tisdag 4 mars 2014

Historiska händelser nu och då 4 Mars

1647 – Sedan de allierade Sverige och Frankrike har invaderat Bayern under det pågående trettioåriga kriget tvingas den bayerske kurfursten Maximilian I denna dag gå med på ett vapenstillestånd, i vilket han avsäger sig sin allians med den tysk-romerske kejsaren. Redan på hösten samma år bryter Maximilian dock stilleståndet och återupprättar sin allians med kejsaren.


Då den bayerske kurfursten bröt stilleståndsavtalet inföll de förenade svenska och franska härarna i Bayern, efter att Wrangel och Turenne i slaget vid Zusmarshausen den 7 (17) maj 1648 besegrat en förenad kejserlig-bayersk här under Peter Melander von Holzappel, som sårades till döds, respektive Gronsfeld. Bayern utplundrades fullständigt, varefter svenskarna och fransmännen drog sig tillbaka till Württemberg. Samtidigt med detta opererade en annan svensk armé under befäl av Hans Christoff Königsmarck och Arvid Wittenberg i Böhmen, och den förre lyckades 1648 inta den så kallade lilla sidan av Prag. I september anlände pfalzgreven Karl Gustaf, den senare kung Karl X Gustav, för att avlösa Carl Gustaf Wrangel. Karl Gustaf övertog befälet den 6 juni 1648 och fortsatte belägringen av Prag, som stormades av svenskar dagen efter freden hade slutits; den 14 (24) oktober 1648, den Westfaliska freden. Så slutade kriget framför samma stad i vilken det hade börjat








1923Den andra upplagan av Vasaloppet hålls och gymnastikdirektör Margit Nordin blir den första kvinnan som deltar. Då tävlingen är tänkt som ett ”kraftprov” för verkliga ”karlakarlar” beslutar tävlingsledningen efter detta att förbjuda kvinnor att delta i Vasaloppet. Inte förrän 1981 blir det åter tillåtet för kvinnor att delta och först 1997 inrättas en särskild damklass. Denna omgång av loppet blir dessutom första gången, då målgångsdevisen ”I fädrens spår för framtids segrar” används.


Ellen Margit Ingrid Nordin, född 10 augusti 1897 i Karlstad, död 3 maj 1982 i Saltsjöbaden.


Nordin arbetade som gymnastiklärare och sjukgymnast i Grängesberg. En vinter hade hon en patient 15 km bort, vilket under en längre tid innebar dagliga skidturer på tre mil per dag. Hon var även van vid dagsvandringar/träningsmarscher på fyra till sex mil. Detta gav Nordin idén till att testa om hennes kondition också höll för ett helt vasalopp.


Vasaloppsarrangörerna beslöt efter loppet, våren 1923, att det fick räcka med ett "kavat fruntimmer" i Vasaloppet. Med stöd av Svenska skidförbundets regler, som inte tillät kvinnliga deltagare på sträckor över 10 km, blev det fram till 1980 totalförbud för kvinnor att delta i Vasaloppet.

Kvinnor i Vasaloppet igen

1981 ändrades dock reglerna. Kvinnor godkändes åter för start, och andra officiella kvinna i mål i Vasaloppet blev Meeri Bodelid med åktiden 5:28.08. Mellan Nordin och Bodelid hade dock åtskilliga kvinnor i manliga namn och maskerade till män under de 56 förbudsåren åkt Vasaloppet. Särskilt då den kvinna som avslöjades i en TV-intervju vid spåret 1980, vilket skapade press på att tillåta kvinnor. Sedan 1997 koras officiellt bästa kvinnliga skidlöpare.


Loppet arrangerades av IFK Mora. Sträckan var på cirka 91 km och gick till större delen på vanliga vägar. Totalt inkom 169 anmälningar, av dessa kom 161 deltagare till starten. Devisen "I fädrens spår för framtids segrar" myntades av Gustaf Ankarcrona.

Loppet

Starten gick söndagen den 4 mars 1923 kl 06:00 på Olnispagården i Berga By, startflaggan hölls av Johan Westling. Efter 6 timmar 32 minuter och 41 sekunder kom Oskar Lindberg först i mål i Mora. 158 deltagare fullföljde loppet. Lindberg belönades med segerkransen av kranskullan Hilma Ström från Mora.




Vi firar födelsedag:
1945Tommy Svensson, svensk fotbollsspelare och -tränare, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll 1991–1997




1951Kenny Dalglish, brittisk fotbollsspelare och -tränare

1958Patricia Heaton, amerikansk skådespelare Debra Barone i TV-serien Alla älskar Raymond


1963Jason Newsted, amerikansk musiker, basist i gruppen Metallica 1986–2001


1969Stina Nordenstam, svensk sångare





Vi lämnade er:
1994John Candy, 43, amerikansk-kanadensisk skådespelare (hjärtattack) (född 1950)





2002Niss Oskar Jonsson, 92, svenska företagare, grundare av sportutrustningsföretaget Jonssons fabriker (Jofa) (född 1909)





Allt för nu


Vi är överallt

Inga kommentarer: