torsdag 27 mars 2014

Historiska händelser nu och då 27 Mars

1977 – Två Boeing 747-flygplan kolliderar i kraftig dimma på en startbana på flygplatsen på den spanska ön Teneriffa. Det blir världens hittills värsta flygkatastrof, då samtliga 248 personer (234 passagerare och 14 besättningsmedlemmar) ombord på det ena planet och 335 (326 passagerare och 9 besättningsmedlemmar) av 396 (380 passagerare och 16 besättningsmedlemmar) på det andra planet omkommer. Den totala dödssiffran uppgår alltså till 583 personer (560 passagerare och 23 besättningsmedlemmar), medan endast 61 (54 passagerare och 7 besättningsmedlemmar) överlever.


De två flygplanen kolliderade i kraftig dimma, på rullbanan, då det ena startat utan tillstånd. Det var ett plan från det holländska bolaget KLM som efter att ha fått en tvetydig order från flygledningen ändå påbörjat sin start. (Missförståndet berodde på att "clear for line-up" misstolkades som "cleared for take-off", den "svarta lådan" avslöjade även att KLM-planets andrepilot var tveksam om vad flygledningen egentligen hade sagt. KLM-kaptenen var för övrigt hårt pressad på grund av ett nytt system för maximal tjänstgöringstid höll på att gå ut, och flyget var redan åtskilliga timmar försenat). Problemet var att banan inte var tom, där fanns ett taxande plan från amerikanska Pan Am. Då piloten på det holländska planet upptäckte misstaget hade man uppnått en hastighet på ca 145 knop (motsvarande cirka 270 km/h). Ett flygplans rollhastighet beror på banans höjd, vindförhållanden, flygplanstyp, vingklaffskonfiguration och framförallt flygplanets vikt inkl bränsle, bagage och passagerare, i den aktuella situationen borde minihastighet för att rotera (lyfta) ha varit c:a 175 knop, helst mer. Att bromsa var för sent, möjligen kunde KLM-planet svängt av banan och samtidigt bromsat med både hjulbroms och motorer. Besättningen gjorde istället ett desperat försök att lyfta. KLM-planets nos lyfte men aerodynamisk kontroll saknades. Överdelen på Pan Ams maskin slets bort av det framdundrande flygplanet. Efter detta slog KLM-planet i marken och förintades i en våldsam explosion. Ingen ombord överlevde. Det andra planet klarade sig något bättre, men 335 av totalt 396 ombordvarande avled. Totalt skördade olyckan 583 dödsoffer. Båda piloterna och flygingenjören i Pan Am-planet överlevde dock olyckan.
Haveriutredningen kom fram till att skulden för olyckan vilade främst på den holländske kaptenen, som avled vid olyckan. Ytterligare faktorer bidrog till olyckan:
 • Flygledningen var otydlig i sin radiokommunikation
 • Pan Am-planet passerade den avfart (C3) man skulle tagit och valde C4 vilket placerade dem längre tid på startbanan
 • Många plan stod på flygplatsen, fler än den egentligen klarade av, och därför hade plan till och med tvingats parkera i slutet på landnings/startbanan. Anledningen till att så många plan stod på flygplatsen var en explosion från en bombGran Canaria flygplats och all flygtrafik dit blev omdirigerad till Teneriffa.
 • Det var vid tillfället för kollisionen mycket tät dimma i området

Fakta om flygplanen

Pan Am
 • Flygplan: Boeing 747-121
 • Leveransår: 1970
 • Registeringsnr: N736PA
 • Flightnr: 1736
 • Dödsoffer: 335:396
KLM
 • Flygplan: Boeing 747-206B
 • Leveransår: 1971
 • Registeringsnr: PH-BUF
 • Flightnr: 4805
 • Dödsoffer: 248:248


1980 – Den norska oljeplattformen Alexander L. Kielland i Nordsjön kantrar i en kraftig storm, när ett av dess stag går sönder, och 123 av de 212 arbetare som finns på plattformen omkommer. Det visar sig vid haveriundersökningen, att staget redan innan olyckan har haft sprickor i sig, vilka troligen har uppkommit redan vid tillverkningen.


Alexander L. Kielland var en norsk oljeplattform stationerad i Ekofiskfältet i Nordsjön, som under en storm 1980 slog runt, varvid 123 människor omkom.

Plattformen ägdes av det amerikanska företaget Phillips Petroleum och var döpt efter den norske författaren Alexander Lange Kielland.
Efter 40 månaders drift användes inte plattformen längre för borrning utan nyttjades som kvarter för den närliggande plattformen Edda. Den 27 mars 1980 kl 18.30, just när merparten av de ombordvarande befann sig i plattformens biograf, brast ett av de stag som säkrade ett av de fem ben som plattformen stod på. Orsaken till detta visade sig vara sprickor i staget som troligen uppstått redan då plattformens tillverkades. Vädret var mycket dåligt, vind med stormstyrka och upp till orkan i byarna. Våghöjden var ca 8-10 meter. Plattformen, som byggts för att klara våghöjder upp till 30 meter, kom snabbt att luta med 40 grader, något som blev för mycket i kombination med det dåliga vädret. 20 minuter efter att man hört de första oljuden då staget brast kantrade plattformen och vände sig upp och ner.


Vid olyckan räddades 89 människor medan 123 omkom. Plattformen bogserades senare till Stavanger och 1983 vändes den på rätt köl, undersöktes och i november sänktes Alexander Kielland på 700 m. djup i Nedstrandsfjorden.
Nu när jag skrivit över ett år så kan ni läsa vad jag skrev förra året här
http://aiklchf.blogspot.se/2013/03/historiska-handelser-nu-och-da-27-mars.html
Vi firar födelsedag:
1923Ulla Sallert, svensk sångare och skådespelare
1942Laila Westersund, svensk revyartist, skådespelare och sångare (död 2011)
1970Mariah Carey, amerikansk sångare och skådespelare

1971Johan Becker, finlandssvensk artist och låtskrivare

1975Stacy Ferguson, amerikansk skådespelare och musiker med artistnamnet Fergie, medlem i gruppen Black Eyed PeasVi lämnade er:
2002Dudley Moore, 66, brittisk skådespelare (progressiv supranukleär pares) (född 1935)

2005Bengt Bedrup, 76, svensk journalist och tv-profil (född 1928)Allt för nu


Vi är överallt

Inga kommentarer: