lördag 22 mars 2014

Historiska händelser nu och då 22 Mars

1895 – De franska bröderna Auguste och Louis Lumière anordnar världens första visningen av rörliga bilder. Denna visning sker inför en mindre, privat åskådarskara och den första allmänna filmvisningen inför betalande publik sker 28 december samma år.


Tekniken att visa film utvecklades ur olika visuella uppfinningar, till exempel zoetropen och stillbildskameran, i slutet på 1800-talet. Den första officiella filmvisningen utfördes av bröderna Lumière i Paris 1895, men den som anses ha fångat de första rörliga bilderna på film var Louis Aimé Augustin Le Prince. Tyvärr finns bara två korta filmer bevarade. Liksom många tidiga filmer har de övriga gått förlorade.


Efter bröderna Lumière kom flera stumfilmer där klipptekniken förfinades (se till exempel den ryska filmen Pansarkryssaren Potemkin), och skillnaderna från teatern etablerades tydligt i och med att det fanns begränsat med utrymme för repliker på de skyltar som representerade dialogerna. Så småningom kombinerades Lumières teknik med fonograftekniken, så att bild och ljud presenterades samtidigt. Den första animerade långfilmen - El Apóstol - gjordes 1917 av Quirino Cristiani, 20 år innan Walt Disneys Snövit och de sju dvärgarna, som dock har blivit mer berömd.


Från 1920-talet har Hollywood dominerat den internationella marknaden, och även den tekniska utvecklingen. Den första filmen som delvis var ljudlagd var Jazzsångaren från 1927, i USA. Efter det har filmtekniken utvecklats i ett par steg: färgfilmen fick sitt genombrott med Borta med vinden från 1939, olika metoder för att visa film i 3D utvecklades under 1950-talet, och ungefär samtidigt fyrkanalsljudet. Under stora delar av filmens historia har den konkurrerat med TV:n.










1996 – Sedan den svenska 50-kronorssedeln med kung Gustav III som motiv har varit borttagen sedan 1990 börjar Sveriges riksbank denna dag utge en ny 50-kronorssedel, denna gång med 1800-talsoperasångaren Jenny Lind som motiv. Efter 100-lappen med Carl von Linné från 1986 och ”tjugan” med Selma Lagerlöf från 1991 är detta den tredje svenska sedeln, som inte har en kunglighet som motiv.


Riksbanken är Sveriges centralbank med säte i Riksbankshuset, Stockholm och en av riksdagens myndigheter. Den grundlades redan 1668 under namnet Riksens Ständers Bank och är därmed världens äldsta centralbank. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att upprätthålla ett fast penningvärde. Riksbanken har även uppdraget att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.


Jenny Lind, egentligen Johanna Maria Lind, efter giftermålet Jenny Lind-Goldschmidt, född 6 oktober 1820 i Klara församling i Stockholm, död 2 november 1887 i Little Malvern i Worcestershire i Storbritannien, var en svensk operasångerska (sopran), hovsångerska 1840. Hon var Kammersängerin vid det habsburgska hovet i Wien.


Lind fick sin musikaliska utbildning vid Adolf Fredrik Lindblads musikskola i Stockholm. Hon turnerade mycket, bland annat i flera europeiska länder. I det som nu kallas för Tyskland träffade hon bland annat Felix Mendelssohn som skrev ett oratorium för hennes röst. I England kom drottning Victoria till hennes konserter och historien säger att det var hon som gav Jenny ett smycke med en näktergal som var smyckad med rubiner och smaragder. Jenny Lind kontaktades snart av P.T. Barnum som rest till England för att försöka engagera henne. Till en början var Lind tveksam men accepterade när det garanterade gaget var 150.000 dollar för 150 konserter. Hon skulle även få en bonus på merförsäljning. Hon anlände till New York i september 1850. Mottagandet var fantastiskt. Impressarion P.T. Barnum hade engagerat tusentals personer, bland annat New Yorks brandmän, och lanserade Lind som "The Swedish Nightingale", "Den svenska näktergalen". H.C. Andersens Näktergalen anses vara skriven som en hyllning till Jenny Lind.


Den första konserten hölls i Castle Garden, som rymde cirka 6 000 personer. Vinsten från konserten blev stor; Jenny Linds andel utöver hennes gage blev över 10 000 dollar. Hon skänkte det mesta till välgörenhet. Efter New York skulle hon resa till Boston några dagar senare. Arrangören P.T. Barnum auktionerade ut biljetter till den följande konserten i Boston. Den dyraste biljetten till denna konsert ropades in för 625 dollar. Det motsvarar idag flera årslöner. P.T. Barnum arrangerade sedan 150 konserter men Jenny Lind medverkade inte vid alla. En ganska okänd del av hennes verksamhet var att hon reste till Cuba. Hon höll där först en konsert som blev utbuad av publiken, men gjorde ytterligare en konsert som blev en framgång.


Jenny Lind gifte sig 1852 med pianisten Otto Goldschmidt i USA, men paret flyttade senare till England. Hon dog i Malvern i England den 2 november 1887. Hennes minne finns bevarat genom en plakett i Poets' Corner i Westminster Abbey.




Vi firar födelsedag:
1948Andrew Lloyd Webber, brittisk musikalkompositör, teater- och filmproducent samt författare





1955Lena Olin, svensk skådespelare





1969Josefin Nilsson, svensk sångare och skådespelare





1970Andreas Johnson, svensk popsångare och låtskrivare





1976Reese Witherspoon, amerikansk skådespelare







Vi lämnade er:
1978Gustav Svensson, 28, svensk missbrukare som blev känd som Stoffe genom dokumentären Dom kallar oss mods (heroinöverdos) (född 1950)





2006Stig Wennerström, 99, svensk flygvapenöverste och spion (född 1906)





Allt för nu


Vi är överallt

Inga kommentarer: