fredag 14 februari 2014

Historiska händelser nu och då 14 Februari

1876 – Den amerikanske uppfinnaren Alexander Graham Bell lämnar vid halv tolv-tiden på dagen in en patentansökan till patentverket i Washington, D.C. på en apparat, med vilken man ska kunna samtala med varandra över långa avstånd, vilken kallas telefon. Experiment med överföring av tal på elektrisk väg har gjorts av olika uppfinnare i över 30 år redan och bara två timmar före Bell har Elisha Grey lämnat in en patentansökan på en liknande apparat. Eftersom dennes ansökan dock inte behandlas förrän två timmar efter Bells ansökan räknas Bell som telefonens uppfinnare.

Alexander Graham Bell, född 3 mars 1847 i Edinburgh, Skottland, död 2 augusti 1922Beinn Bhreagh nära Baddeck, Nova Scotia, var en skotsk-kanadensisk uppfinnare och dövlärare. Han var son till Alexander Melville Bell.

Alexander Graham Bell var professor i Boston i talorganens fysiologi. Han var under hela sitt liv intresserad av att hjälpa hörselskadade och döva människor. Tillsammans med fadern arbetade för talmetodens och den av honom utvecklade fonetiska skriftens utveckling. För att göra talet än mer synbart för de dövstumma konstruerade han en liten med gummimembran överspänd pappcylinder, något som blev fört till uppfinnande av en mikrofon. Han lämnade den 14 februari 1876 in en patentansökan om telefonen. Telefonen blev snabbt en succé och redan 1878 kunde han sätta upp den första telefonväxeln i New Haven, Connecticut i USA. Tillsammans med sin assistent Charles Sumner Tainter uppfann Bell även fotofonen, en anordning för att överföra ljud med en ljusstråle.

Till främjande av dövundervisningen grundade Bell ett flertal institutionen, bland annat Volta Bureau i Washington.

Den 1 november 1877 meddelas att "Herr Civilingeniör J.S.K Hapstock af Kristiania er bleven antaget som Generalagent för Norge, Sverige og Danmark for den af mig opfundne Telefone, og alle de, der i disse Lande önske samme indfört, ville behage att henvende sig till ham. p. t. London 1ste Novbr. 1877 A. Graham Bell."

2001 kom den amerikanska kongressens representanthus fram till att det inte var Bell som uppfunnit telefonen. Representanthuset ansåg att den riktiga uppfinnaren till telefonen är USA-italienaren Antonio Meucci. Kanadas parlament utfärdade dock en motresolution som erkände Bell som telefonens uppfinnare. Då hade redan sedan länge Charles Bourseul enligt vissa ansetts som telefonens uppfinnare 22 år tidigare.
1995 – Det första numret av den svenska gratistidningen Metro delas ut i Stockholms tunnelbana. 2014 finns den i 21 olika länder.

Metro är en politiskt obunden nyhetstidning med 1 318 000 läsare dagligen i Sverige. Idag finns tidningen i 23 länder och har sammanlagt 18 miljoner läsare och är världens största internationella dagstidning.

Metro är majoritetsägt av Metro International S.A. som var börsnoterat på Stockholmsbörsen, men köptes ut av Investment AB Kinnevik under våren 2012. Metro International S.A. äger 65% i bolaget. Mediehuset Schibsted äger 35 % i bolaget. I Sverige finns tre editioner (Stockholm, Göteborg, och Skåne). Metro finns som franchise genom Metro Värmland där tidningen drivs av Värmlands Folkblad. Målgruppen är urbana, aktiva konsumenter. Tidningen är gratis och finansieras med annonsintäkter och distribueras via ställ samt med hjälp av handutdelare.

Metros grundidé innehållsmässigt är att tidningen ska kunna läsas på ca 20 minuter. Korta nyheter som ger läsaren en snabb överblick av dygnets senaste nyheter. Tidningen är Svanenmärkt och Metro prioriterar arbetet att återvinna de lästa tidningarna. Tidningen trycks på Bold Printing Group i Akalla, V-TAB Tryckeri Landvetter samt Malmö tidningstryck. Metro har sedan 2010 sitt huvudkontor på Ringvägen i Stockholm.

Metro har bidragit till den svenska seriekulturen genom att lyfta fram och publicera nya svenska serier som Rocky och Elvis, som båda har fått sina genombrott i tidningen.

2013 började Metro publicera Lilla Berlin av Ellen Ekman. Det innebär att Metro är en av ytterst få stora nordiska dagstidningar som har en kvinnlig huvudserietecknare.


Vi firar födelsedag:
1927Lois Maxwell, kanadensisk skådespelare, mest känd i rollen som Miss Moneypenny James Bondfilmerna 1962–1985 (död 2007)1944  – Ronnie Peterson, svensk racerförare (död 1978)1946Gregory Hines, amerikansk skådespelare, sångare, koreograf och dansare (död 2003)


1951Kevin Keegan, brittisk fotbollsspelare och -manager1967Calle Johansson, svensk ishockeyspelare
Vi lämnade er:
2000Hagge Geigert, 74, svensk artist, skribent och teaterdirektör (född 1925)


2013–  Reeva Steenkamp, 29, sydafrikansk fotomodell (mördad) (född 1983)
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Camilla sa...

Mördad? Fy vad otäckt!
Ha det bäst!