måndag 17 februari 2014

Historiska händelser nu och då 16 Februari

1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året innan).


Howard Carter, född 9 maj 1874 i Kensington, London, död där 2 mars 1939, var en brittisk egyptolog.
Carter deltog från 1890 i William Flinders Petries utgrävningar i Egypten, och hjälpte 1893-99 Édouard Naville vid utgrävningen av Deiv el-Bakritemplet och offentliggörandet av resultaten därifrån. Under senare år ledde han främst det femtonåriga sökandet efter Tutankhamons grav för Lord Carnarvons räkning, och var den som 1922 upptäckte graven i Konungarnas dal utanför Luxor.
Då man trodde sig ha hittat den rätta platsen för Tutankhamons grav anslöt sig lord Carnarvon, och när Carter bröt igenom den sista väggen till gravkammaren, med ett vaxljus i handen, ska han ha yttrat det klassiska ”Jag ser underbara ting!” (Eng: Carnarvon: "Can you see anything?" Carter: "Yes, wonderful things!").
Jag ser underbara ting – Strövtåg i Egypten är titeln på en dokumentärfilm av Hans Villius och Olle Häger från 1993.
Carter utgav tillsammans med Arthur Cruttenden Mace böckerna The Discovery of the Tomb of Tutankhamen (2 band 1923-27)


Tutankhamon, ibland även Tutankhamen, Tutankhamun (eng.), Tutenkhamen samt Tutenkhamon
(egyptiska: twt-ˁnḫ-ı͗mn; tVwa:t-ʕa:nəx-ʔaˡma:n), födelsenamn Tutankhaton, född 1358 f.Kr., död 1339 f.Kr., var en egyptisk farao av den artonde dynastin under en period känd som Nya riket.


Ett DNA-test visade år 2010 att Tutankhamon med största sannolikhet var son till farao Akhenaton och en av dennes systrar med okänt namn. Han fick namnet Tutankhaton, som betyder levande bild av guden Aton, senare tog han namnet Tutankhamon som betyder levande bild av guden Amon. Han blev farao vid 11 års ålder, cirka 1347 f.Kr.


Tutankhamon var gift med sin några år äldre halvsyster Ankhesenamon, dotter till Akhenaton, deras gemensamme far, och drottning Nefertiti. Ankhesenamon födde två för tidigt födda döttrar, som inte överlevde. Tonårsföräldrarna sörjde och mumifierade de två barnen, vilket var ovanligt.


Eftersom han var så ung vid sitt makttillträde, fick han hjälp av sin premiärminister Ay som senare blev Tutankhamons efterträdare. I det tredje året av Tutankhamons regering återinstallerades städerna Memfis och Thebe som administrativ respektive religiös huvudstad. Tutankhamons far, och företrädare som farao, Akhenaton, hade varit monoteistisk, men Tutankhamon och Ankhesenamon avsade sig sin tro på enbart guden Aton, och återinförde polyteismen med Amon som huvudgud. Amon-prästerna fick tillbaka sina arbeten och egendomar. Det var också vid denna tid som kungen ändrade sitt namn från Tutankhaton till Tutankhamon.


När Tutankhamon var 19 år, och hade börjat ta en allt aktivare del i styret av Egypten och en faraos plikter, dog han. Detta har gett upphov till många teorier genom årens lopp, och de flesta har gått ut på att han blev mördad.


Förmodligen var han en av författarna till en del av Amarna-breven. Han var troligen även densamme som kung Rathotis, vilken enligt Manetho, en antik historiker, hade regerat i Egypten i nio år














1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.


Vasa, eller Wasa, är ett svenskt örlogsfartyg som kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa, söndagen den 10 augusti 1628. Efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne på 1600-talet, glömdes Vasa i stort sett bort. Skeppets ungefärliga position förblev känd in på mitten av 1800-talet, men inga allvarliga försök gjordes för att bärga det. År 1956 lyckades amatörforskaren och ingenjören Anders Franzén, tillsammans med dykaren Per Edvin Fälting, åter bestämma Vasas exakta position och efter flera år av marinarkeologiska utgrävningar och förberedelser lyftes Vasa över vattenytan 24 april 1961. Sedan 1990 är fartyget del av en permanent utställning i VasamuseetDjurgården i Stockholm. Fram till 1988 förvarades det i en tillfällig byggnad som kallades Wasavarvet som fungerade som kombinerad konserveringslokal och tillfälligt museum. Vasa är som vrak unikt välbevarad och är det enda 1600-talsskeppet i världen som bärgats i så gott som komplett skick. Vasa har blivit en av Sveriges populäraste sevärdheter och lockade mellan 1961-2011 över 29 miljoner besökare.


När Vasa byggdes var hon tänkt att vara en symbol för Sveriges militära och politiska makt samt Gustav II Adolfs auktoritet som krigarkung. Stora kostnader lades ner på att dekorera och utrusta skeppet. Hon var även ett av de största och tyngst bestyckade krigsfartygen i världen när hon byggdes och var utsmyckad med hundratals skulpturer i bjärta och levande färger. Den direkta orsaken till att Vasa förliste var att hon var för instabil för att kunna segla i hårdare vind. Trots att hon inte klarade ett vanligt stabilitetstest när hon låg vid kaj, lät man henne segla därför att Gustav II Adolf utövade påtryckningar för att kunna sätta in henne i sjökriget mot Polen i trettioåriga kriget. Förhör hölls efter förlisningen, men eftersom kungen själv godkänt alla mått kunde ingen dömas som ansvarig för förlisningen.


Inuti och kring skeppet hittade man tusentals föremål samt kvarlevor av 16 människor. Bland fynden finns kläder, vapen, kanoner, verktyg, mynt, mat och dryck och sex av Vasas tio segel, varav merparten genomgått omfattande konservering. Föremålen och skeppet har varit ovärderliga genom att ge insikt i vardagslivet till sjöss, sjöstrid och skeppsbyggnadsteknik under tidigt 1600-tal. Sedan bärgningen har Vasa blivit en välkänd symbol för den svenska stormaktstiden och ett prestigeprojekt inom svensk och internationell marinarkeologi. Vasa har i media och hos den svenska allmänheten blivit en allmänt erkänd standard för att beskriva den historiska betydelsen av kända skeppsvrak.




Vi firar födelsedag:
1909Dick McDonald, amerikansk affärsman, grundare av snabbmatskedjan McDonald's (död 1998)



1951Allan Svensson, svensk skådespelare



1959John McEnroe, amerikansk tennisspelare






1974Gry Forssell, svensk radio- och tv-programledare






1981Jenny Kallur, svensk friidrottare Susanna Kallur, svensk friidrottare





Vi lämnade er:
1999Björn Afzelius, 52, svensk musiker, kompositör, textförfattare och sångare (lungcancer) (född 1947)




2013Eric Ericson, 94, svensk dirigent och körledare (född 1918)










Allt för nu




Vi är överallt

Inga kommentarer: