fredag 24 januari 2014

Historiska händelser nu och då 24 Januari

1848James W. Marshall hittar ”blänkande metallbitar” i ett vattenhjul vid ett sågverk i Sutter's Mill i Coloma i Kalifornien. Därmed inleds den kaliforniska guldrush, som kommer att vara till 1855 och som leder till att 300 000 människor under dessa år invandrar till området och att Kalifornien blir en amerikansk delstat 1850.

Guldrushen inleddes vid Sutter's Mill, i närheten av Coloma. Den 24 januari 1848 fann James W. Marshall, en förman som arbetade för Sacramento-pionjären John Sutter, blänkande metalldelar i vattenhjulet vid ett sågverk som Marshall byggde åt Sutter längs American River. Marshall visade diskret sin upptäckt för Sutter och de undersökte tillsammans fyndet närmare. Undersökningen visade att metalldelarna var guld. Sutter blev bestört över upptäckten och ville hålla tyst om vad man funnit eftersom han var rädd för vad som skulle hända med hans planer på ett jordbrukarrike om en massökning efter guld påbörjades. Ryktet spreds emellertid snabbt och bekräftades i mars 1848 av Samuel Brannan, nyhetsman och köphandlare från San Francisco. Det mest kända citatet från guldrushen i Kalifornien kommer från Brannan; efter att han skyndsamt hade grundat en butik med guldgrävarutrustning gick Brannan runt på San Franciscos gator med en flaska av guld och ropade "Guld! Guld! Guld från American River!".

Den 19 augusti 1848 blev New York Herald den första större nyhetstidningen på östkusten som rapporterade om guldrushen i Kalifornien; den 5 december bekräftade USA:s president James Polk upptäckten av guld i ett tal till kongressen. Snart började immigranter från hela världen, senare kallade "forty-niners", att invadera landet av guld, Kalifornien. Precis som Sutter hade fruktat ruinerades han snart; hans arbetare försvann i jakt på guld och ockupanter invaderade hans jord och stal boskap och skörd.

Före guldrushen hade San Francisco varit en liten bosättning. När invånarna först hörde om upptäckten förvandlades orten till en spökstad av övergivna skepp och affärer vars ägare anslöt sig till guldrushen, men exploderade senare av köphandlare och nyankomna. Befolkningen ökade lavinartat från runt 1 000 år 1848 till runt 25 000 permanenta invånare 1850. I likhet med andra "boomtowns" ledde den snabba ökningen till att San Francisco och närliggande orters infrastruktur överbelastades. Människor bodde i tält, träskjul och däck på övergivna skepp.



1969 – Sveriges regering beslutar att man ska avskaffa säkerhetspolisens kritiserade åsiktsregister, där man har antecknat svenska medborgares politiska åsikter.

Åsiktsregistrering i form av anteckning om medborgare i allmänt register får enligt 2 kap 3 § regeringsformen sedan 1975 ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.

Politisk åsiktsregistrering förbjöds för myndigheter i och med 1969 års grundlagsreform, men Säkerhetspolisen kringgick förbudet genom att föra "arbetsanteckningar" med uppgifter som inte kunde föras in i SÄPO:s register (till exempel de som prenumererade på vissa tidningar eller som var medlemmar i VPK eller anhängare av FNL). Detta pågick ända fram till 1998. Exempelvis så omfattades 411 000 tjänster år 1990 av skyddsklassning och personer som förekom i SÄPO:s register som sökte skyddsklassade tjänster nekades anställning utan motivering.

Inom EU sköter Interpol ett analysregister över folk som kan bidra till polisarbetet, vilket även innefattar möjliga vittnen, tidigare och eventuellt framtida brottsoffer. I registret lagras information om ras, politisk åskådning, religiös tro, hälsotillstånd och sexualmönster.

2006 fälldes Sverige för åsiktsregistrering i en dom i Europadomstolen.


Vi firar födelsedag:
1943Sharon Tate, amerikansk fotomodell och skådespelare (död 1969)



1949John Belushi, amerikansk skådespelare (död 1982)



1953Anders Beckman, svensk skådespelare köksmästaren Günter Kraft i TV-serien Rederiet och son till Ebba Beckman, som var Fröken Ur åren 1968-2000



1963Peter Wahlbeck, svensk komiker, författare, manusförfattare och skådespelare



1986Mischa Barton, brittisk skådespelare




Vi lämnade er:
1965Winston Churchill, 90, brittisk politiker, Storbritanniens inrikesminister 1910–1911, finansminister 1924–1929 samt premiärminister 1940–1945 och 1951–1955, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1953 (född 1874)



2010Pernell Roberts, 81, amerikansk skådespelare mest känd i rollen som Adam Cartwright i Bröderna Cartwright (född 1928)




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

madelein sa...

Sharon Tate, sån jäkla tragik. Det var väl Mansons offer, Polanskis fru