måndag 17 mars 2014

Historiska händelser nu och då 17 Mars

1959 – En vecka efter att ett uppror har utbrutit mot det kinesiska styret i Tibet tvingas områdets religiöse ledare Dalai Lama (Tenzin Gyatso) gå i landsflykt till Indien, där han fortfarande lever i idag (2014).


Det Tibetanska upproret 1959 var ett uppror mot det kinesiska styret i Tibet som började i Lhasa den 10 mars 1959. Upproret ledde till att den fjortonde Dalai Lama flydde till Indien och att den gamla tibetanska regeringen upplöstes.


1951 införlivades Tibet med Folkrepubliken Kina enligt Sjuttonpunktsöverenskommelsen mellan de kinesiska och tibetanska regeringarna. Enligt överenskommelsen skulle de kinesiska myndigheterna inte utföra några genomgripande reformer av det tibetanska samhället utan den tibetanska regeringens samtycke. De tibetanska områdena i Sichuan, Qinghai och Gansu berördes dock inte av avtalet och 1956 började Li Jingquan, partisekreteraren i Sichuan, genomföra en jordreform i Kham-regionen, vilket ledde till att en gerillauppror startade och spred sig till Amdo. En av de viktigaste gerillagrupperna var Chushi Gangdruk, som hade ett visst stöd från CIA och från Chiang Kai-sheks regering på Taiwan. I takt med att Folkets befrielsearmé undertryckte upproret, flydde många etniska tibetaner från Sichuan till Lhasa, där de bidrog till att öka spänningen i det egentliga Tibet.


I mars 1959 spreds ett rykte i Lhasa om att Folkets befrielsearmé tänkte kidnappa Dalai Lama i samband med den tibetanska bönefestvalen Mönlam (Wylie: smon-lam). Den 10 mars omringade 300 000 tibetaner Dalai Lamas sommarpalats Norbulingka för att försöka förhindra honom från att kidnappas. Protester ledde till våldsamma sammanstötningar mellan den tibetanska befolkningen och den kinesiska armén som började bombardera Norbunlinka och andra viktiga tibetanska helgedomar. Den 17 mars var Dalai Lama nära att träffas av två bombkrevader, vilket ledde till att han inledde sin flykt till Indien. Den 27 mars anlände Dalai Lama till Indien, där han tog avstånd från överenskommelsen med Kina och grundade en exilregering, som senare flyttade till Dharamsala. Panchen Lama valde att stanna kvar i Kina, men utsattes för svåra förföljelser 1962 och sattes i fängelse 1964.


Enligt den tibetanska exilregeringen och läckta kinesiska dokument avled 86 000 tibetaner i händelserna kring upproret. Den 28 mars 1959 förklarade den kinesiske premiärministern Zhou Enlai att den gamla tibetanska regeringen var upplöst och 1965 omvandlades Tibet till en Autonom region i Folkrepubliken Kina.
2008 – Två barn, ett och tre år gamla, blir mördade, samtidigt som deras mamma blir allvarligt skadad i ett våldsdåd i Arboga. Senare under våren häktas tyskan Christine Schürrer och hon döms i februari 2009 till livstids fängelse för morden.
   
Arbogamorden var två mord som inträffade i mars 2008 i Arboga som fått internationell uppmärksamhet. Den 17 mars 2008 hittades två barn, ett och tre år gamla, och deras moder svårt skadade i sitt eget hem i Arboga. Senare under mordkvällen anhölls fadern till barnen, men han släpptes redan nästa dag då hans alibi klarlagts. Tyskan Christine Schürrer häktades den 20 mars som skäligen misstänkt för morden på barnen och mordförsök på kvinnan och greps senare i Tyskland. Hovrätten fastställde den 16 februari domen på livstids fängelse och livstids utvisning för Schürrer helt i linje med domen ifrån tingsrätten.


Brottet

Den 17 mars 2008 hittades två barn, ett och tre år gamla, svårt skadade i sitt eget hem i Arboga. Barnens 23-åriga mor, Emma Jangestig, hittades samtidigt med barnen, svårt skadad men vid liv, enligt polis och ambulanspersonal på plats var Emma okontaktbar. Emma hade vid ca 19:10 haft datakontakt med sin syster och 19:20:59 ringde hennes sambo till SOS. På dessa få minuter hade de brutalt blivit nerslagna i sitt hem. Barnen dödförklarades vid ankomsten till sjukhuset, medan modern, som var medvetslös under ambulanstransporten och överfördes senare med helikopter till neurokirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där opererades hon och hölls nedsövd efter operationen på grund av sitt tillstånd. Den 27 mars behövde hon inte längre respiratorvården och kunde väckas ur narkosen. Första polisförhöret med modern hölls den 1 april och avslutades under skyddad tid den 25 april-2008. Skyddad tid var den tid polis och åklagare ansåg att hon skulle hållas opåverkad från omgivningen, media. De enda som fick vistas med henne förutom polis och sjukvårdspersonal var nära familj samt hennes sambo med familj. I Tingsrätten framkom det att sambon fört egna minnesanteckningar om händelsen samt haft diskussioner med den skadade modern mellan polisförhören.


