söndag 9 mars 2014

Historiska händelser nu och då 9 Mars

1945 – Amerikanska bombplan inleder ett bombardemang av den japanska huvudstaden Tokyo, vilket varar till dagen därpå. Under den intensiva bombfällningen, som blir en av de värsta i historien, då bland annat en stor mängd brandbomber används, omkommer omkring 100 000 människor.

Bombningen av Tokyo, som ofta kallas "brandbombningen", genomfördes av USA:s flygvapen under Stillahavskriget under andra världskriget. USA genomförde en småskalig bombräd mot Tokyo i april 1942 med stora effekter på moralen. Strategisk bombning och bombning av tätorter inleddes år 1944 efter att långdistansbombaren B-29 trätt i tjänst, först med baser i Kina och därefter på Marianerna. Flygräder med B-29 inleddes från dessa öar den 17 november 1944 och varade fram till 15 augusti 1945, dagen då Japan kapitulerade. Flygräden 9-10 mars 1945 var en av de mest destruktiva bombningarna i historien.

Historia

Liksom i Tyskland utsatte allierade flygstyrkor, främst amerikanska, de japanska öarna för en enorm bomboffensiv under senare delen av andra världskriget. Bombningar i större skala kom dock igång först efter att ögruppen Marianerna erövrats sommaren 1944. Samtidigt infördes det nya bombplanet B-29 som hade betydligt längre räckvidd och kunde ta större bomblast. Med det japanska flygvapnet oskadliggjort var de japanska städerna nästan försvarslösa inför de väldiga armador av bombplan som vällde in över landet från och med hösten 1944. De flesta storstäder blev sönderbombade.

Det värsta av alla dessa bombangrepp (i klass med atombombningen av Hiroshima (Nagasaki var mindre)) drabbade huvudstaden Tokyo natten mellan 9-10 mars 1945. Även om bombningarna av Dresden är mer kända är detta kanske det mest förödande bombangrepp som någonsin drabbat en stad, bortsett från atombomberna 6 och 9 augusti samma år. Denna natt släppte 334 B-29:or ner nästan 2 000 ton brandbomber över staden. Resultatet blev en fruktansvärd eldstorm, som slukade allt i sin väg då träbebyggelse dominerade stadsbilden. Denna jätteattack föregicks av flera betydligt mindre, men ändå stora attacker. Även Nagoya, Kobe och Osaka utsattes för väldiga angrepp med brandbomber.

Förödelsen var synnerligen omfattande. Drygt 40 kvadratkilometer av staden totalförstördes och mer än 250 000 byggnader gick upp i rök. Inte ens atombomberna fem månader senare orsakade lika stora materiella skador. Ingen exakt beräkning av hur många som omkom har kunnat göras, men de flesta bedömningar anger drygt 100 000 dödade civilpersoner. Vissa uppskattningar anger betydligt högre siffror.

Idag anser de flesta att detta, liksom bombningarna av Dresden, var svåra krigsförbrytelser. Även de ansvariga inom amerikanska flygvapnet var i efterhand tveksamma till om det gick att rättfärdiga att så många civila dödades. Den ansvarige befälhavaren sa efteråt: "hade vi förlorat kriget hade vi säkerligen blivit åtalade för krigsförbrytelser". Under kriget ansåg emellertid de flesta inom den amerikanska krigsmakten att bombningarna förkortade kriget och därmed sparade många liv, även civila.

1959 – På den amerikanska internationella leksaksmässan uppvisas leksaken Barbiedocka för första gången. Skaparen Ruth Handler har uppkallat den efter sin dotter Barbara, som har smeknamnet Barbie, och som hon har sett ge sina klippdockor vuxna roller, vid en tid då dockor nästan uteslutande tillverkas för att flickor ska leka med dem som om de vore mödrar till dem och dockorna är deras barn. Handler kan ha fått inspiration till dockans utseende från den tyska Bild Lilli-dockan och idag är Barbie en av världens mest kända dockor.

Barbiedocka är en leksak som introducerades i mars 1959 – en docka som ser ut som en ung kvinna. Till skillnad från dockor som föreställer småbarn, som kan användas för att leka omvårdande, till exempel mata, byta blöjor eller natta, används barbiedockan mest för mode och skönhetsvård. Det finns en mängd olika kläder, stilar och accessoarer avsedda för denna docka, ungefär som en tredimensionell klippdocka. Hon har också fyra systrar, Skipper som är i tonåren, Stacie som är 7-11, Shelly som är 3-5 och Krissy som är bebis och den minsta. Barbies fulla namn är Barbara Millicent Roberts.

Ruth Handler fick idén till Barbie, eftersom hennes dotter Barbara hellre lekte med klippdockor än traditionella dockor. Därför köpte hon 1956, under en resa i Europa, den tysktillverkade dockan Lilli i en schweizisk butik. Lilli var baserad den sexuellt frispråkiga/vågade tecknade serien med samma namn som åren 1952–1961 publicerades i Bild. Serien, som inte var riktad till en barnpublik och vars titelfigur hade viss likhet med den frispråkiga tyska skådespelerskan Marlene Dietrich, blev en stor framgång och ledde till en produktion av en docka baserad på titelpersonen. Dockan tillverkades åren 1955–1964 i uppskattningsvis 130 000 exemplar och såldes som skämtleksak för män på barer och i tobaksaffärer. Det gjordes även en tysk filmproduktion (svensk titel: Flickan från storstaden) baserad på den tecknade serien. Barbie-tillverkaren Mattel köpte 1964 upp rättigheterna till Lilli och avslutade snabbt produktionen av den konkurrerande dockan. Ruth Handler har aldrig erkänt att hon var inspirerad av Lilli och har inte velat diskutera saken.

Barbiedockan är för övrigt uppkallad efter paret Handlers dotter Barbara som kallades för Barbie, något denna aldrig uppskattade. Det fanns även en son i familjen, vid namn Ken. Barbieklubben i Sverige startades av Mona Sahlin sedermera ordförande i Socialdemokraterna. Barbiedockan introducerades i Sverige till julen 1963.

Barbies anhöriga

 • Teresa: Ljus hy, brunhårig, bruna eller gröna ögon. Hon är en av Barbies kompisar som oftast bär grönt eller blått.
 • Midge: Ljus hy, rött hår, blå eller gröna ögon. Vän till Barbie.
 • Christie: Mörk hy, bruna eller ljus orange/gula ögon och mörkbrunt hår eller svart. Är också en av Barbies kompisar. Brukar bära orange eller blått.
 • Kelly/Shelly eller nutida Chelsea: Blond, gröna eller blåa ögon och ljus hy. Är Barbies lillasyster, runt 3-6 år gammal. Kelly Roberts heter hon, men kallas Shelly i Sverige. Varför är nog ingen som vet.
 • Skipper: Skipper Roberts har kommit upp i tonåren och har mycket kul. Hon går på roliga ställen med sina kompisar. Hon har blont/brunt hår, blå ögon och ljus hy. Barbies syster.
 • Stacie: Stacie Roberts är blond, blåögd och har ljus hy precis som sina systrar Barbie, Kelly/Shelly och Skipper. Stacie har vänner som kallas Lila och Janet som hon ofta är ute och leker med.
 • Krissy: Krissy Roberts är Barbies minsta syster.
 • Todd: Todd Roberts är Barbies lillebror, hans tvillingsyster är Tutti Roberts, så de är sju syskon sammanlagt. Det har alltid funnits misstankar om att Stacie och Tutti är samma person. Men enligt boken "Barbie En 40-års kavalkad med mode, minnen och magi" är de inte samma. Men det går att diskuteras lika länge som om hönan kom före ägget. Med andra ord finns detv frågor där inget svar är fel eller rätt, bara olika uppfattningar!
 • Ken: Barbies pojkvän. Den tidigaste Ken Carson finns både som mörkhårig och blond. Hans bror heter Tommy.
 • Den mörkhåriga killen som ofta förväxlas med Ken är Alan, pojkvän till Barbies bästis Midge.
 • Blaine: 2002 kom Blaine in i Barbies liv och då dumpades Ken.
 • 2008 försvann Blaine och Ken Carson kom tillbaka.
Barbie är en mycket välkänd docka över hela världen. Det finns även hushållssaker till dockan. Barbie finns även i tidningar och filmer.

Motstånd mot Barbie

Barbie har kritiserats för att sprida ett orealistiskt kroppsideal. Det har hävdats att hon är så smal att alla hennes inre organ inte skulle fått plats i henne om hon varit levande, och att ungdomar som vill se ut som barbiedockor kan drivas till anorexi och andra ätstörningar.

Baserat på midjemått har man beräknat att om Barbie hade varit människa hade hon varit 213 cm lång, men fortfarande med en mindre midja än en normal kvinna.

2011 utsattes Barbie för en Greenpeace-kampanj, eftersom organisationen sade sig ha bevis för att förpackningen till dockan kommer från skövlad indonesisk regnskog.


Vi firar födelsedag:
1931Thore Skogman, svensk kompositör och artist (död 2007)1934Jurij Gagarin, sovjetisk rymdfarare, den första människan i rymden (död 1968)1938Barbro Svensson, svensk artist och sångare med artistnamnet Lill-Babs1948Per-Olof "Posa" Serenius, svensk isracingförare1975Lisa Miskovsky, svensk artist
Vi lämnade er:
1996George Burns, 100, amerikansk skådespelare (hjärtstillestånd) (född 1896)1997Christopher George Latore Wallace, 24, amerikansk rap- och hiphopartist med artistnamnet The Notorious B.I.G. (mördad) (född 1972)
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: