onsdag 5 februari 2014

Historiska händelser nu och då 4 Februari

1974 – Framlidne amerikanske tidningsmannen och politikern William Randolph Hearsts sondotter Patricia (kallad Patty) blir kidnappad av terroristgruppen Symbiotiska befrielsearmén (SLA). På SLA:s uppmaning betalar familjen Hearst 6 miljoner dollar till välgörande ändamål, för att Patty ska släppas fri. Trots detta förblir hon försvunnen, men visar sig senare ha blivit medlem av SLA och delta i deras verksamhet, troligen efter att ha drabbats av Stockholmssyndromet.

Patricia Hearst Shaw (född som Patricia Campbell Hearst, mest känd som Patty Hearst), född 20 februari 1954 i San Francisco, Kalifornien, är barnbarn till tidningsmagnaten William Randolph Hearst och blev känd som ett kidnappningsoffer som förenade sig med sina tillfångatagare.

Patty Hearst kidnappades den 4 februari 1974 i sin lägenhet i Berkeley, Kalifornien av Symbiotiska befrielsearmén (SLA), och familjen Hearst betalade 6 miljoner dollar till välgörande ändamål, bland matutspisning åt hemlösa, för hennes frigivning. Patty Hearst förblev försvunnen, tills hon den 15 april 1974 fotograferades beväpnad under ett rån mot Hibernia Bank i San Francisco, Kalifornien. Senare framkom det att hon ändrat sitt namn till Tania och nu sympatiserade med sina kidnappare SLA:s mål. I september 1975 infångades Hearst tillsammans med andra SLA-medlemmar.

Den 20 mars 1976 dömdes Hearst till 35 års fängelse för bankrån, men strafftiden reducerades senare till 7 års fängelse. Hon släpptes den 1 februari 1979, efter att ha avtjänat 22 månader av strafftiden, och benådades den 20 januari 2001 av Bill Clinton på hans sista dag som USA:s president.

Patty Hearst är sedan många år tillbaka gift med sin tidigare livvakt Bernard Shaw, och är mor till två döttrar. Familjen lever ett tillbakadraget liv i Garrison, New York.



2004 – Den sociala nätverkstjänsten Facebook grundas av de fyra amerikanska studenterna Mark Zuckerberg, Chris Hughes, Dustin Moskovitz och Eduardo Saverin. Till att börja med är tjänsten endast öppen för Harvardstudenter, men öppnas snart för andra universitet och så småningom även för allmänheten, vilket leder till tjänsten på mindre än ett år får över 10 miljoner användare.

Facebook är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook, Inc. I mars 2013 hade Facebook mer än 1.1 milljard aktiva användare. Användarna kan skapa en personlig profil, lägga till andra användare som vänner och utbyta meddelanden, samt få automatiska meddelanden när någon postar meddelanden eller media på deras profil. Dessutom kan användare ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis arbetsplats, skola eller universitet. Facebook har fått sitt namn efter de elevkataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens aion, vars syfte är att hjälpa studenterna att lära känna varandra bättre.

Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med hans college-rumskamrater och studievänner Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början begränsades registreringen på webbplatsen till endast Harvardstudenter, men utökades senare till andra universitet i Bostonområdet, Ivy League-universiteten och Stanford University. Gradvis öppnades webbplatsen för studenter vid andra universitet i USA och Kanada, high school-studenter, och slutligen till allmänheten och senare resten av världen.


Vi firar födelsedag:
1913Rosa Parks, amerikansk medborgarrättskämpe (död 2005) känd för att hon 1955 vägrade ge upp sin sittplats i en buss till en vit man

 
1948Vincent Damon Furnier, amerikansk rockmusiker med artistnamnet Alice Cooper
 
 
1967Felix Herngren, svensk skådespelare och regissör



1969Anna Charlotta Gunnarson, svensk journalist och författare



1975Natalie Imbruglia, australisk sångare
 


Vi lämnade er:
1987Liberace, 77, amerikansk pianist och underhållare (aids) (född 1919)



2011 – Lena Nyman, 66, svensk skådespelare (född 1944)



Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: