lördag 15 mars 2014

Historiska händelser nu och då 14 Mars

1943 – Tyskarna avslutar, under ledning av SS-kommendanten Amon Göth, stängningen och ”likvidationen” av de sista resterna av Krakóws getto, vilken har pågått sedan dagen innan. Av de 10 000 judar som finns kvar i ghettot anses omkring 8 000 arbetsföra och skickas till arbetslägret i Płaszów, medan de övriga antingen blir dödade på ghettots gator eller skickas till förintelselägret Auschwitz.

Krakóws getto var ett av de större judiska getton som upprättades av Nazityskland i Generalguvernementet (sydöstra Polen) under andra världskriget. Gettot som hade omkring 20 000 invånare existerade i två år, från mars 1941 till mars 1943.

Historik

När tyskarna i september 1939 hade invaderat Polen påbörjade de genast arbetet med att föra ihop och isolera den judiska befolkningen i getton. Detta var ett led i "avjudifieringen" (ty:Entjudung) av Tyska riket och en tillfällig lösning fram till att den slutgiltiga skulle verkställas.
Kraków hade vid tiden för tyskarnas invasion omkring 60 000 judiska invånare. 45 000 av dessa tvångsförflyttades till andra polska städer, de resterande 15 000 samt 6 000 som kom från kringliggande byar placerades i Krakóws nybildade Jüdischen Wohnsiedlung (sv:judiskt bostadsområde = getto).

Gettot förlade tyskarna inte i de äldre judiska Kazimierz-kvarteren utan i stadsdelen Podgorze, på södra sidan av floden Wisła, som också hade en del judiska invånare. Drygt 20 000 personer pressades in på ett område byggt för 3 000. I genomsnitt bodde det fyra familjer i en lägenhet.
Den första deportationerna – till förintelselägret Bełżec – inleddes den 13 maj 1942. Nästa deportationsvåg kom i november. I december delades getto upp i två delar: ”A” för dem som arbetade, ”B” för dem som inte arbetade. Tre månader senare, i mars 1943, stängdes getto ”A” och invånarna deporterades till arbetslägret Płaszów som låg strax utanför Kraków. Därefter stängdes även getto ”B”. Stängningen, eller likvideringen, av getto "A" och "B" skedde under judiskt motstånd som ledde till gatustrider. De som överlevde striderna sändes av nazisterna till Auschwitz-Birkenau.

1964 – Nattklubbsägaren Jack Ruby döms skyldig till mordet på president John F. Kennedys förmodade mördare Lee Harvey Oswald och straffet blir döden. Ruby hinner dock avlida i cancer 1967, innan straffet hinner verkställas.

Jack Leon Ruby, egentligen Jacob Leon Rubenstein, född 25 mars 1911 i Chicago, Illinois, död 3 januari 1967 i Dallas, Texas (i fängelse, av cancer), var en amerikansk nattklubbsägare i Dallas, Texas, känd för att ha mördat Lee Harvey Oswald, John F Kennedys mördare.

Då Oswald skulle föras från Dallas polishögkvarter till statsfängelset, sköt Ruby honom med ett dödande skott på trettio centimeters avstånd. Dådet bevittnades av mer än 10 miljoner TV-tittare i en direktsändning av NBC. Ruby övermannades och arresterades omgående. 14 mars 1964 befanns han skyldig till mordet på Lee Harvey Oswald och dömdes till döden. Ruby avled i fängelset den 3 januari 1967, innan domen hann verkställas.

Ruby var före mordet på Oswald känd av polisen. Han var två gånger dömd för olaga vapeninnehav, hade flera gånger arresterats för slagsmål, han hade varit inblandad i smussel med spritlicenser, olagligt roulettespel och prostitution. Ruby var även kopplad till maffian och det sägs att han fick order från dem att mörda Oswald. Warrenkommissionens slutsats var dock att Ruby inte hade några kopplingar till organiserad brottslighet.


Vi firar födelsedag:
1935P.C. Jersild, svensk författare och läkare


1948Billy Crystal, amerikansk skådespelare och regissör1954Claes Ljungmark, svensk skådespelare1958Albert II, furste av Monaco 2005–1970Thomas Fogdö, svensk skidåkare
Vi lämnade er:
1932George Eastman, 77, amerikansk uppfinnare, grundare av kameraföretaget Kodak (självmord) (född 1854)2010 – Peter Graves, 84, amerikansk skådespelare (född 1926)
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: