Élysée-fördraget (franska Traité de l'Élysée, tyska Élysée-Vertrag) är det tysk–franska vänskapsfördrag som skrevs under 22 januari 1963 av Västtysklands förbundskansler Konrad Adenauer och Frankrikes president Charles de Gaulle i Élyséepalatset i Paris. Det trädde i kraft den 2 juli 1963.
Élysée-fördraget är en milstolpe i ländernas relationer och ses som slutet för arvsfiendeskapen mellan länderna och starten för ett djupgående samarbete. Fördraget ålägger ländernas regeringar att stämma av med varandra i alla viktiga frågor rörande utrikes-, säkerhets-, ungdoms- och kulturpolitik. Regeringarna träffas regelbundent.
Élysée-fördraget var inte okontroversiellt och det fanns motståndare i bägge länderna. Det var inte heller okomplicerat då ländernas övriga utrikespolitik skilde sig åt: Västtyskland var starkt allierat med USA medan Frankrike försökte bli en motvikt till det amerikanska inflytandet och under de Gaulle åter bli en La grande Nation. Man hade också olika syn på Storbritanniens roll inom det europeiska samarbetet där Frankrike hindrade ett brittiskt medlemskap i Europeiska gemenskaperna under lång tid.
1984 – Det amerikanska datorföretaget Apple Inc. lanserar sin första persondator, som kallas Macintosh 128k eftersom den har 128 kilobyte RAM-minne.
Macintosh 128k är en persondator från Apple av typ Macintosh som lanserades 22 januari 1984 som efterföljare till den något dåligt säljande Lisa från 1983.
Denna var den första datorn från Apple att kallas Macintosh och blev en stor succé med sitt grafiska, och vid tiden lättanvända gränssnitt och inbyggda digitala ljud. Det var även den första datorn som kunde användas till renodlat hemmabruk, de tidigare datorerna var främst avsedda för företagsanvändning. Denna Apple-dator blev en stor konkurrent till den två år tidigare lanserade IBM PC.
De flesta datorer vid samma tid hade oftast textbaserade operativsystem, såsom MS-DOS och Commodore 64 så Macintosh blev en stor succé hos personer som inte var så tekniska. I reklamen så sade man bland annat "the computer for the rest of us" ('datorn för oss andra') för att markera den vid den tiden datormässigt otekniska majoriteten. Dessutom hade man den stora nyheten, 3,5-tums disketter, som var betydligt smidigare än de gamla känsliga 5,25-tumsdisketterna som användes i IBM PC och Apple Lisa.
Man tog många marknadsandelar från IBM, inte bara för att Macintosh var lättare att använda utan för att den också kostade några hundra dollar mindre och samtidigt hade kraftigare processor (32-bitars arkitektur, istället för IBM med sin 8/16-bitars).
Dock hade 128k sina begränsningar, den var till skillnad från PC-datorerna väldigt sluten och gick bland annat inte att uppgradera lika lätt. För tekniskt kunniga var IBM oftast ett bättre val.
Det kom flera efterföljare, bland annat: Macintosh 512k, Macintosh Plus, Macintosh SE och Macintosh Classic med i stort sett samma skal.
128k upp till Plus saknade hårddiskar och startades med systemdisketter. Dock hade en utökad version av 512k (512k enhanced) och Plus SCSI-kontakt för användning av extern hårddisk. 128k och 512k använde disketter med 400 KB i utrymme.
Dess operativsystem Mac OS blev en stor succé vid den tiden och har fått stå som förebild många gånger hos andra systemutvecklare, framförallt av Microsoft med deras Windows.
Vi firar födelsedag:
1849 – August Strindberg, svensk författare, dramatiker och konstnär (död 1912)
1948 – George Foreman, amerikansk tungviktsboxare
1959 – Linda Blair, amerikansk skådespelare Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll som det besatta barnet i Exorcisten (1973)
1960 – Michael Hutchence, australisk artist, sångare i gruppen INXS (död 1997)
1965 – Diane Lane, amerikansk skådespelare
Vi lämnade er:
1919 – Carl Larsson, 65, svensk målare (född 1853)
2008 – Heath Ledger, 28, australisk skådespelare (född 1979)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar