fredag 21 februari 2014

Historiska händelser nu och då 21 Februari

1940 – Pajala bombas av sovjetiska plan som navigerat fel.


Bombningen inleddes omkring klockan 12:40. Sammanlagt släpptes 48 sprängbomber på mellan 60 och 100 kilo per styck. Dessutom spreds ett hundratal brandbomber av en roterande bombspridare, en sorts klusterbomb som av finländarna kallades för Molotovs brödkorg. De flesta av bomberna slog ned i byns utkanter, vilket kan tyda på att höjdläge och vindstyrka felbedömdes.


Invånare i Kengis, närmare finska gränsen, hade sett de passerande planen och en del av Pajalas invånare hann därför varnas och kunde söka skydd utomhus eller i sina hem.


Många bomber slog ner nära Pajala kyrka, som dock inte skadades bortsett från fönster som krossades av tryckvågen. Några av de andra skadorna i samhället:
  • En bomb slog ner i gymnastiksalen i en skola (nuvarande Gamla skolan) där K 4 från Umeå var inkvarterade under en övning. Bomben exploderade dock inte.
  • Kyrkogården träffades av flera bomber och blev delvis förstörd. Bland annat slog en bomb ned bara några meter från Lars Levi Læstadius grav.
  • En bomb exploderade några meter framför en man som var ute på en gårdsplan. Han klarade sig dock helt oskadd.
  • Ett såghus nära kyrkan totalförstördes. Den traktor som drev sågen kastades upp i luften och landade upp och ned.
  • Telefonförbindelsen söderut bröts.
Utöver detta förstördes också ett bostadshus, en ladugård, några uthus och en bastu.


Det fanns ingen brandkår i byn men invånare släckte bränderna så gott det gick. Det kom också hjälp från folk i byarna runt omkring som hört bombkrevaderna och sett rökmolnen.


Ett av flygplanen som deltog i anfallet blev på återfärden till basen i Murmansk tvunget att nödlanda i finska Sodankylä på grund av bensinbrist. De tre ombord flydde på skidor men blev tillfångatagna av finska trupper.


När nyheten om bombningen spridit sig reste landssekreterare Ragnar Sundberg direkt till Pajala för att kunna rapportera till regeringen. Sverige lämnade senare samma dag in en formell protest till Sovjetunionen. Till en början förnekade Sovjet att bombningen hade ägt rum, men 6 mars erkändes att bomberna fällts av sovjetiska plan som flugit vilse. Det var den enda av de ryska bombfällningarna över Sverige under andra världskriget som erkändes av den sovjetiska regeringen.


Under tiden innan bombningen erkändes som ett misstag av Sovjet rapporterade både riksmedia och lokalpress flitigt om händelsen. Borgerlig och socialdemokratisk press drev åsikten att bombningen var ett grovt misstag medan kommunistisk press hade attityden att bombningen var en provokation från Sovjets sida.


Sovjetiska officerare inspekterade senare skadorna och Sovjetunionen betalade ut 40 000 kronor i skadestånd. De materiella skadorna i samhället uppskattades till nästan 45 000 kronor.








1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.


Paralympiska vinterspelen 1976 var de första paralympiska vinterspelen och hölls i Örnsköldsvik, Sverige mellan 21 och 28 februari 1976. Funktionsnedsättningar som inkluderades i dessa spel var blindhet och amputerade. 14 länder deltog med sammanlagt mer än 250 idrottsmän. Det arrangerades tävlingar i två sporter och sammanlagt 53 grenar. Spelen öppnades av Kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Arenan var Kempehallen.


Sporter

Alpin skidåkning
Hastighetsåkning på skridskor (demonstrationsgren)
Nordisk skidsport
Längdskidåkning

Medaljfördelning

 Placering NationGuldSilverBronsTotalt
1 Västtyskland1012628
2 Schweiz101112
3 Finland87722
4 Norge73212
5 Sverige67720
6 Österrike5161435
7 Tjeckoslovakien3003
8 Frankrike2035
9 Kanada2023

Deltagande nationer

BelgienBelgien
FinlandFinland
FrankrikeFrankrike
JapanJapan
JugoslavienJugoslavien
KanadaKanada
NorgeNorge
TjeckoslovakienTjeckoslovakien
PolenPolen
SchweizSchweiz
SverigeSverige
StorbritannienStorbritannien
UgandaUganda
USAUSA
VästtysklandVästtyskland
ÖsterrikeÖsterrike




Vi firar födelsedag:
1946Alan Rickman, brittisk skådespelare





1949 – Ronnie Hellström, svensk fotbollsmålvakt





1955Kelsey Grammer, amerikansk skådespelare





1962 – Jakob Eklund, svensk skådespelare





1979 – Jennifer Love Hewitt, amerikansk skådespelare







Vi lämnade er:
1941Frederick G. Banting, 49, kanadensisk fysiolog, upptäckare av insulinet, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1923 (flygolycka) (född 1891)





1965Malcolm X, 39, afroamerikansk nationalist, socialist och muslim (mördad) (född 1925)




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: