torsdag 9 januari 2014

Historiska händelser nu och då 9 Januari

1900Lorensbergs Cirkus i Göteborg brinner ner.

Lorensbergs Cirkus uppfördes i ett hörn av Lorensbergsparken 1884 på initiativ av landeriets dåvarande ägare och källarmästare på Lorensberg, Gustaf Lundstedt. Cirkusen startades tillsammans med den tyske cirkusdirektören Gotthold Schumann.

Cirkustomten nr 90 i 12:e roten, 26:e kvarteret Stegeborg, var ett cirka 4 500 kvadratmeter stort område som till en början uteslutande användes för cirkusändamål. Här uppfördes Göteborgs första fasta cirkusbyggnad. Själva cirkusen var byggd i trä, men stallet av sten. Kostnaden uppgick till 40 000 kronor.

Bland andra gästspelade Cirkus Orlando, störst i Sverige. I april 1898 spelade Cirkus du Nord på Lorensberg och då inträffade en spektakulär dödsolycka. Tragedin skulle ge upphov både till en svensk och en dansk biofilm; "Dödsritten under cirkuskupolen" respektive "Dödsspring fra cirkuskupolen" båda 1912. Huvudperson var den italienska dressören Corradini som lät hissa sig 15 meter upp i cirkuskupolen, sittande på den ståtliga vallacken Blondin. På en liten plattform utförde hästen en sorts dans som avslutades med ett fyrverkeri över manegen. En afton tog hästen ett steg utanför plattformen som omedelbart kapsejsade. Både Blondin och Corradiniomkom.

Den 9 januari 1900 brann cirkusbyggnaden ner (det var Cirkus Bergman som prövade att torka ett tält inne i cirkusbyggnaden). På grund av att hela våren var fullbokad ville man snabbt få till stånd en ny byggnad. Den 16 mars godkändes ritningarna till en ny träbyggnad och i slutet av februari stod grunden klar. Byggmästaren Herman Dähn lyckades därefter få färdig Lorensbergs nya cirkus på bara 26 dagar, och den 21 mars kunde cirkus Ed. Wulff ha sin premiär. Från att enbart ha använts till cirkus utvidgades snart repertoaren till allehanda offentliga nöjen, som idrott, teater och revyer. Sista cirkusföreställningen i Lorensberg blev Cirkus Scott, den 28 september 1969.

De sista åren på 1960-talet hade cirkusen ett korttidskontrakt, och den 24 november 1969 revs den smutsgröna byggnaden. Idag finns ett parkeringshus på tomten.

Cirkusverksamheten i Göteborg övergick därefter till att cirkusarna fick ta med egna cirkustält.
Staden upplät för detta en plats vid sydvästra hörnet av Heden (vid hörnet av Södra vägen och Engelbrektsgatan), där cirkusverksamhet fortfarande är tillåten, endast några hundra meter bort från den tidigare cirkusbyggnaden.

Några exempel på framträdanden1967 – Två poliser och en väktare skjuts ihjäl när de överraskar tre män under ett inbrott i Handen söder om Stockholm.

Handenmorden syftar på tre mord begångna i centrum i orten Handen i dåvarande Österhaninge kommun i Sverige den 9 januari 1967. Kriminalinspektör Uno Helderud (45) och polisman Lars Birger Wikander (29) samt väktaren tillika hundföraren Nils Bertil Nilsson (59) sköts till döds. Polismännen hade fått i uppdrag att bevaka en lastbrygga till ett nybyggt affärscentrum i Handen eftersom en stöldliga misstänktes hålla till där. Vid lastbryggan stötte Helderud och Wikander på tre män som de snabbt fattade misstankar mot. Männen uppgav till en början att de hade hand om bevakningen av affärerna i Handens centrum, men tog sedan fram en k-pist och en pistol och sköt kallblodigt ihjäl alla tre med sammanlagt 34 skott. Av utredningstekniska skäl fick kropparna ligga kvar på platsen i ett par dygn.

Trippelmordet klarades upp en månad senare då 28-årige Leif Peters, som en gång varit officersaspirant, greps i Strängnäs och erkände att han avlossat skotten. Den 9 februari 1967 hade husrannsakningar genomförts på 16 olika platser runt om i landet mot personer som kunde misstänkas ha kopplingar till Peters. I samband med detta avslöjades en gigantisk stöldliga som Peters hade lett. Peters dömdes till livstids fängelse men överflyttades efter några år till den psykiatriska vården. Peters satt livet ut på en psykiatrisk klinik och dog 68 år gammal i juli 2006. Hans båda kumpaner Leif Torver och Leif Wahlström dömdes till vardera fem års fängelse.
Eftersom både pistolen och k-pisten bevisligen hade använts vid skottlossningen bör rimligtvis mer än en av de tre männen ha skjutit. Det var dock bara Peters som dömdes för själva morden eftersom han uppgav att han avlossat samtliga skott.

En ytterligare konsekvens av händelsen var att ”Handen” blev så synonymt med morden att Haninge kommun bytte namn på kommundelen till Haninge Centrum under en 20-årsperiod, men nu är namnet åter Handen.


Vi firar födelsedag:
1895Greta Johansson, svensk simhoppare och simmare, guldmedaljör i raka hopp vid sommar-OS 1912 och därmed Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör (död 1978)1944Jimmy Page, gitarrist i grupperna The Yardbirds och Led Zeppelin1955J.K. Simmons, amerikansk skådespelare känd som den sadistiske Vernon Schillinger i TV-serien Oz och som J. Jonah Jameson i filmerna om Spiderman.1966Jan Johansen, svensk sångare


1989Nina Dobrev, kanadensisk skådespelare mest känd för att spela Elena Gilbert och Katherine Pierce i The Vampire Diaries.
Vi lämnade er:
2010Gösta Bredefeldt, 74, svensk skådespelare (född 1935)2011Peter Yates, 81, brittisk filmregissör (född 1929) gjorde stor succé med actionfilmen Bullitt, vars biljaktsscener blivit stilbildande, med Steve McQueen i huvudrollen.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

fanns även sånna tråkigheter förr i tiden