Den svenska Carnegiestiftelsen instiftades 6 oktober 1911 av skotsk-födde amerikanske industrimannen och filantropen Andrew Carnegie för att belöna dem som "frivilligt eller eljest utöver vad plikten kan anses ha bjudit, genom fredlig bedrift vågat livet för att inom Sverige eller dess område rädda människors liv." Han donerade USD 230 000 till den svenska stiftelsen och avkastningen går varje år till att belöna bragder och, i andra hand, forskning som kan rädda liv.
Carnegiestiftelsen är den svenska motsvarigheten till amerikansk-kanadensiska The Carnegie Hero Fund Commission, som Andrew Carnegie instiftade 1904 efter en kolgruveolycka utanför Pittsburgh i januari samma år som skördade 181 människors liv. Två av de omkomna hade dött när de försökte rädda sina kamrater. När Carnegie hörde talas om detta fick han idén till att skapa en stiftelse som ger erkännande till personer som opåkallat riskerar livet för att rädda andra, samt ger finansiellt stöd till dem som handikappats vid sådana insatser eller till deras familjer om de omkommit.
Carnegie skapade sedan motsvarigheter till den amerikansk-kanadensiska stiftelsen i tio europeiska länder:
- Storbritannien (Carnegie Hero Fund Trust) - instiftad 21 september 1908
- Frankrike (Fondation Carnegie) - instiftad 23 juli 1909
- Tyskland (Carnegie Stiftung für Lebensretter) - instiftad i december 1910. Den tyska stiftelsen upplöstes av nazisterna 1934 och återupplivades först 2005
- Norge (Carnegie Heltefond for Norge) - instiftad 21 mars 1911
- Nederländerna (Stichting Carnegie Heldenfonds) - instiftad 23 mars 1911
- Schweiz (The Carnegie Rescuers Foundation) - instiftad 28 april 1911
- Belgien (Carnegie Hero Fund) - instiftad 13 juli 1911
- Italien (Fondazione Carnegie) - instiftad 25 september 1911
- Sverige (Carnegiestiftelsen) - instiftad 6 oktober 1911
- Danmark (Carnegies Belønningsfond for Heltemod) - instiftad 30 december 1911
1945 – Den amerikanske fotografen Joe Rosenthal tar en mycket berömd bild av hur fyra amerikanska soldater reser den amerikanska flaggan på stillahavsön Iwo Jima, sedan amerikanerna fyra dagar tidigare har inlett en invasion av ön. Det dröjer dock till 26 mars, innan slaget om Iwo Jima är helt avgjort och ön är i amerikanska händer.
Joe Rosenthal, född 9 oktober 1911, död 20 augusti 2006, var en amerikansk fotograf. Rosenthal vann Pulitzerpriset för sin historiska bild av resandet av USA:s flagga på toppen av Mount Suribachi på södra spetsen av Iwo Jima den 23 februari 1945 under slaget om Iwo Jima. Fotografiet blev ett av krigets mest välkända.
Efter att Stillahavskriget inletts 7 december 1941 (se attacken mot Pearl Harbor) följt av stora japanska framgångar 1941-42 hade de allierade styrkorna från och med våren 1943 successivt kämpat sig fram genom Stilla havets övärld och alltmer närmat sig de japanska huvudöarna. I inledningen av 1945 var Japan i princip besegrat, men det fanns fortfarande inga tankar om kapitulation hos militärledningen. De japanska styrkorna som försvarade ön leddes av generalen Tadamichi Kuribayashi och han hade cirka 21 000 man till sitt förfogande. Inför det väntade amerikanska angreppet hade man förberett försvaret minutiöst med tunnlar, underjordiska bunkerkomplex, minfält och en oerhörd mängd artilleripjäser. Ön var i princip förvandlad till en gigantisk fästning.
Det amerikanska angreppet inleddes tidigt på morgonen 19 februari med mycket omfattande bombangrepp och beskjutning från slagskepp. Flygbombningar var emellertid ganska verkningslösa mot många av de japanska befästningsverken. Klockan 08.59 började marinkårssoldater från 3rd Marine Division, 4th Marine Division och 5th Marine Division som tillsammans utgjorde V Amphibious Corps stiga iland på stränderna utan något nämnvärt japanskt motstånd. Först när landstigningstränderna var fyllad med soldater och material så öppnade de japanska försvararna eld, helt enligt general Kuribayashis planer. I och med de japanska styrkornas stora tillgång på artilleripjäser blev landstigningen mycket svår och blodig för de allierade. Redan landstigningsdagen förlorade USA tusentals man i dödade och sårade. I det långa loppet kunde emellertid inte de japanska styrkorna stå emot den amerikanska överlägsenheten i manskap och utrustning. Som på alla andra krigsskådeplatser kämpade japanerna heroiskt då samurajtraditionen förbjöd kapitulation även i hopplösa lägen. Av garnisonen på 22 000 man överlevde ca tvåhundra japaner. De allra sista japanerna på ön gav upp först 1949, då de hittade en utriven tidningsartikel om att Japan hade givit upp kriget. 1971 hittade man ett fåtal japaner som inte visste att kriget var slut. Dessa Japaner hade gömt sig i en hemlig grotta. Antalet stupade amerikanska soldater uppgick till drygt 7 000 och 20 000 sårade.
De första soldaterna som placerade den amerikanska flaggan på Suribachiberget, också kallad "Den höga flaggpunkten", var soldaterna Mike Strank, Harlon Block, Franklin Sousley, Ira Hayes, Rene Gagnon och John Bradley. Efter att Iwo Jima erövrats återstod bara en stor ö innan en invasion av de japanska huvudöarna kunde inledas
Vi firar födelsedag:
1953 – Kjell Bergqvist, svensk skådespelare
1964 – John Norum, svensk musiker, gitarrist i gruppen Europé
1968 – Henrik Schyffert, svensk skådespelare och komiker
1979 – Sascha Zacharias, svensk skådespelare i TV-serien Skilda världar (1996–1998)
2012 – Estelle, svensk arvprinsessa, dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Vi lämnade er:
1965 – Stan Laurel, 74, brittisk-amerikansk skådespelare och komiker, i Sverige mest känd som Halvan i komikerduon Helan och Halvan (född 1890)
2000 – Ofra Haza, 42, israelisk sångare (aids) (född 1957)
Allt för nu
Vi är överallt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar