lördag 1 mars 2014

Historiska händelser nu och då 1 Mars


1872 – Området Yellowstone som ligger i Klippiga bergen i de amerikanska delstaterna Idaho, Montana och Wyoming blir världens första nationalpark. Syftet är att områdets unika natur ska skyddas mot exploatering. Det dröjer dock nästan 40 år, till 1909, innan Europas första nationalparker inrättas i Sverige.
Yellowstone nationalpark (engelska: Yellowstone National Park) är en nationalpark belägen i de amerikanska Klippiga bergen i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming i nordvästra USA. Yellowstone instiftades 1872 och är därmed världens äldsta nationalpark. Den täcker en yta på cirka 8 980 km² (ungefär lika stor som Södermanland). Nästan hela parkens yta (96 procent) ligger i nordvästra hörnet av Wyoming. Parken är berömd för sin rika variation av gejsrar, varma källor och andra geotermiska företeelser. Parken är till stor del belägen i den caldera, som bildats vid Yellowstone-vulkanens utbrott för 640 000 år sedan.


I parken lever grizzlybjörnar, vargar och fria horder av bisonoxar, älgar, wapiti-hjortar, svartbjörnar, svartsvanshjort och annat. Nationalparken är kärnan i Större Yellowstones ekosystem, ett av de största intakta ekosystemen i tempererade områden som finns kvar på jorden.


Den 26 oktober 1976 blev området uppsatt som ett biosfärreservat och 8 september 1978 blev nationalparken uppsatt på Unescos världsarvslista. Parken fick sitt namn från de gula ('yellow' på engelska) berg som finns i Yellowstones Grand Canyon – en djup klyfta i Yellowstoneplatån, som formats av översvämningar under gångna istider och av erosion från Yellowstonefloden.

Sverige blev det första landet i Europa att inrätta nationalparker, när riksdagen den 24 maj 1909 avsatte mark till nio parker.


De första nio svenska nationalparkerna var Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet, Sånfjället, Ängsö och en del av Gotska Sandön.


Den 17 juni 2009 blev Kosterhavet Sveriges första marina nationalpark. Kung Carl XVI Gustaf invigde parken den 9 september i Strömstad. Även den norske kronprinsregenten deltog, för att markera samarbetet med systerparken Ytre Hvaler.


År 2009 var 100-årsjubileum för nationalparkerna och vår första naturvårdslagstiftning. Detta kallades Naturens år. 2010 var den biologiska mångfaldens år och 2011 Skogens år.


1932 – Den amerikanske flygaren och författaren Charles Lindberghs ett och ett halvt-årige son Charles Jr. blir kidnappad. Trots att en lösesumma begärs och trots föräldrarnas vädjan hittas pojken den 12 maj mördad i ett dike inte långt från Lindberghs hem. 1935 grips snickaren Bruno Hauptmann, som året därpå döms skyldig till brottet och avrättas. På senare tid har det dock ifrågasatts om Hauptmann verkligen var kidnapparen.


Den 1 mars 1932 kidnappades och mördades deras förstfödde son, knappt tvåårige Charles Augustus Lindbergh Jr. Detta ledde till den största människojakten efter den skyldige någonsin i brottsbekämpningens historia - så småningom greps tyskfödde snickaren Bruno Hauptmann, denne dömdes slutligen fast att han bedyrade sin oskuld till skyldig, och avrättades i elektriska stolen. På senare tid har dock riktigheten i domen ifrågasatts och flera oständigheter talar för ett justitiemord i "nationens intresse". Det döda barn som hittades och påstods vara den bortrövade sonen, undersöktes endast ytligt och identifieringen är därför osäker. Den stege som Hauptmann sades ha använt var ett stark bevis då ursprunget (genom undersökning av materialet) enligt åklagaren kunde spåras, vilket i efterhand har kritiserats.
I september 1935 fann man bevis i Hauptmanns garage i form av pengar och en registreringsplåt som "bevisade" att Hauptmann var den efterlyste kidnapparen. Rättegången mot honom inleddes 2 januari 1936 och han avrättades i elektriska stolen 3 april samma år. Under hela rättegången vidhöll Hauptmann att han var oskyldig.


Vi firar födelsedag:
1937Stig Bergling, svensk polis, reservofficer och spion
1944Roger Daltrey, brittisk musiker, sångare i gruppen The Who
1945Svenne Hedlund, svensk sångare, artist, medlem i grupperna Hep Stars och Svenne & Lotta

1954Ron Howard, amerikansk skådespelare, regissör och filmproducent

1979Mustafa Mohamed, svensk friidrottareVi lämnade er:
2012Lucio Dalla, 68, italiensk sångare, låtskrivare och skådespelare (född 1943)

2013Sonja Martinsson, 79, svensk sångare i trion Göingeflickorna (född 1934)

Allt för nu


Vi är överallt

Inga kommentarer: