torsdag 13 mars 2014

Historiska händelser nu och då 13 Mars

1809 – En grupp adliga officerare inträder i kung Gustav IV Adolfs rum på Stockholms slott för att arrestera honom i en statskupp, eftersom han får agera syndabock för misslyckandet i det pågående finska kriget. Till en början flyr kungen, men efter en dramatisk jakt genom slottet blir han upphunnen på borggården och tillfångatagen. Han sätts sedan i fängsligt förvar och hans farbror hertig Karl blir riksföreståndare.

Statskuppen 1809 eller Revolutionen 1809 var ett uppror mot Gustav IV Adolf, föranlett bland annat av motgångarna i finska kriget, som ledde till att han avsattes, att 1809 års regeringsform tillkom, och i förlängningen till att släkten Bernadotte kom att uppstiga på Sveriges tron. De som ledde upproret brukar refereras till som 1809 års män.

Bakgrund

Det fanns ett utbrett missnöje mot Gustav IV Adolfs utrikespolitik, vilkas antifranska linjer lett till att bland annat Svenska Pommern och Finland ockuperats av Frankrike respektive Ryssland. Dessutom var man i krig med Danmark vilket band styrkor i de västra delarna av landet. I februari 1809 hade man planerat att överfalla och tillfångata kungen under en av dennes dagliga resor till residenset på Haga slott, men dessa planer hade runnit ut i sanden.

Den främsta orsaken var dock missnöje med enväldet. Både mer liberalt sinnade krafter som önskade en bredare folkligt inflytande och högadeln som ville kunna agera fritt utan att vara beroende av kungens lojalitet var missnöjda. Den politiska svagheten 1809 utnyttjades för en förändring.

Statskuppen

Statskuppen började den 7 mars 1809 genom spridande av ett tryckt revolutionsmanifest, där medborgarna uppmanas till sammanhållning i kampen att rädda Sverige. Manifestet menade att på grund av Gustav IV Adolf oförmåga höll Sverige på att falla samman och att stormakterna avsåg att dela Sverige mellan sig. Det hade man bestämt i Erfurt-konventionen i 1808. Ryssland skulle ta norra delen av Sverige, inklusive Finland ända ner till Motala ström medan Danmark fick den återstående, södra delen, inklusive de före detta danska landskapen Skåne, Blekinge och Halland, samt det före detta norske landskapet Bohuslän.

Manifestet gavs namnet 'Proclamation' och är daterat den 7 mars 1809 i Karlstad. Det är undertecknat av befälet över de i Värmland förlagda trupperna, vilket i klartext betyder att det är officerarna och soldaterna i Västra armén som gör uppror. Först låter ledaren för upproret, överstelöjtnante Georg Adlersparre, arrestera överbefälhavaren för Västra armén, greve Leyonstedt, och sedan landshövdingen i Karlstad och beslagta hans kassa för att användas för att köpa mat till de mot Stockholm marscherande soldaterna. I Örebro upprepas händelsen. Kungens företrädare, landshövdingen, tillfångatas och hans stadskassa beslagtas.

Fem dagar efter revolutionens början får kungen vetskap om Västra arméns antågande och den 12 mars utgår från Stockholms slott en kungörelse undertecknad av kungen angående det uppror som utbrutit i Värmland. Kungen fördömer upproret och påminner om de stränga straff upprorsmännen riskerar, det vill säga dödsstraff. Endast en person nämns vid namn i kungörelsen och det är ledaren för upproret, Georg Adlersparre.





1894 – Världens första stripteaseshow äger rum på varietéteatern Divan Fayonau i Paris. Föreställningen heter Le Coucher d'Yvette och visar hur en flicka klär av sig inför sitt sänggående.

Striptease är en form av erotisk dans där en aktör artist inför publik stegvis tar av sig sina kläder. Ofta klär inte aktören av sig alla sina kläder, plagget som skyler könsdelarna lämnas ofta kvar och ofta BH:n ifall det är en kvinnlig dansare. Dansens betoning ligger på själva sensuella avklädandet och inte nakenheten – stripteasen kan sägas vara avklarad då avtagandet av kläderna är klart.

Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta av och fresta. En person som har stripteasedansen som yrke kallas på svenska för strippa och på engelska stripper.

Stripteasedansaren kan även använda sig av en strippstång, en typ av dans-stång som liknar en brandstång. Syftet med denna stång är att möjliggöra och förstärka erotisk-sensuell dans i nattklubbsmiljö.

Den första stripteaseshowen ägde rum den 13 mars 1894 på varietéteatern Divan Fayounau i Paris. Föreställningen kallades Le Coucher d'Yvette och visade en flicka, Blanche Cavelli, som klädde av sig inför sänggåendet.


Vi firar födelsedag:
1885Anders Sandrew, svensk biografdirektör för Sandrewskoncernen (död 1957)


1950William H. Macy, amerikansk skådespelare



1960Adam Clayton, brittisk musiker, basist i gruppen U2



1974 – Linda Bengtzing, svensk tv-programledare och sångare



1974 – Thomas Enqvist, svensk tennisspelare




Vi lämnade er:
1988John Holmes, 43, amerikansk porrskådespelare (aids) (född 1944)



2007Egon Kjerrman, 86, svensk musiker och allsångsledare (född 1920)



Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Camilla sa...

Linda ser för bra ut för hennes ålder.
Lite avundsjuk blir jag ;)
Ha det bäst.

Jag och mina ungar sa...

Mycket spännande!