söndag 6 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 6 Oktober

1927 – Urpremiär i USA för den första delvis ljudlagda långfilmen, Jazzsångaren.

Jazzsångaren (engelska: The Jazz Singer) är en amerikansk spelfilm från 1927 i regi av Alan Crosland.

Detta var den första kommersiellt framgångsrika långfilmen med delvis synkroniserade inslag av tal och musik.
Filmens huvudroll spelas av Al Jolson och hans rollkaraktärs far spelas av den svenskättade skådespelaren Warner Oland (Verner Ölund).

Historien utspelar sig i USA och handlar om en ung man, son till en judisk immigrant och kantor, som vill gå en egen väg i musikvärlden. Han revolterar mot familjen och bestämmer sig för att satsa på jazzmusik istället för judisk kyrkomusik.

Detta för med sig komplikationer på fler än bara en nivå. Al Jolson uppträder här, liksom han ofta gjorde på scen, i blackfacesminkning.


1981Egyptens president Anwar Sadat mördas i ett attentat.

Muhammad Anwar al-Sadat född 25 december 1918 i Mit Abu Al-Kum i Al-Minufiyah, död 6 oktober 1981 i Kairo (mördad), var en egyptisk militär och politiker som var Egyptens president 1970–1981. Han var till 1977 medlem av Arabiska socialistunionen, och därefter av Egyptens Nationaldemokratiska parti.

På årsdagen för utbrottet av oktoberkriget, mördades Sadat med fem skott i ett attentat under hederstribunen vid en militärparad i Kairo. Flera andra skadades i attentatet, bland annat FN:s senare generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali och elva personer avled. De första uppgifterna gjorde gällande att det varit religiösa fanatiker som utfört dådet, men senare tillkännagavs att det varit ett etappmål i en statskupp av Sadats egna militärer. Kuppen kunde dock avstyras. Med tiden visade det sig - med ett ödets ironi - att dessa militärer tillhört de människor som blivit fördrivna i Kairo sedan Sadat låtit riva slumkvarteren, samt att de blivit islamister under Sadats allians med dessa mot kommunisterna. Många hade dessutom suttit i fängelse där de torterats, men benådats av Sadat 1973 efter Oktoberkriget.


Vi firar födelsedag:
1638Lasse Lucidor, poet och vissångare.1914Thor Heyerdahl, norsk forskningsresande.

Thor Heyerdahl

1942Britt Ekland, svenskfödd skådespelare.1963Elisabeth Shue, amerikansk skådespelare.1978Carolina Gynning, svensk programledare, glamourmodell, dokusåpadeltagare och konstnär.
Vi lämnade er:
1989Bette Davis, amerikansk skådespelare.2000Richard Farnsworth, amerikansk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: