttäta staden Kuta. 202 personer dödades; 164 av dessa var utlänningar, varav 88 från Australien. 6 svenskar dödades i attacken. Den tredje och minsta bomben detonerades utanför amerikanska konsulatet i Denpasar.

Flera medlemmar av Jemaah Islamiyah dömdes för dåden, varav tre fick dödsstraff. Abu Bakar Bashir, som påstås vara andlig ledare till gruppen, dömdes till två och ett halvt år i fängelse.

2006 hade filmen Long Road to Heaven, baserad på händelserna, premiär.


Vi firar födelsedag:
1908Gösta Knutsson, svensk radioprofil och barnboksförfattare, skrivit böckererna om katten Pelle Svanslös,1918Olle Tandberg, svensk boxare.1966Jannike Björling, svensk fotomodell.1968Adam Alsing, svensk programledare i tv.1976Kajsa Bergqvist, svensk friidrottare, höjdhoppare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 2005.
Vi lämnade er:
1951Isidor BehrensAllmänna Idrottsklubbens Grundare (Gud)1978Nancy Spungen, amerikansk groupie mest känd som Sex Pistols-basisten Sid Vicious flickvän.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Camilla sa...

Undrar just vad Jannike gör idag?

Anonym sa...

Intressant som alltid

Har flyttat min blog nu till http://rothvoss.se en del jobb återstår men känns redan som jag gjorde ett bra val.