måndag 27 januari 2014

Historiska händelser nu och då 27 Januari

1945 – Det tyska förintelselägret Auschwitz i södra Polen befrias av sovjetiska styrkor. Med anledning av detta börjar 27 januari från slutet av 1990-talet högtidlighållas och 2005 inrättar FN officiellt dagen som Förintelsens minnesdag.

KZ Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim som ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen. KZ är en förkortning av det tyska ordet Konzentrationslager.

Under sommaren 1944 tränger Röda Armén genom Vitryssland och når under hösten Warszawa. Himmler ger då order om att Auschwitz och andra läger i öst ska evakueras. Evakueringen av Auschwitz inleds den 18 januari 1945.De flesta av de 66 020 fångar som fanns i lägret tvingades marschera i så kallade dödsmarscher i riktning mot Tyskland, med koncentrationslägren Gross-Rosen, Bergen-Belsen och Buchenwald som mål. Tusentals fångar sköts längs vägen eller dog av utmattning. [16]
De fångar som fanns kvar i Auschwitz var för sjuka för att kunna delta i evakueringen. Den 27 januari 1945 befriade allierade trupper, det vill säga Röda armén under ledning av marskalk Ivan Konjev, de som fanns kvar, vilket var sammanlagt 7 000 fångar. SS-soldaterna i lägret hade då försökt förstöra alla bevis för Förintelsen; bränt arkiv och sprängt gaskamrarna och krematorierna, för att därefter fly därifrån.1977 – Den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin blir skottskadad och kidnappad av argentinsk säkerhetspolis i Buenos Aires. Än idag (2014) är hon en av två svenskar som är försvunna i Argentina och hennes far Ragnar arbetar ännu för att de skyldiga ska ställas inför rätta.

Dagmar Hagelin, född 29 september 1959 i Buenos Aires, troligen död 1977, var en argentinsk flicka med svenskt och argentinskt medborgarskap. Under den argentinska militärdiktaturens guerra sucia, "det smutsiga kriget", mot politiska motståndare, blev Dagmar Hagelin en av många oskyldigt drabbade då hon den 27 januari 1977 kidnappades i huvudstaden Buenos Aires av argentinska säkerhetsstyrkor och troligtvis mördades. Hennes far Ragnar Hagelin arbetar fortfarande för att de skyldiga ska ställas inför rätta. Tillsammans med Svante Grände är hon en av två ännu saknade svenska medborgare i Argentina från militärdiktaturens tid.

Den man som utpekats som skyldig till Hagelins död är marinofficeren Alfredo Astiz som 1990 i Frankrike dömdes i sin frånvaro för mordet på två franska nunnor. I oktober 2011 dömdes slutligen Astiz till livstids fängelse i Argentina för kidnappningar av och mord på fem personer.


Vi firar födelsedag:
1756Wolfgang Amadeus Mozart, österrikisk tonsättare, pianist och violinist (död 1791)


1937Fred Åkerström, svensk sångare och trubadur (död 1985)


1947Björn Afzelius, svensk musiker, kompositör, textförfattare och sångare (död 1999)

1956Mimi Rogers, amerikansk skådespelare1964Bridget Fonda, amerikansk skådespelare
Vi lämnade er:
1901Giuseppe Verdi, 87, italiensk tonsättare (född 1813)2013 – Agneta Lagerfeldt, 93, svensk skådespelare (född 1919)
Allt för nu

Vi är överallt

4 kommentarer:

En plats i solen sa...

Ja vi får hoppas de lyssnar och bättrar sig så vi kan vara i staden lite med

madelein sa...

Det kommer en Sci Fi musikkonsert på konserthuset i Stockholm i juni, Orvar som presenterar där med

Veiken sa...

Auschwitz måste varit det ultimata helvetet på jorden! Vi har varit där och jag blev helt skakad av att se det med egna ögon. Visserligen många år efteråt, men det hemska som hände sitter i väggarna.
Ha det så gott!
Svar: JA!

Henrik Olsson sa...

Jag hade velat besöka Auschwitz, men det har inte blivit av!