Slaget på Åsundens is utspelades den 19 januari 1520 på sjön Åsundens is, i höjd med Skottek 3 km söder om Ulricehamn. En svensk styrka under riksföreståndaren Sten Sture den yngre förlorade slaget mot en dansk armé under ledning av Otto Krumpen. Sten Sture sårades dödligt, varför slaget fick långtgående konsekvenser för den politiska utvecklingen i Sverige.
Vintern 1519–1520 ansåg den danske unionskungen Kristian II tillfället moget att återkräva överhögheten för Sverige. Kristian hade redan 1499 valts till Sveriges tronföljare. I Halland samlades de nyrekryterade legosoldaterna under Otto Krumpens ledning.
Omkring tjugondedag Knut 1520 lät Otto Krumpen sin här marschera över gränsen genom Ätrans dalgång. Årstiden var väl vald. Endast på vintern kunde en här snabbt förflytta sig. Områden som på sommaren var till hjälp för försvararna som floder, sjöar och träsk låg nu frusna och gagnade anfallarna som lättframkomliga vägar.
Gränsbefolkningens bondesoldater mobiliserades och det västgötska frälsets svenner, riksföreståndaren Sten Svantesson Sture kom till Västergötland för att leda försvaret. Sture valde med omsorg platsen för att möta fienden. De höga bergssidorna vid Skottek där sjön är som smalast, var lämpligast att bygga bråtar, befästningsanordningar att anfalla fienden ifrån. Den danska hären kom tågande den 19 januari.
Det är då det Sten Stures skada inträffar. Rimkrönikan berättar:
- Som the begynthe skjuta som bäst
- Och jag redh opå en blakoten häst,
- Som vrenede och språng både till och frå
- I örlig kunde både bijta och slå;
- Lyckan ej bättre med mig stod
- Genom benet bleff jag skutin med ett lod.
1925 – Den svenske företagaren Albin Hagström registrerar sin firma med samma namn, som inriktar sig på försäljning av dragspel och så småningom blir internationellt känd.
Albin Hagström, född 25 maj 1905 i Orsa, död 3 april 1952 i Stockholm, var en svensk företagare. Far till Karl-Erik Hagström, Kärstin Hagström-Heikkinen, Lars Hagström och framlidne Anna-Lehna Hagström.
Albin Hagström grundade 1925 AB Albin Hagström, och byggde fram till sin död upp ett affärsimperium baserat på tillverkning och försäljning av dragspel. Varumärket Hagström blev internationellt välkänt och aktat.
Albin Hagström lärde sig tidigt hantera dragspelet, och började spela på lokala danser och fester. 1921 köpte han två tyska spel. Det ena såldes, och det andra hyrdes ut till lokala spelmän. Detta var grunden till ett stycke svensk industrihistoria.
Efter att ha importerat och sålt dragspel under några år, registrerades firma Albin Hagström 1925. Företagets hemvist var Älvdalen. Med hjälp av tidningsannonser fann han ständigt nya affärsmöjligheter, och började i samarbete med italienska dragspelstillverkare utveckla ett dragspel speciellt framtaget för den svenska marknaden.
Idén slog väl an, och efterfrågan på de italienska Hagströmspelen ökade ständigt. Albin förrättade flera resor till Italien för att utveckla nya dragspel, och lärde sig samtidigt hantverket.
Problem med leveranser och en tilltagande oro på den europeiska valutamarknaden gjorde att Albin 1932 satsade på egentillverkning, och öppnade sin första dragspelsfabrik i Älvdalen.
Under de följande 20 åren blev Hagström en av världens största dragspelsproducenter, och fram till hans död expanderade företaget ständigt. I anslutning till affärskedjan Hagström Musik startades en musikskola, som blev förebilden för den kommunala musikskolan.
Vi firar födelsedag:
1943 – Janis Joplin, amerikansk sångare (död 1970)
1946 – Dolly Parton, amerikansk sångare och skådespelare
1966 – Stefan Edberg, svensk tennisspelare
1966 – Lena Philipsson, svensk artist
1982 – Jodie Sweetin, amerikansk skådespelare Stephanie Tanner i TV-serien Huset fullt.
Vi lämnade er:
2009 – Viking Palm, 85, svensk brandman och brottare (född 1923)
2012 – Peter Åslin, 49, svensk ishockeyspelare (född 1962) R.I.P
Allt för nu
Vi är överallt
2 kommentarer:
Ja det är jätte kul och läsa allas utmaningar, önskar man haft mer tid och läsa allas bara :)
Dollys bild är borta
Skicka en kommentar