tisdag 19 november 2013

Historiska händelser nu och då 19 November

1942 – Sovjetryska trupper under general Georgij Zjukov inleder Operation Uranus – motattack vid Stalingrad, som får krigslyckan att vända.

I november 1942 började situationen vid Stalingrad stabilisera sig för de sovjetiska styrkorna, förstärkningar hade stoppat upp anfallet vid Stalingrad, till ett mycket högt pris av manskap. Den sovjetiska industrin och värvningen av manskap från de mest avlägsna landsändar möjliggjorde en motoffensiv. För att stödja trupperna vid Stalingrad och för att täcka förlusterna hade de tyska divisionerna runt omkring kallats in till striderna i själva staden. Detta ledde till att fronten nordväst och sydöst om Stalingrad endast var försvarad av undermåligt utrustade och dåligt understödda rumänska styrkor. De ansamlade sovjetiska styrkorna på Volgas östra strand började kringgå hela staden i en vid cirkel. Den 11 november inledde tyskarna ett anfall mot de sista sovjetiska ställningarna i Stalingrad med sex divisioner.

Den 19 november inleddes den sovjetiska offensiven från de då nordvästra respektive sydöstra fronterna med målet att innesluta 6:e armén. Över en miljon man deltog, 13 500 kanoner, 1 000 stridsvagnar och 1 400 flygplan och tyskarna visste ingenting eftersom dåligt väder hindrade den tyska rutinspaningen. Men Armégrupp B hade över en miljon man tillsammans med sina allierade, 10 300 kanoner, 700 stridsvagnar och 1 200 flygplan vid Stalingrad. 3:e rumänska armén som försvarade tyska 6:e arméns norra flank bröt samman efter en dag. Efter en dags kamp togs 30 000 rumäner till fånga av totalt 152 000 man.

Den 20 november inleddes nästa sovjetiska offensiv, nu söder om staden, ett avsnitt som hölls av 4:e rumänska armén. Denna armé bestod nästan uteslutande av kavalleri och försvaret bröt samman nästan omedelbart. De sovjetiska styrkorna avancerade nu snabbt västerut i en kniptångsmanöver och möttes två dagar senare i närheten av staden Kalatj och inneslöt de tyska styrkorna i Stalingrad. Tyska 6:e armén och delar av tyska 4:e pansararmén och sex divisioner från Rumänien var nu instängda i Stalingrad, omkring 290 000 man med utrustning. Vid mitten av november höll Röda armén endast två små brohuvuden i staden, resten kontrollerades av tyskarna. På grund av det sovjetiska motanfallet inställdes de tyska anfallen i staden, och förband började flytta för att skydda 6:e arméns bakre områden.


1973 – Den kultförklarade tv-serien Fem myror är fler än fyra elefanter har premiär.

Fem myror är fler än fyra elefanter var ett svenskt barnprogram från 19731974 med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. Programmet underhöll barnen med sketcher och sånger, där undervisning om bland annat bokstäver, siffror, lägesangivelser alltid förekom. Fem myror är fler än fyra elefanter sändes i TV2 med start den 19 november 1973 och våren 1974.

Programmen har sänts i repris ett stort antal gånger och finns tillgängliga på VHS och DVD.

Förutom att underhålla barnpubliken hade programmet ett pedagogiskt syfte och ville väcka intresse för bokstäver och siffror. Varje avsnitt hade en bokstav och en siffra som tema. Magnus, Brasse och Eva hade genomgående roller: en pedant, en slarver och en ordentlig person. I flera av seriens senare delar hade de animerade delarna Monica Zetterlund och Tomas Löfdahl som berättarröster. Bengt Linné och Lasse Haglund producerade serien. Bengt Ernryd skrev musiken, och Magnus Härenstam och Brasse Brännström skrev sångtexterna. Animationerna ritades av Owe Gustafson och för dess ljud stod Jan Brandhildh och Lennart Jörevall.

Programmen bestod av en rad revyartade sketcher och sångnummer med några fasta inslag. Ett exempel är Brasses "Lattjo-lajban-låda", där han presenterar fyra djur, varav ett skall tas bort. Magnus och Eva gissade, men fick alltid fel från Brasses "fiffighetssynpunkt"; avsikten var att lära barnen att en sak kan ha flera egenskaper. Det fanns också tecknade filmer, bland annat med elefanter som släpar fram de bokstäver som är aktuella. Knysten och Fräs var två dockfigurer som var med i de allra första omgångarna av programmet.

Programmet är numera en så kallad kultklassiker. 2006 utsågs programmet till "bästa svenska barnprogram genom tiderna" i programmet Folktoppen med över 50% av rösterna.


Vi firar födelsedag:
1934Kurt Hamrin, svensk fotbollsspelare, VM-silvermedaljör 1958 med mera.



1942Calvin Klein, amerikansk modeskapare.



1961Meg Ryan, amerikansk skådespelare.



 1962Jodie Foster, amerikansk skådespelare och regissör.



1992Tove Styrke, svensk sångare.




Vi lämnade er:
1915Joe Hill, amerikansk protestdiktare av svenskt ursprung (avrättad).



1988Christina Onassis, dotter till den grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Veiken sa...

Då vet jag numera att fem myror och min son är årsbarn! Tack för info! :)