Senare under mordkvällen anhölls barnens far, men han släpptes den 19 mars då hans alibi klarlagts. Polisen hade efter tips från Emmas väninna börjat intressera sig för en 32-årig tysk kvinna vid namn Christine Schürrer som tidigare varit tillsammans med den misshandlade mammans nya sambo. Schürrer häktades den 20 mars som skäligen misstänkt för mord på barnen och mordförsök på modern. Christine Schürrer tog självmant kontakt med tysk polis då hon informerats av sin mor att hon var efterlyst i Sverige Tyskland. Christine Schürrers mor hade fått telefonsamtal från svensk media om att Christine var misstänkt till brottet. Det visade sig dock att denna lägre misstankegrad inte räckte för att kvarhålla kvinnan eller utlämna henne till Sverige. Hon släpptes därför omedelbart på fri fot igen och sökte då upp en psykiatrisk klinik i Tyskland.


Den 24 mars överlämnade tysk polis DNA från den misstänkta för att jämföras med spår från brottsplatsen,och svensk polis sökte vittnen till den film som fångats av övervakningskameran på järnvägsstationen i Arboga. Förhörda vittnen från tågstationen de aktuella dagarna 12,14,17 mars har inte själva fått se stationsfilmen. Tågpersonal och passagerare har inte sett något utmärkande och det har heller inte hittats DNA som binder Christine Schürrer till brottsplats. En städerska i Arboga station tillika även en släkting till den skadade modern inkom 3 veckor efter morden med tips till polis om att hon hittat blod på toaletten i Arboga station dagen då morden skett. Polis kunde snabbt utesluta att tipset kunde röra sig om mordtillfället eftersom tiden för iakttagelsen inträffat före morden då toaletterna låstes klockan 19.00. I polisens förundersökning fanns det bara med ett foto på spår av Vanssko från brottsplats, de resterande foton av Vansspår från brottsplats undanhölls från att dokumenteras i förundersökningen. Även oidentifierat hår hittades på hallmattan där barnen låg. Hårstråna har inte spårsäkrats av SKL eftersom åklagaren Frida Gummesson inte ansåg att det var av vikt; enligt hennes utsago så kunde hårstråna ha blåst in. En kriminaltekniker testringde dörrklockan till bostaden och därav förstördes tekniskt spår i form av fingeravtryck. En kvinnlig polis som utredde skospår från brottsplats la in skoavtryck på sin egen sko trots att hon inte befunnit sig på brottsplatsen. Skospårsanalys från all befintlig personal som varit på plats efter brottet har inte gjorts. Ett PM uträttad av hundförare som var på brottsplats försvann från utredningen. Det återupprättades år 2011 på begäran och det framkom att hundföraren inte fått upp några utgående spår. Polis fick även tips från en anonym person om att en kvinna setts slänga något i Arbogaån på mordkvällen. Dock hörde personen inte av sig trots att polis eftersökte personen via media. Den 29 mars blev Schürrer häktad i sin frånvaro och nu på sannolika skäl. Den 30 mars greps hon av tysk polis. Den 1 april gjordes en husrannsakan hos Schürrers mor och tyske vän och dagen efter bekräftades att mordvapnet kunde vara en hammare. Mordvapnet har inte hittats. Polis förhörde även personal på Skavsta flygplats och de hade inte plockat av någon hammare från Christine Schürrer eller någon annan passagerare den aktuella dagen den 18 mars då hon reste till Tyskland.


Emma hade kontakt med sin syster via msn vid 19-tiden kvällen då brottet skedde. Systern har berättat i förhör till polis att Emma och hennes sambo planerade en barnfri semester vecka 13 då sambon tagit semester och de sökte barnvakt till barnen. Systern till Emma kunde inte ställa upp eftersom hon hade en tenta. Brottet skedde veckan före semestern. Sambon har inte utretts ordentligt. Rättsläkare topsade honom på blodstänk på ansikte och kropp men det skickades inte till SKL för analys. Av de kläder han bar på så har inte alla kläder skickats till SKL för vidare
Vi firar födelsedag:
1949Patrick Duffy, amerikansk skådespelare

1951Kurt Russell, amerikansk skådespelare

1957Sissela Kyle, svensk skådespelare och komiker

1961Alexander Bard, svensk musiker

1964Rob Lowe, amerikansk skådespelareVi lämnade er:
1994 – Mai Zetterling, 68, svensk skådespelare och regissör (född 1925)

2011 – Michael Gough, 94, brittisk skådespelare (född 1916)Allt för nu


Vi är överallt

1 kommentar:

En plats i solen sa...

Då skall jag försöka ta med mig lite sommar upp i maj :)