torsdag 16 januari 2014

Historiska händelser nu och då 16 Januari

1936 – Den svenska stiftelsen Solstickan bildas. Överskottet på försäljning av de tändsticksaskar, som har en etikett ritad av Einar Nerman, ska gå till hjälp åt kroniskt sjuka barn och gamla.

Solstickan är en svensk stiftelse till förmån för barn och gamla, bildad den 16 januari 1936. Stiftelsen får sina intäkter från försäljningen av tändsticksaskar prydda med solstickans symbol, skapad av konstnären Einar Nerman.

När Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna var det bråttom - han använde en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa (illustration till en H.C. Andersensaga) som bar en fackla. Nermans son Tom hade stått modell och konstnären gjorde nu om flickan till en pojke igen, tog bort facklan och målade en sol i övre vänstra hörnet. Det sägs att Nerman fick 200 kronor för teckningen som senare blivit världens kanske mest reproducerade konstverk.

De första tändstickorna kom ut på marknaden i början av februari 1936, och i oktober samma år hade Solstickan genererat 170 000 kronor, vilka fördelades ut till de behövande organisationerna. I dag går stiftelsens pengar främst till forskning inom barnsjukdomar.

Symbolen gör sig även påmind då stora trampolinen i Rosenlundsbadet i Jönköping är formad efter Solstickan.

En tändsticka är cirka 47–48 mm lång, och de små askarna mäter 58×36×17 mm.


2009Ett flygplan tvingas nödlanda på Hudsonfloden mitt i New York efter att en flock fåglar har flugit in i planets motorer. Samtliga ombordvarande överlever landningen.

US Airways Flight 1549 var en Airbus A320, registrering N106US, som den 15 januari 2009 skulle flyga från LaGuardia Airport, utanför New York i USA till Seattle i USA, med mellanlandning i Charlotte i USA. Men bara några minuter efter starten fick man problem med motorerna och flygplanet tvingades nödlanda i Hudsonfloden. Alla ombord överlevde.

Den 15 januari 2009 kl. 15.26 EST (20.26 UTC) lyfte flight 1549 från startbana 4 på LaGuardia Airport i New York med 150 passagerare och fem besättningsmedlemmar ombord. Planet skulle flyga till Charlotte Douglas International Airport och sedan vidare till Seattle-Tacoma International Airport.

En taleskvinna från FAA sade att preliminära uppgifter anger att planets motorer skadades av en fågelkollision strax efter start. Inofficiella radarbilder visar att planet nådde 975 meters höjd innan det började sjunka. Kaptenen meddelade via flygradion att de varit med om en fågelkollision och uppgav att det var en nödsituation. Passagerare rapporterade om bränslelukt inför landningen.

En av piloterna begärde tillstånd att nödlanda på en flygplats han såg nedanför planet. Flygledare identifierade flygplatsen som Teterboro Airport i Bergen County, New Jersey. Begäran om tillstånd att landa på Teterboro var det sista meddelandet från planet innan piloterna beslutade att nödlanda på Hudsonfloden, eftersom man ansåg att man hade för låg höjd. Kaptenen ropade ut "Brace for impact", vilket innebär att passagerarna ska inta position för nödlandning. Flygkontrollen på LaGuardia rapporterade att flygplanet passerade mindre än 270 meter över George Washington Bridge. Flygplanets callsign var Cactus 1549

Cirka sex minuter efter starten landade planet i Hudsonfloden, i närheten av 48th Street på Manhattan.

Ett vittne sade att planet närmade sig vattnet med en gradvis ökande anfallsvinkel och gjorde ett stort plask när det tog i vattnet. Från sin utsiktsplats i en kontorsbyggnad uppfattade han att planet inte färdats med särskilt hög hastighet och att kontakten med vattnet gått relativt långsamt. Genom att landa framgångsrikt på vatten har kaptenen enligt Wall Street Journal "uppnått ett av de sällsynta och tekniskt mest utmanande bedrifterna i kommersiell luftfart".


Vi firar födelsedag:
1943Mona Seilitz, svensk skådespelare (död 2008)1959Helen Folasade Adu, brittisk sångare med artistnamnet Sade1969Per Yngve Ohlin, svensk musiker och sångare i gruppen Mayhem med artistnamnet Dead (död 1991)1974Kate Moss, brittisk supermodell1979Aaliyah Dana Haughton, amerikansk artist, skådespelare och modell med artistnamnet Aaliyah (död 2001)
Vi lämnade er:
1981Bernard Lee, 73, brittisk skådespelare, mest känd i rollen som M i filmerna om James Bond (född 1908)1992Carl-Gustaf Lindstedt, 70, svensk skådespelare och komiker (född 1921)

 
 
Allt för nu
 
Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

undrar hur om det säljs lika mycket tändstickor