lördag 5 oktober 2013

Historiska händelser nu och då 5 Oktober

1789Kvinnotåget till Versailles tvingar med sig Ludvig XVI till Paris under franska revolutionens berömda oktoberdagar.
   
Kvinnotåget till Versailles den 5 oktober 1789 marscherade kvinnotåget från Paris till Versailles. Parisarna saknade bröd, och i huvudstaden och stora delar av Frankrike rådde svält. Kungen gav upp, öppnade sina förråd och tvingades följa med kvinnotåget tillbaka till Paris där han inrättade sig i Tuileriepalatset.

Under hösten 1789 steg brödpriserna för varenda dag, ingen hade längre råd att köpa. Ingen kunde ge nog mat åt varken sig själva eller åt sin familj. Många var fattiga, svalt och hade det svårt. De som drabbades hårdast av detta var kvinnorna. I stora delar av landet rådde det svält. Till slut blev det för mycket, och på morgonen den 5 oktober började det. På flera håll i Frankrikes huvudstad Paris startade förargade kvinnor revolter i vilka de avväpnade stora mängder soldater och lade beslag på deras vapen. Det var allt från yxor och gevär till liar och pikar. Utanför L'Hôtel de Ville i Paris samlades kvinnor för att tillsammans marschera till Versailles. De hade bestämt sig för att marschera dit och tvinga kungen att återvända till Paris och förse folket med bröd. Mest var det månglerskor från hallarna som samlades, fiskartorgmadammer, sillgummor, tvätterskor och syflickor. De var alla en samling viljestarka, frispråkiga och kvicktänkta kvinnor som tillsammans marscherade iväg mot Versailles. Tåget leddes av en grupp unga, vitklädda kvinnor, vilka skulle bli omöjliga för de franska soldaterna att motstå. Alla som de mötte på vägen tvingades att antingen ansluta sig till tåget, annars så hotades de med att få håret avklippt. På morgonen därpå trängde kvinnotåget in i slottet i Versailles och tvingade kungafamiljen att följa med dem tillbaka till Paris. Kungen hade inget val och var tvungen att följa med. Han gav upp och öppnade sina förråd för folket. Kvinnorna fick kungen tillbaka till huvudstaden och till slut även sitt bröd så att de kunde bli mätta. Kvinnotåget till Versailles är en av de mest kända händelserna under franska revolutionen när kvinnorna spelade en stor roll.


1997Christina Odenberg vigs, som första kvinna i Sverige, till biskop i Lunds stift. Vigningen äger rum i Uppsala domkyrka.

Christina Maria Ingemarsdotter Odenberg, född 26 mars 1940 i Stockholm, är en präst i Svenska kyrkan och dess första kvinnliga biskop. Hon var biskop i Lunds stift 1997-2007.

Odenberg är dotter till direktör Ingemar Odenberg och Kerstin, född Moberg. Hon är äldre syster till före detta försvarsministern och riksdagsledamoten Mikael Odenberg. Odenberg prästvigdes i Storkyrkan i Stockholm den 17 december 1967. Hon var länge komminister i Östra Ryd och blev sedan kyrkoherde i Österåker-Östra Ryds församling 1981. 1990 utnämndes hon till kontraktsprost i Roslags kontrakt. Den 5 juni 1997 utsågs hon till biskop i Lunds stift och den 5 oktober 1997 biskopsvigdes hon i Uppsala domkyrka. Hon blev den första kvinnliga biskopen i Sverige.

Odenberg rönte stor uppmärksamhet, och från vissa håll även förstämning och moralisk indignation, när hon vid en partnerskapsgudstjänst, kallad "Kärlekens gåva", i Uppsala domkyrka den 27 december 2001 välsignade Anna Karin Hammars och Ninna Edgardh Beckmans registrerade partnerskap. Från vissa grupper anklagades Odenberg för att ha brutit mot sina prästlöften, då hon välsignat något som Gud enligt dessa grupper ser som en synd.

Tidigare har Odenberg varit partipolitiskt aktiv i Moderaterna. Hennes bror Mikael (m) var Sveriges försvarsminister 2006-2007.

Odenberg är andlig beskyddare för den självutnämnda riddarorden Sankt Lazarusordens svenska priorat.

I januari 2007 förlänades Odenberg Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band.

Odenberg fick sin näsa avgjuten av Nasala utskottet i Lund den 30 april 2004. Den kan beskådas på plats 111 i Nasoteket på Café Athen.

Odenberg gick i pension den 31 mars 2007 och efterträddes av Antje Jackelén.


Vi firar födelsedag:
1946Kjell Johansson (bordtennisspelare), Hammaren, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1965.


1947Brian Johnson, brittisk musiker, sångare i AC/DC.



1951Bob Geldof, irländsk musiker och sångare, initiativtagare till Live Aid 1985.



1965Ellinor Persson, svensk programledare i tv.



1975Kate Winslet, brittisk skådespelare.




Vi lämnade er:
1892 – Fyra av de fem Bröderna Dalton, amerikanska brottslingar.



2011Steve Jobs, 56, amerikansk entreprenör, tidigare vd, senare styrelseordförande för Apple Inc.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

Var här :)