torsdag 6 mars 2014

Historiska händelser nu och då 6 Mars

1987 – Den brittiska färjan M/S Herald of Free Enterprise, som är på väg från Zeebrugge i Belgien till Dover i Storbritannien, kapsejsar genom att slå runt, då man vid avfärden har glömt att stänga bogportarna i fören. 193 personer drunknar eller slår ihjäl sig i olyckan, som är den värsta med ett brittiskt fartyg sedan HMS Iolaires förlisning 1919.

M/S Herald of Free Enterprise var ett brittiskt RoRo-fartyg som gick i linjetrafik över Engelska kanalen mellan Zeebrugge i Belgien och Dover i England. Fartyget var konstruerat som ett ro-ro-fartyg där fordon kunde köra in eller ut i både fören och aktern. Fartyget byggdes 1980 av Schichau Unterweser AG i Bremerhaven i det dåvarande Västtyskland.

Tidigt på kvällen, kl 18.00 lokal tid den 6 mars 1987, lämnade färjan sin kajplats i Zeebrugge. Ombord fanns enligt kustbevakningen 590 personer varav 60 tillhörde besättningen. Av fordonen var 81 bilar, tre bussar och 47 lastbilar.

Vädret var klart, men innan avresan hade den ansvarige för bogporten somnat i sin hytt och bogporten i fören förblev öppen. Porten genom vilken bilarna kör in vilket lämnade bildäcket öppet. När fartyget nådde 18,9 knop (35,0 km) började vattnet strömma in i bildäck i stora mängder. Den resulterande effekten av fria vätskeytor förstörde hennes stabilitet.

När fartyget befann sig 1,5 sjömil från land, cirka 46 minuter efter att hon lämnat Zeebrugge, började vattnet på bildäck röra sig. Båten krängde snabbt 15 grader åt babord (passagerare noterade krängningen som en kraftig stöt) och i cafeterian höll i sig i borden som var fastskruvade i golven. Fartyget girade åt styrbord som en undanmanöver då kaptenen trodde att fartyget gått på ett grund. Efter en halv minut krängde hon kraftigt igen och fortsatte upp till 97 grader inom loppet av 45 sekunder. På havsbotten fanns en sandbank som fartyget lutade sig mot om inte sanbanken varit där hade hon slagit runt. Vattnet nådde snabbt fartygets elsystem och förstörde både huvud- och reservkraft och lämnade fartyget i mörker. Inget larm hann ges ut.

Vid olyckan dog 197 personer enligt BBC, de flesta av nedkylning i det iskalla vattnet på fyra grader, medan andra slog ihjäl sig när det över 18 000 ton tunga fartyget fick slagsida och slog runt. Olyckan var den värsta fartygsolyckan för ett brittiskt fartyg i fredstid sedan Iolaire sjönk 1919.

Fartyget bärgades och den undersökning som publicerades i juli 1987 visade att ansvaret låg hos rederiet Townsend-Thoresen och att slarv och ansvarslöshet lett till att sjösäkerheten åsidosatts.





2007 – Rivningen av Ungdomshuset i Köpenhamn, som inleddes dagen innan, avslutas. Sedan polisen lät storma och utrymma huset den 1 mars har stora demonstrationer och protester hållits i staden till stöd för husets bevarande och dessa har tidvis urartat till kravaller, vilka fortsätter i ytterligare en vecka.

Ungdomshuset, även kallat Ground 69 eller Ungeren, var en samlingspunkt för vänsterungdomar och för Köpenhamns punk- och undergroundscen. Ungdomshuset låg på Jagtvej 69 i stadsdelen Nørrebro, Köpenhamn, och huset uppfördes som Folkets hus 1897.

Bakgrunden

År 1981 bildades den så kallade Initiativgruppen som krävde ett hus för ungdomar i Köpenhamn. Året därpå gav kommunen dem rätten att bruka huset i Nørrebro, mot att ungdomarna betalade hyra och följde vissa regler. Huset fungerade som ett användarstyrt kulturhus bland annat genom att organisera konserter, replokaler och en veganrestaurang. Politisk aktivism, icke-kommersiell kultur och direktdemokrati bland deltagarna var verksamhetens kärna. Frihetligt socialistiska symboler hade målats på huset. Samtidigt har verksamheten i ungdomshuset från borgerligt håll kritiserats för sin påstått militanta tolkning av socialistiska läror och även beskyllt ungdomarna för att ha vanvårdat fastigheten.

