torsdag 27 februari 2014

Historiska händelser nu och då 27 Februari

1933Riksdagshuset i Berlin förstörs i en anlagd brand. Nazisterna, som har tagit makten i Tyskland en månad tidigare, anklagar kommunisterna för branden och den holländske kommunisten Marinus van der Lubbe grips och avrättas för branden, som också blir en förevändning för nazisterna att rensa ut kommunister. På senare tid har van der Lubbes skuld dock ifrågasatts och 2008 frikänns han postumt.


Den 27 februari 1933 anlades en brand i riksdagshuset, så att det förstördes invändigt. Den nederländska kommunisten Marinus van der Lubbe, som tidigare hade hotat att sätta eld på en förvaltningsbyggnad i Berlin, greps för dådet. Tillsammans med flera medlemmar i det tyska kommunistpartiet KPD åtalades han i maj 1933 och dömdes till döden, medan däremot KDP-medlemmarna friades.


Fram till i dag är det oklart vem som verkligen tände byggnaden. Branden hade dock till följd, att nationalsocialisterna kunde övertyga rikspresidenten Paul von Hindenburg att kommunisterna planerade att genomföra ett kuppförsök. Rikspresidenten bestämde därför den 28 februari att de allmänna fri- och rättigheterna inte längre skulle gälla. Därmed fick SA stort inflytande över upprätthållandet av ordningen och de kunde därmed också skrämma folk inför nästa val. Parlamentet flyttade efter branden till Krolloperan på andra sidan gatan. Riksdagshuset återuppbyggdes delvis något senare men avsikten var nu att den skulle användas för att visa propagandafilmer i. Under andra världskriget flyttades Charités barnavdelning dit, varför flera barn föddes i byggnaden.


Röda armén såg byggnaden som en symbol för nazisterna och hissade den 30 april 1945 sovjetiska flaggan över riksdagshusets tak. Bilderna härifrån tillhör de mest visade från andra världskriget och flaggan finns i dag i det ryska armémuseet i Moskva.


Marinus van der Lubbe, född 13 januari 1909 i Leiden, död (avrättad) 10 januari 1934 i Leipzig, var en nederländsk kommunist. Han gick 1925 med i Nederländernas kommunistiska parti men utträdde ur partiet 1931 efter en konflikt.


Efter Adolf Hitlers Machtübernahme i slutet av januari 1933 reste Marinus van der Lubbe till Berlin och uppmanade där till aktivt motstånd mot den nazistiska regimen. Den 27 februari 1933 arresterades han för att ha startat riksdagshusbranden och förklarade sig som ensam förövare. Efter en rättegång dömdes van der Lubbe den 23 december 1933 till döden för högförräderi. Han avrättades med giljotin den 10 januari 1934 i Leipzig. Omständigheterna kring branden är dock osäkra och van der Lubbe frikändes postumt i januari 2008 av en domstol i Berlin med hänvisning till att han inte givits en rättvis process, samtidigt som det betonades att han inte nödvändigtvis inte skulle ses som oskyldig till brottet ifråga. År 1999 restes åt Marinus van der Lubbe en gravsten i Leipzig samt minnesmonument i Leiden och Berlin.


2010 – Vid en jordbävning utanför Chiles södra kust, med magnituden 8,8 på richterskalan, omkommer 600 personer, varav 56 aldrig återfinns. Det blir världens kraftigaste jordskalv sedan jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och det kraftigaste i Chile sedan 1960.


Jordbävningen utanför Chile 2010 skedde klockan 03:34 lokal tid, 06:34 UTC, den 27 februari och mätte 8,8 på momentmagnitudskalan (modern variant av Richterskalan). Epicentrumet låg 115 km nordnordost om Concepción, Chile. Det kändes starkt i sex chilenska regioner, från Valparaiso i norr till Araucanía i söder, vilket innefattar ca 80% av landets befolkning. Skalvet som hade sitt epicentrum ute till havs gav upphov till en tsunami som drabbade den närmaste chilenska kusten hårt. Vid den närbelägna hamnstaden Talcahuano uppmättes vågor på 2,3 meter och vid den större staden Valparaiso 1,3 meter. Skalvet varade i ca tre minuter. Jordbävningen är den kraftigaste på jorden sedan jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och även den kraftigaste i Chile sedan 1960.

Efterskalv

När det blir större jordskalv följder det allt efterskalv i varierande storlek. Fram till 26 april 2011 hade det registrerats 304 efterskalv i regionen över magnitud 5,0, varav 21 var över magnituden 6,0. Därefter har det fortsatt komma en del skalv, men när det skall sluta kallas efterskalv finns det ingen specifik gräns. Nämnas bör kanske att det kom ett skalv i regionen med magnituden 7,1 den 2 januari 2011.

Tsunamin

Som en följd av undervattensjordbävningen uppstod en tsunami. Skalvet var så starkt att risken för att en tsunami skulle utlösas var överhängande enligt det amerikanska tsunamiövervakningsinstitutet Pacific Tsunami Warning Centre på Hawaii som genast utfärdade en tsunami-varning för Chile och Peru.[11] Det är känt att så stora jordbävningar sannolikt ger upphov till tsunami, så som hände vid den katastrofala jordbävningen i Chile 1960 och vid Jordbävningen i Indiska oceanen 2004.


Tsunamin slog hårt mot den närmaste chilenska kustens småsamhällen. Följande höjder in närheten av jordbävningen uppmättes: 261 cm vid Valparaiso, 181 cm vid Talcahuano och 118 cm vid Arica, som ligger ca 1 700 km norrut.Vågorna spred sig över hela Stilla havet, och vattenhöjningen samt följderna varierade. De chilenska Juan Fernándezöarna som ligger 66 mil ut från kusten drabbades tidigt. Vågorna nådde Rysslands östkust, vid andra sidan havet, efter drygt ett dygn.


I La Jolla utanför San Diego i Kalifornien höjde tsunamin vattennivån med 60 centimeter, vilket gjorde att en torrdocka och båtar gick sönder i området.
Vi firar födelsedag:
1927Jarl Kulle, svensk skådespelare (död 1997)

1945Brasse Brännström, svensk skådespelare

1957Adrian Smith, brittisk gitarrist, medlem i gruppen Iron Maiden

1958Nancy Spungen, amerikansk groupie, flickvän till Sid Vicious (död 1978)

1984Lotta ”L8” Schelin, svensk fotbollsspelare


Vi lämnade er:
1892Louis Vuitton, 70, fransk väsktillverkare (född 1821)
2012Anders Kulläng, 68, svensk rallyförare (född 1943)


Allt för nu


Vi är överallt

Inga kommentarer: