torsdag 21 november 2013

Historiska händelser nu och då 21 November

1916HMHS Britannic sjunker i Medelhavet.

HMHS Britannic.jpg

HMHS Britannic var ett fartyg på 48 158 ton hos rederiet White Star Line. "HMHS" står för His/Her Majesty's Hospital Ship. Britannic byggdes 1914 och var ett systerfartyg till Titanic (byggd 1912) och Olympic (byggd 1911). En del ändringar i konstruktionen gjordes med tanke på Titanics öde, bland annat var Britannic sju meter längre. Tidningsartiklar från tiden för fartygets byggnad nämner att fartyget från början skulle ha döpts till RMS Gigantic men att namnet ändrades efter Titanic-katastrofen.

Britannic hann aldrig inträda i atlanttrafik utan rekvirerades av brittiska amiralitetet till sjukhusfartyg. Hon sänktes i Medelhavet nära Kykladerna av en tysk sjömina den 21 november 1916 och omkring 30 personer omkom vid fartygskatastrofen. Vraket lokaliserades 1976 på 120 meters djup av en expedition ledd av Jacques-Yves Cousteau.

Med samma namn och inom samma rederi fanns även ett fartyg om 5 004 ton (1874–1903) och ett om 26 943 ton (1930–1960).


1953Piltdown-mannen avslöjas som en bluff.

Piltdown-mannen eller Piltdown-människan var ett förfalskat fossil av en förhistorisk människa som hittades i Piltdown-grustaget nära Uckfield i Sussex i södra Storbritannien.

Fyndet gjordes 1912 av amatörforskaren Charles Dawson. Det visade sig senare bestå av ett mänskligt kranium, skickligt färgat för att se gammalt ut, en fossil käke från en orangutang samt några schimpanständer. Piltdown-människan betraktades redan från början på många håll med stor skepsis, men först i slutet på 1940-talet gjordes mer exakta dateringar av fyndet och marklagren vid fyndplatsen som visade att fyndet inte var äkta.

Piltdown-mannen betraktas sedan år 1953 officiellt som ett medvetet falsarium även om inga riktiga bevis för vilka som var inblandade lagts fram.

Vid ett möte på Londons geologiska sällskap som hölls den 18 december 1912, påstod Charles Dawson att han hade fått ett fragment av skallen fyra år tidigare av en arbetare vid Piltdowns grustag. Enligt Dawson hade arbetare på stället upptäckt skallen strax innan han besökte det och man hade haft sönder den. Vid upprepade besök på platsen fann Dawson ytterligare fragment av skallen och tog dessa till Arthur Smith Woodward, chefen för den geologiska avdelningen vid British Museum. Woodward blev mycket intresserad av fyndet och gjorde sällskap med Dawson till platsen, där de mellan juni och september 1912 tillsammans samlade ihop fler fragment av skallen och halva underkäken.

Vid samma möte tillkännagav Woodward att en rekonstruktion av fragmenten hade gjorts som pekade på att skallen på många sätt liknade en modern människas, förutom bakre delen av skallen (occiput) (den del av skallen som vilar på ryggraden) och hjärnans storlek, som var ungefär två tredjedelar av en modern människas. Han fortsatte med att visa på att förutom förekomsten av två människoliknande molarer så skulle den funna käken vara identisk med den för en modern, ung schimpans. Utifrån British Museums rekonstruktion av skallen, föreslog Woodward att Piltdown-mannen representerade en felande länk i utvecklingen mellan apa och människa, eftersom kombinationen av ett människoliknande kranium och en aplik käke verkade stödja den då förekommande åsikten att den mänskliga utvecklingen började med hjärnan.

Woodwards rekonstruktion av Piltdown-fragmenten blev nästan från början starkt ifrågasatt. Vid Engelska kungliga läkarsällskapet användes kopior av samma fragment för att göra en rekonstruktion med ett helt annat resultat, en där hjärnans storlek och andra egenskaper påminde om en modern människa. Den rekonstruktionen, av professor Arthur Keith (senare adlad till Sir), kallades Homo piltdownensis med tanke på dess mer mänskliga utseende.


Vi firar födelsedag:
1870Sigfrid Edström, ordförande i IOK 19461952.1919Gert Fredriksson, svensk kanotist, vann bl.a. sex guldmedaljer i OS och sju guldmedaljer i VM, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1949.1945 – Goldie Hawn, amerikansk skådespelare.1965 – Björk Guðmundsdóttir, isländsk musiker.1974Eric Ericson, svensk skådespelare.
Vi lämnade er:
1928Esaias Tegnér d.y., professor, ledamot av Svenska Akademien.

svensk språkforskare

1993 – Bill Bixby, amerikansk skådespelare spelade huvudrollen i TV-serien Hulken som Dr. David Banner.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

madelein sa...

Nej tyvärr inget nytt om cykeln.

Lou Ferringo har jag faktiskt träffat :-)

Veiken sa...

Gert Fredriksson och Goldie Hawn gillar vi! :)
Kanotist-Gert var ju helt outstanding på sin tid! :) Ha det gott!