lördag 8 mars 2014

Historiska händelser nu och då 7 Mars

1785 – Den svenska fregatten Sprengtporten anländer till ön Saint-Barthélemy i Västindien. Därmed tar Sverige officiellt ön i besittning, efter att kung Gustav III för Sveriges räkning har köpt den från Frankrike i juli året innan. Ön förblir sedan svensk koloni fram till 1878, då man säljer den tillbaka till Frankrike.

Saint-Barthélemy (även Saint Barts, Saint Barths, Saint Barth) är en fransk ö i Karibien. Den är en del av ögruppen Små Antillerna. Ön var åren 1784-1878 en svensk koloni, varefter den såldes tillbaka till Frankrike. Det svenska arvet på ön består av namngivningen av orter och gator samt öns vapen som bär de tre kronorna.

Från 1963 bildade Saint-Barthélemy tillsammans med den franska delen av grannön Saint Martin ett arrondissement i departementet Guadeloupe. Sedan 2007 är Saint Barthélemy, "Collectivité de Saint-Barthélemy", ett fristående utomeuropeiskt förvaltningsområde (Collectivité d’outre-mer) och har i den egenskapen visst självstyre. Huvudort är Gustavia, namngiven efter Gustav III.

Sprengtporten var en fregatt i svenska flottan. Hon var ett segelfartyg, byggd i trä och sjösattes 1768. Hon hade 24 kanoner som senare minskades till 12. Hon fick först namnet Enigheten men döpes 1775/1776 om till Sprengtporten. Hon blev Sveriges första fartyg att besöka kolonin Svenska S:t Barthélemy efter besittningstagandet.

Långresa

1784–1785

Resan avsåg att besätta Saint Barthélemy i Västindien som färvärvats att Sverige 1784. Fartygschef var Johan Puke (1751-1816). Med på resan var ett antal soldater, som skulle utgöra en garnison, och administrativ personal samt öns förste svenska guvernör, major Salomon Mauritz von Rajalin (1757-1825).

Efter att ha avseglat från Göteborg mötte hon direkt hårda vindar, grov sjö och stark kyla och hon började ta in vatten. Man ansåg det nödvändigt att anlöpa Portsmouth för reparation. Den tillträdande guvernören passade då på att resa till London för att tillskansa sig information om Saint Barthélemy som vid denna tidpunkt, Sverige hade väldigt knapphändiga uppgifter om. Hon avseglade från Portsmouth först en månad senare i januari 1785 och mötte åter stormigt väder. Tre man ur den tillträdande garnisonen på ön omkom under överresan, två i sjukdom och en som föll överbord. 6 mars 1785 anlände hon slutligen till Saint Barthélemy.
  1. Göteborg Avseglade 4 december 1784
  2. Portsmouth, England Avseglade januari 1785
  3. Fort Royal, Martinique, Västindien. Anlöpte 15 februari 1785
  4. Saint Pierre, Martinique, Västindien (Bunkring av färskvatten]
  5. Guadeloupe, Västindien
  6. Sint Eustatius, Västindien
  7. Saint Barthélemy, Västindien Anlöpte 6 mars 1785, avseglade 4 juli 1785
  8. Vinga
  9. Stockholm Anlöpte 9 augusti 1785



1932 – Häradshövdingen och politikern Hjalmar von Sydow, hans kokerska Karolina Herou och hembiträde Ebba Hamn, påträffas brutalt mördade i von Sydows bostad på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm. När misstankarna faller på hans son Fredrik och dennes hustru Ingun svarar paret med att på restaurang Gillet i Uppsala, dit de har flytt, begå självmord, när polisen kommer för att hämta dem. Därmed uppgår antalet döda i vad som kommer att kallas von Sydowska morden till fem personer, men man lyckas aldrig fastställa något motiv för morden.

På kvällen 7 mars 1932 påträffades häradshövdingen och politikern Hjalmar von Sydow och två av dennes anställda, kokerskan Karolina Herou och hembiträdet Ebba Hamn, döda i von Sydows bostad på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm. Samtliga konstaterades vara ihjälslagna. I von Sydows rum låg Hamn, i Herous rum låg häradshövdingen och kokerskan satt i en stol vid fönstret. Mordvapnet antogs till en början ha varit ett strykjärn, som efter morden saknades bland hushållsattiraljerna. Mordvapnet var dock ett järnrör som numera utställs på Polismuseet.

Kropparna hade upptäckts av en ung flicka, brorsdotter till von Sydows framlidna hustru, inneboende hos von Sydows. Hennes berättelse ledde polisen till att efterlysa von Sydows son, Fredrik von Sydow, och dennes hustru Ingun, som skäligen misstänkta.

Efter dådet hade paret i taxi först uppsökt en kamrat till Fredrik von Sydow, tävlingsskytten Sven Hallman, och av denne lånat en pistol. Därefter hade man begivit sig till restaurang Tegnér i Stockholm och sedan, via en herrekiperingsbutik, ett apotek, restaurang Vallonen och ett konditori i Norrviken, vidare till restaurang Gillet i Uppsala, dit man anlände vid 20-tiden på kvällen. Efter en stund lämnade man restaurangen, för att sedan komma tillbaka omkring kl. 22 tillsammans med tre vänner. Sällskapet satte sig till bords för supé.

Restaurangpersonalen anmodades av polisen att diskret be Fredrik von Sydow att komma ut i hallen där besök väntade. Paret von Sydow reste sig och gick ut i tamburen där Ingun von Sydow satte sig i en länstol. Då hennes make böjde sig fram som för att kyssa henne sköt han henne i tinningen med en fickpistol, en Mauser av kaliber 7,65 mm. Omedelbart därefter sköt von Sydow sig i huvudet och avled så gott som omedelbart.

Fredrik och Ingun von Sydow efterlämnade en treårig dotter.

Motivet till morden är oklart, men i flera skildringar av det tragiska dramat nämns att Fredrik von Sydow var drogmissbrukare, att han hamnat i ockrarhänder, att han hade ekonomiska bekymmer och att förhållandet till fadern var ansträngt. Allt faktorer, som skulle kunna samverka och resultera i en desperat impulshandling. Enligt polisutredningen hade Fredrik von Sydow vid mordtillfället lagt beslag på faderns plånbok, som dock endast innehöll 235 kronor, motsvarande knappt 7000 kr 2013.

Vi firar födelsedag:
1965Jesper Parnevik, svensk golfspelare



1967Jean-Pierre Barda, svensk sångare i gruppen Army of Lovers



1968Henrik Hjelt, svensk komiker



1970Petra Mede, svensk komiker



1981Andreas Wilson, svensk skådespelare




Vi lämnade er:
1999Stanley Kubrick, 70, amerikansk regissör (född 1928)



2001Ove Tjernberg, 72, svensk skådespelare (född 1928)



Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Veiken sa...

Det var riktigt intressant att läsa om fregatten Sprengporten! Hade inte en aning! Vi har ju på senaste åren fokuserat på Ostindiefararen på den här sidan landet. Ett fantastiskt skepp som vi har haft glädjen att följa med besök och föreläsningar från dag 1. Ha det gott!