fredag 3 januari 2014

Historiska händelser nu och då 3 Januari

1910Ebbe Lieberath grundar organisationen Riddarpojkarna i Göteborg, vilken blir grunden till det som senare blir Svenska Scoutförbundet, två år efter att Robert Baden-Powell har grundat scoutrörelsen i Storbritannien.

Ebbe Harald Lieberath, född 25 juni 1871 i Malmö, död 1 november 1937 i Stockholm, var en svensk militär, författare och pionjär inom svensk scouting.

Lieberath examinerades som gymnastikdirektör 1899, var verksam som sådan vid Östra Realskolan i Göteborg från 1902 och vid Högre latinläroverket 1905-1918. Han blev underlöjtnant 1894 vid Västgöta regemente, löjtnant 1896, kapten 1906 och major på reservstat 1917. Avsked 1921. Han var ledamot av Svenska gymnastikförbundets styrelse 1912-1917 och ordförande i Stockholms gymnastikförbund 1919-1934. Vid olympiska spelsen 1912 i Stockholm ledde han den svenska elitgymnasttruppen.

Han bildade den första organiserade scoutkåren i Sverige, Riddarpojkarna i Göteborg. Samtidigt startade Lieberath tidningen Var Redo som ett gemensamt organ för den svenska scoutrörelsen. Tidningen överlevde dock endast ett halvår. Tack vare hans översättning av boken och personliga propagerande spred sig scoutings idéer i Sverige. Lieberath var med och grundade Sveriges Scoutförbundhotell Kronprinsen i Stockholm 1912. Förbundet var inte det första scoutförbundet i Sverige, det var KFUM:s scoutförbund, men var det första organisationsfria förbundet. Lieberath var scoutchef för Sveriges Scoutförbund under många år. År 1920 tilldelades han som första person svensk scoutings högsta utmärkelse Silvervargen.

Det finns en missuppfattning att Lieberath inte var först med att introducera scouting i Sverige. Emil Winqvist som kom att verka hos KFUM anses varit före, eftersom han hade en ungdomsklubb i Spånga. Denna hade en mer allmänt friluftsinriktad verksamhet och Winqvist har själv skrivit att han kom i kontakt med scouting först 1910.

Lieberath gav ut egna handböcker i scouting, men även ett trettiotal ungdomsböcker, exempelvis Klämmiga pojkar (1924).


1973 – Den amerikanska hårdrocksgruppen Kiss, som är känd för att medlemmarna alltid uppträder kraftigt svart- och vitsminkade, grundas i New York.

Kiss är ett amerikanskt hårdrocksband som bildades 3 januari 1973 i New York. Välkänt för medlemmarnas ansiktsmålning och teatraliska scenkläder, fick gruppen sitt genombrott i mitten till slutet av 1970-talet, bland annat på grund av sina liveuppträdanden, som innehåller eldsprutning, blodspottning, rykande gitarrer, explosioner, svävande trumset och pyroteknik. Kiss har blivit belönade med 24 guldalbum hittills, mer än något annat amerikanskt rockband. Bandet har sålt mer än 40 miljoner album i USA och över 100 miljoner album över hela världen. Med sitt smink och sina dräkter, antog de serietidningsliknande personas: Starchild (Paul Stanley), The Demon (Gene Simmons), Spaceman or Space Ace (Ace Frehley) och Catman (Peter Criss).

 Peter Criss lämnade bandet i maj 1980 och ersattes med  Eric Carr Carr tog dock inte över Criss' sminkning utan fick en egen - "Fox".

I oktober 1982 fick Ace Frehley som länge brottades med drogproblem sparken, ersättare blev Vinnie Vincent, i lagom tid till Kiss' 10th Anniversary Tour 1983.

I juni 1983 uppträdde Kiss för sista gången med smink; detta inför 175 000 fans på Maracanastadion i Rio de Janeiro, Brasilien. I september samma år chockade bandet musikvärlden genom att uppträda live på MTV för första gången någonsin UTAN smink.

1984 Vinnie Vincent ersattes av den ganska okända Mark St. John fast han ersattes omgående av  Bruce Kulick detta eftersom Mark få problem med sina händer efter att ha drabbats av en ledsjukdom.

I april 1996 tillkännagav Kiss officiellt bandets återförening av originalsättningen och en kommande turné under namnet Alive Worldwide Reunion Tour. Första konserten som var en mindre uppvärmningsspelning ägde rum på KROQ Weenie Roast i Irvine, Kalifornien. När KISS meddelade sin återkomst som sminkande superhjältar presenterades endast en spelning. Det blev Detroit som fick den första spelningen och det handlade om "Tiger stadium". Spelningen såldes slut på 47 minuter och startade en KISS hysteri som bandet aldrig tidigare upplevt. USA-turnén bokades upp och KISS spelade exempelvis fyra gånger på fyra dagar i New York och tre dagar på raken i Los Angeles. Det hade aldrig hänt tidigare. Turnén startade 28 juni i Detroit och sommaren blev magisk med Peter, Ace, Paul och Gene. KISS var tillbaka som en av världens största band och både Peter och Ace fungerade på scen. Turnén blev en otrolig succé. I augusti avbröt KISS sin USA-turné för göra en PR-konsert som huvudakt på Monsters of rock i Donington 17 augusti inför 60 000 fans. KISS fans från hela världen dök upp på första spelningen i Detroit och till England kom fans från hela Europa.

Återföreningsturnén är KISS största och längsta någonsin, totalt blev det 192 spelningar och för första gången kom KISS till Europa tre gånger (två turnéer) på samma turné.Biljetterna till de svenska spelningarna i Scandinavium och Globen släpptes 4 september och såldes slut på ett par minuter. När väl KISS kom till Sverige i december för sina två spelningar fylldes egentligen all svensk media med hyllningar till KISS. Och innan KISS Europaturné hösten startade avslöjades planerna på en Europaturné även på sommaren, merparten av spelningarna skulle hållas utomhus. KISS genomförde på ett halvår fyra utsålda konserter i Sverige, två i december 1996 och två på Stockholm Stadion. Totalt spelade KISS i Sverige inför mer än 85 000 åskådare.


Vi firar födelsedag:
1868Isidor Behrens, svensk initiativtagare till och förste ordförande i idrottsklubben Allmänna Idrottsklubben (AIK) (död 1951)


1892J.R.R. Tolkien, brittisk språkforskare och författare, mest känd för Sagan om Ringen (död 1973)1950Victoria Principal, amerikansk skådespelare, mest känd i rollen som Pamela Ewing i tv-serien Dallas1956Mel Gibson, amerikansk-australisk skådespelare och regissör1969Michael Schumacher, tysk formel 1-förare
Vi lämnade er:
1967Jack Ruby, 55, amerikansk nattklubbsägare, mannen som mördade John F. Kennedys förmodade mördare Lee Harvey Oswald (cancer) (född 1911)1979Conrad Hilton, 91, amerikansk företagsledare, grundare av den internationella hotellkedjan Hilton (född 1887)
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Anonym sa...

hårdrock är inte riktigt min grej några ballader kan gå bra men sen är det stopp :)

Veiken sa...

Mmmm.... Mel Gibson. Vilka ögon! :) Fast det ser väl inte du ;)