tisdag 12 november 2013

Historiska händelser nu och då 12 November

1944 – Det tyska slagskeppet Tirpitz sänks i Norge vid ett precisionsanfall av brittiska flygvapnet.

Tirpitz var ett tyskt slagskepp av Bismarck-klass från andra världskriget. Fartyget var namngivet efter amiral Alfred von Tirpitz. Hon var systerskepp till Bismarck. Söndagen den 12 november 1944 lyckades brittiska bombplan från Royal Air Force sänka Tirpitz i fjorden Håkøybotn väster om Tromsø.

Tirpitz första uppdrag kom att vara i Finska viken där hon väntade på en eventuell sovjetisk flykt till Sverige från det inringade Tallinn. Tirpitz kom att baseras i Norge 1942 för att kunna anfalla de allierades konvojer till Murmansk. Fartyget deltog i tre offensiva operationer; Operation "Nordmeer" 1942 mot konvoj PQ12, Operation "Rösselsprung" 1942 mot konvoj PQ17 samt Operation Sizilien 1943 mot de allierades bas på Svalbard.

Den 12 november 1944 anfölls Tirpitz av 31 RAF-bombplan av typen Avro Lancaster tillhörande 617:e (Dambusters) och 9:e skvadronen. Ett av flygplanen nödlandade på Ormänget i Vännäsberget. Bombplanen var lastade med var sin Tallboy-bomb på 5,4 ton (12 000 pund). Tallboy var en pansarbrytande bomb. Två av dessa bomber träffade fartyget midskepps på babordssidan och orsakade stora skador och vatten trängde in i skeppet. Ytterligare två av de stora bomberna som Lancasterplanen bar med sig ända från Skottland slog ned i vattnet alldeles intill skrovsidan och slog undan vattnet. I det luftvakuum som då uppstod kantrade Tirpitz snabbt och lade sig nästan upp och ned med stor del botten ovanför vattenytan. Mellan 1 000 och 1 200 sjömän dödades. Många blev instängda och man hörde människor inifrån vraket som ropade på hjälp. Efter en stor räddningsinsats lyckades man rädda 87 av de instängda efter att man skurit upp hål i fartygets botten. Cirka 700 män hade tidigare flyttas till luftvärn i land nära skeppet och kan också räknas till antalet räddade.
Efter kriget sålde norska staten vraket till Einar Høvding Skippsuphugging AS för 120 000 kronor. Tirpitz höggs upp och såldes som skrot under första halvan av 1950-talet, men en tredjedel av vraket ligger kvar på botten. Den plattform som användes vid upphuggningen ligger kvar en bit från stranden. Några stora bombkratrar finns kvar på land. Ett monument i backen ovanför platsen där händelsen inträffade sattes upp i början av 1990-talet.


2004Svea hovrätt dömer i Knutbyrättegången Helge Fossmo till livstids fängelse.

Huvudpunkterna är mordet på Helge Fossmos fru (Alexandra) och mordförsöket på en församlingsmedlem i grannhuset. Den tidigare barnflickan hos pastorn häktades efter en bilresa till sitt barndomshem i Småland. Hon erkände omgående mordet och mordförsöket. Erkännandet innehöll sådana uppgifter att utredarna omedelbart vidtog åtgärder för att bättre förstå de bakomliggande motiven till gärningarna. Uppgifterna tydde på att Sara Svensson klart och tydligt hade uppfattat sig ha Guds uppdrag att hjälpa de bägge offren hem. Dödsorsaken i fråga om Helge Fossmos första fru, vilken avlidit 1999 under omständigheter som tidigare bedömts som en olycka, togs upp till förnyad utredning. Pastorn åtalades även för detta dödsfall.

Sara Svensson, som var äldre än sin husmor, hade tagit hand om Helge Fossmos barn, den mördade kvinnans styvbarn. Den mördade Alexandra hade tidigare arbetat som anställd i den för mordförsök utsatte grannens företag. Sara Svensson arbetade för mat och husrum i pastorsfamiljen och hade i sin relation med pastorn bibringats hoppet att hon skulle bli pastorns nya fru. Hennes övriga inkomster och arvet efter hennes mor disponerades i sin helhet av församlingsledningen. Efter ett tidigare angrepp på pastorns fru hade hon avvisats från församlingen.

Dåden utfördes med ett vapen som varit beslagtaget av polisen. En polisinformatör, Farid Lamrani, försåg Sara Svensson med vapen och vapenlektioner strax före dådet, men hördes aldrig av polisen innan han försvann till Marocko.

Frun till den skottskadade församlingsmedlemmen, som utsatts för mordförsöket, styrkte att hon hade haft en sexuell relation med den åtalade pastorn, vilket även den åtalade "barnflickan" hade haft.


Vi firar födelsedag:
1929Grace Kelly, amerikansk skådespelare, furstinna av Monaco.1934Charles Manson, amerikansk mördare och kultledare.


1946Krister Henriksson, svensk skådespelare.1965Filippa Knutsson, svensk modedesigner och företagare, Filippa K.1980 – Isabellah Andersson, svensk långdistanslöpare.
Vi lämnade er:
1987Cornelis Vreeswijk, nederländsk-svensk trubadur och visdiktare.1994Wilma Rudolph, amerikansk friidrottare, 3 OS-guld.Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: