1719 – Karl XII:s ”finansminister” Georg Heinrich von Görtz, som efter kungens död året innan har utsetts till syndabock för det svenska nederlaget i det pågående stora nordiska kriget och därför har blivit arresterad och avsatt från sina poster, blir dömd till döden av en jury, som enbart består av hans politiska motståndare. Han avrättas den 19 februari genom halshuggning på galgbacken vid Skanstull i Stockholm.
Georg Heinrich von Görtz, (Goertz), friherre von Schlitz, född 1668 i Franken, död (avrättad) 19 februari 1719, var en tysk statsman i svensk tjänst; Karl XII:s förste minister 1716–1718.
När Karl XII kom hem till Stralsund från Turkiet (Osmanska riket) var Görtz, som företrädare för hertigdömet Holstein-Gottorp, en av de första som fick besöka kungen. Kungen fick efterhand ett stort förtroende för hans ekonomiska insikter och i praktiken utsågs von Görtz till Sveriges rikshushållare. Som sådan fick Görtz vidsträckta befogenheter, och han etablerade en krigshushållning (på den tiden ett okänt begrepp) genom att utverka total statlig kontroll över all handel och export. Görtz låg även till stor del bakom nödmynten. Görtz, som faktiskt fått ordning på rikets finanser, blev en tacksam syndabock och efter Karl XII:s död arresterades han på order av Ulrika Eleonora och blev avrättad.
Galgbacken i Hammarbyhöjden var en galgbacke och Stockholms största och sista offentliga avrättningsplats
Galgen i Hammarbyhöjden finns med på Gillis Schröders karta daterad 1689 och på Georg Biurmans karta från 1750-talet står det "Hammarbÿ" och "Galgen". Tidigare låg avrättningsplatsen sedan 1500-talet på Stigberget på Södermalm, men på 1600-talet flyttades den utanför tullen vid Skanstull. De dödsdömda fördes då till Galgbacken längs Götha vägen (idag Götgatan) och de ska ha fått en sista sup på Källaren Hamburg, som låg i hörnet av Götgatan - Folkungagatan.
Den 16 januari 1771 avrättades tjuven Jacob Guntlack, född 1744, genom hängning på galgbacken. På Galgbacken utfördes inte enbart hängningar. En annan historiskt känd person som avslutade sitt liv 1792 på Hammarbys Galgbacke var Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström som blev avrättad genom halshuggning. Andra som miste livet här var baron von Görtz och prästen Peter Brenner den 4 juni 1720. Själva straffet utfördes av stadens skarprättare.
Det sägs att byggnadsarbetarna hittade skelettdelar vid Galgbacken när bostadsområdet Hammarbyhöjden byggdes på 1930-talet, vilket de tvingades hålla tyst om för att inte skrämma bort de nya hyresgästerna.
Fram till mitten av 1980-talet fanns även en liten tvärgata till Kalmgatan med namnet "Galgbacken" som ledde fram till kullen, där Galgbacken en gång låg. Därifrån har man en vidsträckt utsikt över staden.
1969 – Jumbojetplanet Boeing 747 provflygs för första gången av testpiloterna Jack Waddell och Brien Wygle efter flera månaders förberedelser. Flygningen går väl och planet visar sig motståndskraftigt mot så kallad ”Dutch roll”, som har varit ett problem för tidigare jetplansmodeller. Den 15 januari året därpå görs planets första kommersiella flygning och än idag (2014) är flygplanstypen vanlig inom kommersiell, framförallt interkontinental, passagerarflygning.
Boeing 747 är ett trafikflygplan tillverkat av Boeing, ofta kallat Jumbo Jet eller bara 747. Denna flygplansmodell var det största passagerarflygplan som tillverkats före Airbus A380. 747:an har fyra motorer och kapacitet att ta cirka 550 passagerare med sin unika uppbyggnad, med ett mindre övre däck, ofta avsett för businessklass, och ett stort undre däck.
Flygplanstypen är, med sin operationsradie på cirka 13 570 kilometer, en marschfart på cirka 900 kilometer per timme och en standardflyghöjd på 9 000–10 000 meter, främst avsedd för interkontinentala flygningar. Vissa versioner kan till exempel flyga New York–Tokyo utan mellanlandning.
Till och med januari 2011 hade 1 418 stycken 747:or i olika utföranden levererats sedan produktionsstarten 1969.
Vi firar födelsedag:
1945 – Mia Farrow, amerikansk skådespelare
1957 – Carina Lidbom, svensk skådespelare och komiker
1971 – Johan Mjällby, svensk fotbollsspelare och sportkommentator
1972 – Linda Isacsson, svensk tv-programledare
1979 – Mena Suvari, estnisk-amerikansk skådespelare
Vi lämnade er:
1981 – Bill Haley, 55, amerikansk rockartist och sångare (född 1925)
1997 – Brian Connolly, 51, brittisk musiker, sångare i rockgruppen Sweet (född 1945)
Allt för nu
Vi är överallt
1 kommentar:
En av de bästa historiska händelser för mig 9 februari är att min älskade dotter föddes det datumet 1971! :)
Skicka en kommentar