Uppsägning, demonstrationer och ockupationer

Under 1990-talet kritiserades Ungdomshuset för att man störde grannar och inte betalade hyran i tid, och 1997 ansågs användaravtalet brutet. Hyresvillkoren omförhandlades till tre månaders uppsägning och 1999 beslutade Köpenhamns kommun att huset skulle säljas. Ett bud från den kristna frikyrkan Fadershuset avböjdes och huset köptes istället till Human A/S. Fadershuset köpte senare firman Human A/S Ungdomshusets brukare vägrade dock att ge den nya ägaren tillträde och hänvisade till det ursprungliga avtalet där kommunen gett dem rätten att använda huset. Fadershuset gick till domstol för att driva sin sak och fallet vandrade genom flera instanser tills det slogs fast i oktober 2006 att ungdomarna skulle lämna huset. Under processen har stiftelsen Jagtvej 69 erbjudit sig att köpa huset för 14 miljoner, 12 miljoner mer än den ursprungliga köpeskillingen, men Fadershuset tackade nej till budet. ”Vi kan inte ha något från helvetet på Nørrebro, det har Gud sagt till mig”, sade Fadershusets ledare Ruth Evensen till Dagens Nyheter.

Kravaller och polisstormning

Demonstrationer hölls ett flertal gånger under hösten 2006 med kulmen den 16 december där det övergick i kravaller. Omkring 300 demonstranter greps. Flera poliser och demonstranter skadades, varav en polis allvarligt.

1 mars 2007 stormades huset klockan sju på morgonen av dansk polis. En helikopter placerades på husets tak. Denna sägs ha landsatt poliser, och även vattenkanoner sägs ha brukats av polisen. Aktionen har sagts ha haft en militär prägel. Kravaller utbröt i Köpenhamn och eldar tändes vid Christiania.

Vid femtiden 2 mars 2007 meddelade danska polisen att sammanlagt 219 personer greps, under stormningen och de efterföljande oroligheterna den 1 mars. 2 mars fortsatte kravallerna och demonstrationerna.
Den 4 mars 2007 uppgav dansk press att Ungdomshuset skulle rivas.

Den 5 mars 2007 påbörjades rivningen av huset med hjälp av en grävmaskin. 650 personer hade då anhållits. Den 6 mars var rivningen i stort sett färdig, efter en natts arbete. Under tiden fortsatte protester i form av bland annat blockader och ockupationer mot danska konsulat runt om i världen.

Efter rivningen av Jagtvej

9 mars skedde en hel del aktioner i protest mot rivningen av ungdomshuset, och när polisen på kvällen hade tagit bort avspärrningarna till den rivna tomten, även kallad Ground 69, hade ungdomar tagit dit möbler och startat en fest där. Vid fyratiden började polisen gripa ungdomarna och spärrade återigen av tomten.

10 mars blev utlyst som en så kallad aktionsdag, och i Köpenhamn hölls en demonstration för ett nytt ungdomshus med 5000 deltagare. Även i Stockholm hölls en demonstration klockan 14.00.

12 mars ockuperades kommunhuset av aktivister, som sade att de inte kommer att lämna förrän de får ett nytt ungdomshus. Aktionen avbröts dock av polisen efter en timme, och 14 aktivister anhölls.

Från den 1 mars då huset stormades har man haft demonstration varje torsdag. "Demonstration varje vecka tills vi har ett ungdomshus" var bestämt innan huset revs. Det hann bli 57 demonstrationer innan man närmade sig en lösning. Antalet demonstranter har varierat mellan 500 och 4 000 enligt danska Modkraft.dk.

Den 6 september var det en stor demonstration, med cirka 700 deltagare för att få ett nytt ungdomshus. Den här gången hölls också en motdemonstration av boende i Nørrebro. Eftersom det gamla huset låg på Jagtvej 69, har talet 69 (6 september = 6/9) fått stor betydelse för demonstranterna.


Vi firar födelsedag:
1619Cyrano de Bergerac, fransk dramatiker (död 1655)


1947 –  Richard Fosbury, amerikansk höjdhoppare som uppfann hoppstilen Fosbury-flopp



1969Andrea Elson, amerikansk skådespelare mest känd i rollen som Lynn Tanner i TV-serien Alf.



1980Emma Igelström, svensk simmare



1988Agnes Carlsson, svensk sångare och artist




Vi lämnade er:
2007Werner Vögeli, 77, schweizisk-svensk kock och hovtraktör (född 1930)



2010Ronald Pettersson, 74, svensk ishockeyspelare med smeknamnet Sura-Pelle (född 1935)




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Madde sa...

Tack, ja jag lyckas ju inte helt hålla mig borta haha