tisdag 25 februari 2014

Historiska händelser nu och då 25 Februari

1964 – Den 22-årige amerikanen Cassius Clay (som sedermera byter namn till Muhammad Ali) blir den dittills yngste världsmästaren i professionell tungviktsboxning, genom att i sjunde ronden besegra Sonny Liston på teknisk knockout. Efter segern skryter Clay med att ”jag är den bäste, jag är den vackraste, jag är kungen”, medan han dansar runt i ringen.

Muhammad Ali, född 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky som Cassius Marcellus Clay Jr, är en amerikansk före detta professionell boxare och flerfaldig världsmästare i tungvikt. Ali, som försvarade sin titel sammanlagt 19 gånger, räknas allmänt som en av alla tiders främsta boxare och en av de mest berömda idrottsmännen alla kategorier.

Efter 19 raka segrar fick Clay till slut möta världsmästaren Sonny Liston 25 februari 1964 i Miami. Mästaren Liston var klar favorit och under morgonens invägning hade Clay, med en puls på 120, betett sig högst okonventionellt, skrikandes okvädningsord till Liston om vad som skulle hända med honom och att han själv (Clay) inte kunde besegras. Journalister på plats hade tytt det hela som Clays oro infört matchen och hans utspel sågs som hysteriska. Rykten att Clay inte ens skulle dyka upp till match började florera.

Men Clay dök upp. Och levererade precis det han sagt han skulle göra. Han lyckades med sitt suveräna fotarbete och snabba reflexer utmanövrera och trötta ut Liston, vilket bidrog till att den senare gav upp i pausen till sjunde ronden - efter matchen hävdande att han ådragit sig en axelskada. Clay lutade sig mot repen och skrek "Ät upp era ord!" till de journalister, 43 av 46 på plats, som innan matchen menat att Liston skulle behålla titeln.

I returmatchen ett år senare knockades Liston redan i första ronden, i vad som av många boxningsexperter beskrevs som en så kallad "läggmatch". Clay hade golvat Liston med ett högerslag som inte såg speciellt hårt ut och vad som i efterhand benämndes som "The phantom punch" - ett slag som ingen vet om det träffade. Liston uppgav efter matchen att slaget inte varit speciellt hårt, men att han inte kunde resa på sig eftersom ringdomaren (Jersey Joe Walcott) inte hade fört Clay till neutral ringhörna. Dessutom hade han aldrig hört någon räkning. Walcott hann aldrig räkna till tio, men då Liston kommit på fötter och matchen fortsatt blev han från ringside uppmärksammad på hur länge Liston varit nere och bröt då matchen, höjandes Clays hand i luften som tecken. Nat Fleischer, legendarisk grundare av The Ring Magazine, satt vid ringside och menade att det inte var något fel på slaget, att Liston blivit nedslagen på "ett riktigt sätt" med ett "korkskruvsslag". Felet var att matchen aldrig skulle ha brutits då Ali inte kom till neutral hörna och Liston inte fick ordentlig information om hur länge han varit nere.

Listons offentliga hållning var under resten av sitt liv att han inte lagt sig, men under ett privat samtal med en reporter på Sports Illustrated många år senare, uppges Liston ha sagt att: "Den där killen [Ali] var galen. Jag ville inte ha något att göra med honom. Och muslimerna som var på frammarsch. Jag ville inte ha de problemen. Så jag gick ner, jag blev inte träffad."




1978 – Åtta personer fryser ihjäl under en snöstorm i Jämtlandsfjällen under den så kallade Anarisolyckan.

Hoppa till: navigering, sök
Anarisolyckan var en olycka som inträffade i Anarisfjällen, ca 10 mil väster om Östersund, i februari 1978. Olyckan ägde rum mellan den 23 och 25 februari 1978. Åtta personer miste livet. Platsen för olyckan är utmärkt med ett silverkors men är inte utmärkt på några kartor.

Två skidåkande och mycket fjällovana (några hade åkt på fjälltur i solsken tidigare) grupper möttes vid Anaris en blåsig dag. Den ena gruppen, 6 st, hade byggt ett icke fungerande skydd i olämplig snö (lämplig fanns 10 m bort) och lagt sig i det. Kvar i packningen låg vindsäckar, sovsäckar, mat och varm dryck. Den nya gruppen fick inte plats i "skyddet" men använde trots det inte sin vindsäck. När vinden ökade blev de nedgrävda kvar i sitt skydd och åtta av de nio frös ihjäl. Den som överlevde var hela tiden fysiskt aktiv, försökte också förbättra skyddet, kom sedan inte in igen, åt något men tappade bort vantarna i blåsten. Dagen därpå försökte han gräva fram och väcka de andra, men gav till slut upp. Sedan åkte han tillbaks till stugan, bara fyra km därifrån, med förfrusna händer och fötter. Olyckan utgjorde ett incitament för grundandet av Fjälledarlinjen 1979.

Fjällvädervarningar 1980 tillkom speciella varningar för fjällen under vintertid. Flera allvarliga olyckor hade inträffat i fjällen. Speciellt uppmärksammad blev den svåra Anaris-olyckan i februari 1978 då åtta personer förolyckades. Vindar i fjällen är ofta nyckfulla där terrängen skapar mycket speciella vindar. Vid Anarisolyckan hade mycket kall luft samlats på fjället. När ett djupt lågtryck närmade sig ökade vinden först endast på fjälltopparna medan kalluften längre ner höll emot. Till slut trängde vinden ner till vandringsleden och vinden ökade väldigt snabbt med det förödande resultatet. Från 1980 görs därför speciella väderprognoser och varningar för fjällen. Varningarna börjar utfärdas vid hård vind 14 m/s eller vid 11 m/s om köldeffekten är -28 grader eller lägre. Dessa prognoser har på ett tydligt sätt gjort allmänheten medveten om vädrets betydelse i fjällen och olyckor på grund av vädret har sedan dess varit få.(källa SMHI)


Vi firar födelsedag:
1943George Harrison, brittisk gitarrist, musiker, sångare, låtskrivare och producent, medlem i gruppen The Beatles (död 2001)


1951Anders Hedberg, svensk ishockeyspelare och -tränare



1952Tomas Ledin, svensk sångare, låtskrivare, gitarrist och skivproducent



1957Ing-Marie Carlsson, svensk skådespelare



1986 – Oliver Phelps, brittisk skådespelare, mest känd i rollen som George Weasley i filmserien om Harry Potter och James Phelps, brittisk skådespelare, mest känd i rollen som Fred Weasley i filmserien om Harry Potter




Vi lämnade er:
2011Jonas Ernelind, 34, svensk handbollsspelare (hudcancer) (född 1976)



2012Erland Josephson, 88, svensk skådespelare, regissör och författare, chef för Dramaten 1966–1975 (född 1923)




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: