lördag 4 januari 2014

Historiska händelser nu och då 4 Januari

Ni glömmer väl inte Tävlingen:

http://aiklchf.blogspot.se/2014/01/20000-sidvisningar-betyder-tavling.html

Nu till Historian

1974 – Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt och förre IB-anställde Håkan Isacson döms till ett års fängelse var, sedan de i tidningen Folket i Bild/Kulturfront har avslöjat den hemliga statliga svenska underrättelseorganisationen Försvarsstabens särskilda byrå, en händelse som har gått till historien under namnet IB-affären.

IB var en svensk underrättelseorganisation som var underställd Försvarsstaben. Den bildades 1965 genom en sammanslagning av T-kontoret och den via försvarsanslagen finansierade hemliga säkerhetstjänsten Säpo. Begreppet IB är omtvistat, men kan ha betydelsen "Informationsbyrån" eller "Inhämtning Birger" efter dess dåvarande chef Birger Elmér.

I tidningen Folket i Bild/Kulturfront nr 9 den 3 maj 1973 avslöjade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt  :
  • att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation i Sverige.
  • att inte ens riksdagen kände till byråns existens.
  • att denna hade åsiktsregistrerat vänstersympatisörer.
  • att denna även hade spioner utomlands.
  • att denna hade gjort inbrott på Egyptens ambassad i Stockholm.
  • att denna samarbetade med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth och amerikanska CIA.
Avslöjandet byggde till största delen på uppgifter som lämnats av den tidigare IB-anställde Håkan Isacson. Försvarsminister Sven Andersson förnekade att Sverige hade spioner utomlands, att IB sysslade med åsiktsregistrering eller gjorde inbrott.

I följande nummer av Folket i Bild framträdde en man som för IB:s räkning infiltrerat den svenska FNL-rörelsen och därigenom bland annat besökt jordanska gerillaläger. Dessa rapporter påstods ha vidarebefordrats av IB till den israeliska säkerhetstjänsten som såg till att de jordanska gerillalägren bombades. I samma nummer intervjuades också en svensk sjökapten som rapporterat om hamnsäkerheten i Alexandrias hamn och tidningen påstod också att en kvinna för IB:s räkning spionerat på bombmål i Egypten.

Folket i Bild hade också uppgifter från Håkan Isacson, som påstod att IB hade gjort inbrott hos två vänsterorganisationer (FNL och KFML), hos en jordansk medborgare och en statslös invånare. Vid det sista inbrottet installerades avlyssningsutrustning. Efter detta fick försvarsministern erkänna att IB spionerade utomlands, infiltrerade organisationer i Sverige och i hemlighet avlyssnade samtal. Gunnar Ekberg pekas ut som IB-agent.

Trots att tidningen hade en ansvarig utgivare anhölls Jan Guillou, Peter Bratt, Håkan Isacson och fotografen Ove Holmqvist den 22 oktober 1973 av Säpo misstänkta för spioneri. Den 9 november häktades Guillou, Bratt och Isacsson och enligt häktningsframställan hade de "obehörigen anskaffat uppgifter om rikets försvarsverk och befordrat dem till tryck [...] i en del fall har därvid rikets försvar åsamkats icke obetydligt men och i andra fall synnerliga men [...]". Den 4 januari 1974 dömdes de tre till ett års fängelse var. Bratt och Guillou dömdes för spioneri, Isacsson för spioneri och medhjälp till spioneri. Den 14 mars sänkte hovrätten Guillous straff till 10 månader. Högsta domstolen tog inte upp fallet.


1987Camilla Nilsson blir den första svenska kvinnan som vinner en alpin världscuptävling, vilket sker i Maribor i Jugoslavien.

Camilla Nilsson, född 3 augusti 1967 i Östersund, Sverige är en svensk tidigare utförsskidåkare.

Den 4 januari 1987 vann hon en världscupdeltävling i slalom i Maribor i Slovenien i det dåvarande Jugoslavien. Hon tog därmed den första svenska segern på damsidan i en världscupdeltävling i utförsåkning. Nilsson har även tagit en andra och en tredje plats i världscupen; i början av säsongen 1987/1988 kom hon tvåa i en tävling i Leukerbad med Ida Ladstätter före sig i mål, under den tidiga delen av säsongen 1988/1989 blev hon trea i Schladming efter Vreni Schneider och Blanca Fernández Ochoa.

Under olympiska vinterspelen 1988 i Calgary låg hon tvåa efter slalomens första åk bara en hundradel bakom ledande Vreni Schneider. Nilsson körde emellertid ur i andra åket. Under samma spel deltog hon även i storslalom. I hennes sista världscupdeltävling, i mars 1990 i Åre, slutade hon på nionde plats.


Vi firar födelsedag:
1921Torsten Lilliecrona, svensk skådespelare, mest känd i rollen som farbror Melker i filmatiseringarna av berättelserna om Saltkråkan (död 1999)



1935Floyd Patterson, amerikansk boxare (död 2006)



1960Michael Stipe, amerikansk musiker, sångare i gruppen R.E.M.



1970Maria Kuhlberg, svensk skådespelare



1972Rennie Mirro, amerikansk skådespelare och dansare




Vi lämnade er:
1986 – Phil Lynott, 36, irländsk musiker, ledare för hårdrocksgruppen Thin Lizzy (född 1949)



2008Stig Claesson, 79, svensk författare med pseudonymen Slas (född 1928)




Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Camilla sa...

Minnen...underbara minnen...
Ha det bäst!

Anonym sa...

hur länge pågår tävlingen ?

Anonym sa...

Böckerna är bra som baseras på en del fakta Coq Rouge