lördag 18 januari 2014

Historiska händelser nu och då 17 Januari

1945 – Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som under andra världskriget har räddat ett stort antal ungerska judar, arresteras av sovjetiska trupper i Budapest. Hans vidare öden är höljda i dunkel och det är osäkert om den officiella sovjetiska förklaringen, att han dör i Lubjankafängelset 1947, verkligen stämmer. Under kommande årtionden ställer svenska myndigheter då och då krav på Sovjet att få veta vad som har hänt Wallenberg, men utan resultat.

Raoul Gustaf Wallenberg, född 4 augusti 1912 i KappstaLidingö, sannolikt död 17 juli 1947 i Moskva, var en svensk arkitekt, affärsman och diplomat. Han är allmänt känd för sina framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i naziockuperade Ungern under förintelsen från ungerska fascister och nazisterna under de senare stadierna av andra världskriget. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest mellan juli och december 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium och räddade därmed tusentals liv.

Den 17 januari 1945, under belägringen av Budapest av Röda armén, greps Wallenberg av sovjetiska myndigheter efter misstanke om spionage och försvann därefter. Han rapporteras senare ha dött den 17 juli 1947, under tiden han var fängslad i Lubjanka, en byggnad som ligger i Moskva, Ryssland, som huserar både KGB:s huvudkontor och dess närstående fängelse. Motiven bakom Wallenbergs arrestering och fängslande av den sovjetiska regeringen, tillsammans med frågor kring omständigheterna kring hans död och hans eventuella band till USA:s underrättelsetjänst, förblivit gåtfull och är föremål för fortsatta spekulationer.

Enligt den ryska så kallade Smoltsov-rapporten dog Raoul Wallenberg i Lubjankafängelset i Moskva 17 juli 1947, vilken Bernt Schiller, makarna Villius, och Helene Carlbäck anser som äkta.Sannolikt avrättades Wallenberg i veckan 17-24 juli, då det finns uppgifter veckan dessförinnan, men ej efteråt.Avrättningen skedde sannolikt av biologen Grigorij Majranovskij, chef för säkerhetstjänstens toxikologiska forskningsgrupp med laboratorium i Lubjankafängelset. Enligt Magnus Ljunggren tyder det på att alla fångar som delat cell med Raoul Wallenberg tvingades ge löften den 22 juli om att aldrig nämna hans namn igen. "Fånge nummer 7" blev inkallad till förhör den 22-23 juli och berättade att Wallenberg blev avrättad i Lubjankafängelset, som historikern Nikita Petrov har information om. UD skapade en databas gällande dokumenten om Raoul Wallenberg 1944. Databasen innehåller mer än 1000 dokument. Där finns en kopia av den så kallade Smoltsov-rapporten. Smoltsov var chefsläkare på fängelset, han rapporterade 1947 att Wallenberg avlidit under natten. Smoltsov menade att Wallenberg avlidit till följd av en hjärtinfarkt, säger Harald Hamrin.[



2005 – Det svenska elektronikföretaget Sibas vd Fabian Bengtsson blir kidnappad i centrala Göteborg. Han återfinns välbehållen i Slottsskogen den 3 februari.

Bengt Fabian Valdemar Bengtsson, född 25 november 1972 i Hovås, södra Göteborg är VD för Siba, son och arvtagare till Bengt Bengtssons miljardimperium. Han är sedan 2011 97-procentig ägare (tidigare delägare sedan 2006) av Netonnet.

Fabian Bengtssons ena bror, Martin Bengtsson, är VD för Computer City. Hans andra bror, Victor Bengtsson, är VD för Siba Norge. Hans syster, Isabel Bengtsson, ingår i Sibas direktion.

Bengtsson blev kidnappad på morgonen den 17 januari 2005. Kidnapparna ville ha 50 miljoner kronor. Han spärrades in i en ljudisolerad trälåda av utpressare i Göteborg. Familjen använde då SIBA:s webbplats för att lämna meddelanden till kidnapparna. Han återfanns vid liv i Slottsskogen, Göteborg, på morgonen 3 februari.

Polisen kunde senare hitta den lägenhet han hade suttit inspärrad i tack vare att kidnapparna hade låtit Bengtsson ha kvar sin armbandsklocka under fångenskapen. Med hjälp av den visste han vilken tid glassbilen hade kommit förbi lägenheten och med hjälp av glassbilens körschema kunde polisen bestämma i vilket område han hade varit inspärrad.

Kidnapparna dömdes till tio respektive sex års fängelse för försök till grov utpressning och människorov. En tredje inblandad dömdes till två års fängelse.


Vi firar födelsedag:
1899Al Capone, amerikansk maffiaboss (död 1947)


1938Toini Gustafsson Rönnlund, Finlandsfödd svensk skidåkare


1942Muhammad Ali, amerikansk boxare



1944Jan Guillou, svensk författare och journalist



1959Susanna Hoffs, amerikansk musiker, medlem i gruppen The Bangles




Vi lämnade er:
1946Jenny Nyström, 91, svensk konstnär, känd för sina målningar av tomtar (född 1854)



2003Richard Crenna, 76, amerikansk skådespelare (född 1926)




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: