söndag 26 januari 2014

Historiska händelser nu och då 26 Januari

1947En flygolycka inträffar på Kastrups flygplats i Köpenhamn, sedan man på flygplanet, som är på väg från Amsterdam till Stockholm, har glömt att låsa upp roderlåset. Samtliga 22 personer ombord omkommer, däribland den svenske arvprinsen Gustaf Adolf och skådespelarna Grace Moore och Gerda Neuman.

Klockan 14.55 mellanlandade flygplanet på Kastrup för att byta passagerare. På grund av hård byig vind sattes trots det korta uppehållet yttre roderlås på för att rodren inte skulle stå och slå. I syfte att spara tid gjordes återstart troligen utan att använda checklistan. Ingen motoruppkörning utfördes heller. Dessa två misstag gjorde att piloterna inte insåg att någon glömt ta bort roderlåsen till höjdrodret. Resultatet blev att när DC-3:an startade klockan 15.31, steg planet okontrollerat i en onormalt brant vinkel upp till cirka femtio meters höjd, för att slutligen överstegras och därefter kollidera med marken. Brand utbröt omedelbart, och samtliga 22 ombord omkom.

Grace Moore (eg. Mary Willie Grace Moore), född 5 december 1898 (enligt vissa källor född 1901) i Slabtown, Cocke County, Tennessee, död 26 januari 1947 i flygolyckan vid Kastrup, Köpenhamn, Danmark; var en amerikansk sångerska och skådespelerska.

Gerda Neumann, född 14 december 1915 i Köpenhamn, död 26 januari 1947 i Köpenhamn, var en dansk skådespelerska och sångerska.

Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund, inom familjen kallad Edmund, född 22 april 1906Stockholms slott, död 26 januari 1947 i en flygolycka vid Kastrup, var prins av Sverige och hertig av Västerbotten. Han var son till dåvarande svenske arvprinsen (sedermera kronprins respektive kung) Gustaf VI Adolf och dennes första hustru prinsessan Margareta av Storbritannien och Irland och far till Carl XVI Gustaf. Prins Carl Philip har fått namnet Edmund (se ovan) efter sin farfar. Gustav Adolf gifte sig 1932 med sin syssling Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha (Gustaf Adolfs morfar var bror till Sibyllas farfar, båda söner till regerande drottningen Victoria av Storbritannien.)

Den 26 januari 1947 var Gustaf Adolf tillsammans med sin adjutant, greve Albert Stenbock på väg hem till Stockholm efter en vildsvinsjakt hos prins Bernhard av NederländernaPalais Soestdijk i Holland. Den Douglas DC-3 från KLM som han färdades i havererade kort efter en mellanlandning i Köpenhamn,

Kronprinsessan Louise begav sig vid beskedet genast med bil till prinsessan Sibylla på Haga för att underrätta styvsonens hustru om vad som inträffat.

Jordfästningen förrättades i Storkyrkan den 4 februari. Processionen därifrån bevittnades av 100 000 personer, och 12 000 scouter deltog med facklor. Gustaf Adolf gravsattes på Kungliga begravningsplatsen.

I sin minnesteckning över Gustaf Adolf skrev generalmajor Carl August Ehrensvärd den 27 januari i Svenska Dagbladet: ”... han var en god svensk man. Ära. Skyldighet. Vilja. De orden karakteriserar honom bäst”. Greve Folke Bernadotte uttalade sig i samma tidning med anledning av bortgången: ”Han sparade sig aldrig, var aldrig rädd om sin värdighet, för oss förblev han alltid en scout bland scouter”. I Dagens Nyheter hyllade tecknaren Rit-Ola den avlidne med ett stramt porträtt iförd fäktardräkt och rubriken En idrottsman är död.



1998 – Den amerikanske presidenten Bill Clinton gör ett uttalande i amerikansk tv, där han förnekar att han har haft sexuella relationer med den tidigare vita huset-praktikanten Monica Lewinsky.

Lewinsky-affären:
En stor del av Clintons presidenttid kom i media att handla om "Lewinsky-affären". Monica Lewinsky, en praktikant–assistent i Vita huset, kom att inleda en sexuell relation med Clinton. När han konfronterades med Lewinskys vittnesmål, sade han "I did not have sexual relations with that woman", men blev överbevisad, bl.a. med hjälp av Lewinskys beskrivning av Clintons könsorgan, och fläckar på en av hennes klänningar. Det hävdades dock att relationen hade begränsat sig till fellatio från hennes sida och inte samlag, vilket skapade frågeställningar i USA om vad som skulle menas med begreppet "sexual relations".

Clinton fick det svårt att agera som president efter Lewinsky-affären. Han ställdes inför riksrätt men frikändes den 12 februari 1999.


Vi firar födelsedag:
1924Alice Nilsson, svensk artist med artistnamnet Alice Babs



1955Eddie Van Halen, nederländsk-amerikansk hårdrocksmusiker, gitarrist i gruppen Van Halen



1958 – Ellen DeGeneres, amerikansk skådespelare och komiker



1961 – Wayne Gretzky, kanadensisk ishockeyspelare



1977Niklas Almqvist, svensk musiker med artistnamnet Nicholaus Arson, gitarrist i gruppen The Hives




Vi lämnade er:
1962Salvatore Lucania, 64, italiensk-amerikansk maffiaboss, mest känd som ”Lucky Luciano” (född 1897)



2008 – Christian Brando, 49, amerikansk brottsling, son till Marlon Brando (född 1958)



Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: