lördag 8 februari 2014

Historiska händelser nu och då 8 Februari

1587 – Den förra skotska regerande drottningen Maria Stuart har, sedan hon flydde från Skottland 20 år tidigare, suttit fängslad på olika slott i England, på order av sin kusin, den engelska drottningen Elisabet I, som inte vill se henne tillbaka på den skotska tronen, eftersom hon är katolik. För att slutgiltigt göra sig av med henne låter Elisabet anklaga henne för förräderi och denna dag avrätta henne på slottet Fotheringhay Castle.

Maria Stuart (engelska: Mary Stuart eller Mary Stewart), född 8 december 1542Linlithgow Palace, West Lothian, Skottland, död 8 februari 1587 (avrättad) på Fotheringhay Castle, Northamptonshire, England, var regerande drottning av Skottland 1542-1567 och i sitt äktenskap med kung Frans II drottning av Frankrike 1559-1560. I Storbritannien kallas Maria Stuart populärt för Mary, Queen of Scots (Maria, skottarnas drottning).

Maria Stuart var dotter till Jakob V av Skottland och Maria av Guise och blev mor till kung Jakob VI av Skottland (Jakob I av England) i sitt andra äktenskap med sin syssling Henry Stuart Darnley. Hon blev bortrövad och kanske tvingad till ett tredje äktenskap med James Hepburn, 4:e earl av Bothwell. Efter att ha tvingats fly Skottland 1567 levde hon i tjugo år i fångenskap i England, där hon slutligen dömdes till döden och avrättades efter att ha avslöjats med att ha ingått i en komplott med syfte att mörda Englands drottning, Elisabet I, vars tron hon räknade med att ärva.

Efter Marias giftermål med Bothwell uppstod en upprorsrörelse i Skottland och Maria tvangs ge sig fången på Loch Leven Castle och abdikera till förmån för sin son, Jakob VI. Bothwell flydde 1567.
Maria rymde ur fängelset och ett kortare inbördeskrig vidtog. Maria Stuart förlorade och tvingades abdikera 25 juli 1567 och hon sökte skydd i England. Den engelska drottningen Elisabet I, som kände till katolikernas stöd för Maria Stuart, gav emellertid inte något skydd, utan fängslade istället sin kusin Maria Stuart och höll henne fången i nästan 20 år på olika slott i England bland andra Sheffield Castle, Sheffield Manor och Chartley Hall i Staffordshire.

Flera konspirationer bland andra Ridolfisammansvärjningen och Babingtonsammansvärjningen gjordes för hennes befrielse, där bland annat Filip II av Spanien var inblandad.

Hon avrättades genom halshuggning på Fotheringhay slott 8 februari 1587.

Hennes valspråk var: "In the end is my beginning". Det kan sägas vara ett passande valspråk om hennes efterlevande beaktas. Från Maria Stuart härstammar de flesta av regenterna i dagens europeiska monarkier, såsom drottning Elizabeth II och svenske kungen Carl XVI Gustaf.1945 – Den sydösttyska staden Dresden utsätts för ett kraftigt bombanfall av amerikanskt flyg, varvid cirka 35 000 invånare omkommer. En knapp vecka senare inleds ett av andra världskrigets mest förödande bombanfall mot staden, då den helt läggs i ruiner.

Dresden (högsorbiska: Drježdźany) är en storstad i sydöstra delen av Tyskland och huvudstad för delstaten Sachsen. Staden är den 13:e största i Tyskland och den största i Sachsen.

Under slutet av andra världskriget genomgick Dresden den största katastrofen i sin historia. Mellan den 7 oktober 1943 och 17 april 1945 bombades Dresden under åtta räder av c:a 2 500 bombplan. Dock var det endast under attacken mellan den 13 och 14 februari 1945, då staden bombades av 796 brittiska och 311 amerikanska bombplan med 4 500 ton i två räder, som staden fungerade som direkt mål. Alla tidigare bombattacker hade varit av flygplan vars mål varit dolt av moln, och därför inte av en koncentrerad och riktad styrka. Man använde den första generationen brandbomber av petroleum samt magnesium ihop med sprängbomber i storlek från 250-3 600 kg för att spränga sönder huskropparna så att elden fick rejält fäste.

Bränderna var så intensiva att personer och fordon stående ute på gatan sögs in i brinnande huskroppar. Utomhustemperaturen i de svårast drabbade delarna steg till 500 grader celsius och bombplansbesättningarna på 4 000 meters höjd kände av värmen i flygplanen. Folk som tog skydd i fontäner och dammar i stadsdelen Altmarkt blev bokstavligt talat kokade levande. Det beräknas att 25 000 människor omkom under bombanfallet. 6 865 kroppar kremerades på Altmarkt den 25 februari. SS-personal från koncentrationslägret Treblinka kallades till Dresden för att ge experthjälp i kremering. Uppskattningarna om antal dödsoffer är vida spridda: allt ifrån 25 000 människor till som allra mest 253 000 (Eberhard Matthes).

En yta av 15 kvadratkilometer i staden förstördes helt, däribland: 14 000 hem, 72 skolor, 22 sjukhus, 19 kyrkor, 5 teatrar, 50 bank- och försäkringsbyggnader, 31 affärer, 31 storhotell, och 62 administrationsbyggnader. Totalt var 36 kvadratkilometer av staden helt eller svårt sönderbombat.

Huruvida Dresden var ett legitimt mål har debatterats. Tiotusentals fördrivna tyskar, bl.a. från Schlesien i nuvarande Polen och Sudetenland i norra Böhmen, befann sig i Dresden i februari 1945. Detta då staden sysselsatte tusentals slavarbetare från hela Europa som tillverkade krigsmateriel av alla de slag. Krigsmateriel tillverkades såväl i stora fabriker kring järnvägsstationen som i källare i centrala stadsdelar.

Den åldrade författaren Gerhart Hauptmann som kallat Dresden "min ungdoms morgonstjärna" skrev efter förödelsen som han själv upplevt: "Vem som än har glömt hur man gråter, lärde sig det igen under Dresdens förstörelse".

Kurt Vonneguts bok Slakthus 5 handlar om bombningen av Dresden. Han var själv krigsfånge i Dresden i februari 1945.


Vi firar födelsedag:

1931James Dean, amerikansk skådespelare (död 1955)


1955John Grisham, amerikansk författare1961Vince Neil, amerikansk musiker, sångare i gruppen Mötley Crüe1966Wille Crafoord, svensk kompositör och trubadur1968Mart Hällgren, svensk musiker, basist och låtskrivare, sångare i gruppen De lyckliga kompisarnaVi lämnade er:
1911Gustaf Fröding, 50, svensk författare och poet (född 1860)

Gustaf Fröding 1896

2007Anna Nicole Smith, 39, amerikansk fotomodell och skådespelare (medicinöverdos) (född 1967)
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: